b9186bf2c12129d4250d3d1f252cace9_XL-e1293013578567

Τι σημαίνει μια νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας;

24 Δεκεμβρίου 201023:25

b9186bf2c12129d4250d3d1f252cace9_XL-e1293013578567Η Fitch προειδοποίησε ξεκάθαρα χθες, ότι τον Ιανουάριο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποβαθμίσει την οικονομία της Ελλάδος η οποία διαμορφώνεται στο BBB-. 
Πρόσφατα και η Moody’s αλλά και η Standard and Poor’s είχαν προειδοποιήσει με ακόμη πιο σαφή τρόπο την Ελλάδα κάνοντας λόγο για πολλαπλές υποβαθμίσεις. Το πιθανό σενάριο είναι λοιπόν η Ελλάδα να υποβαθμιστεί.

Τι σημαίνει αυτό σε μια χώρα που κινείται στα όρια της χρεοκοπίας;
Τα spreads από τις 900 μονάδες μπορεί να πάνε στις 1000 και τα CDS από τις 960 μονάδες στις 1100 μονάδες. Από τις αγορές η χώρα χαρακτηριζόταν χρεοκοπημένη και θα συνεχίσει να θεωρείται χρεοκοπημένη άρα μικρό το κακό για τα ομόλογα.

Μόνο ο ΟΔΔΗΧ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις δημοπρασίες εντόκων που σχεδιάζει από τον Ιανουάριο.
Για το χρηματιστήριο είναι πλήρως απαξιωμένο και 100 ή 200 μονάδες χαμηλότερα δεν θα αλλάξει κάτι. Αρνητική είδηση πάντως για το ΧΑ που θα επιδράσει προκαλώντας ρευστοποιήσεις. Όμως το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί στις τράπεζες καθώς αυτές θα έχουν τα βασικότερα προβλήματα.

Γιατί όμως; Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 4 λόγους για να ανησυχούν.

Ο πρώτος λόγος είναι προφανώς η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στην ΕΚΤ και έναντι αυτών λαμβάνουν ρευστότητα. Οι ελληνοκυπριακές τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 54 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί πολλές βαθμίδες από την Fitch ο αντίκτυπος στις τράπεζες δεν θα είναι ουσιαστικός.
Ως γνωστό ισχύει ότι η ΕΚΤ λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 3 γνωστών οίκων αξιολόγησης Fitch, Moody’s και S&P.

Τα ελληνικά ομόλογα ως μηχανισμός εγγυήσεων στην ΕΚΤ θα έχουν πρόβλημα αν υποβαθμιστούν και από τους 3 διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Άρα για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν συμβεί το μοιραίο όμως τότε ή τα ομόλογα θα εκπέσουν ή η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Τα σενάρια περί νέας συμφωνίας TτΕ και ΕΚΤ δεν ισχύουν μόνο η παλαιά συμφωνία των αρχών του 2010. Η ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία νέα συμφωνία.

Ο δεύτερος λόγος είναι αν υποβαθμιστούν τα ομόλογα των τραπεζών, αυτά που είχαν εκδώσει δηλαδή στο παρελθόν μέρος αυτών θα τεθεί εκτός αποδοχής του μηχανισμού εγγυήσεων της ΕΚΤ άρα θα χάσουν περίπου 1,5 με 2 δις ευρώ collateral. Η ζημία δεν είναι μεγάλη.

Όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν να ανησυχούν και για τα haircut που επιβάλλει στις εγγυήσεις η ΕΚΤ 5% έως 10% που συνεπάγεται ότι 6-7 δις ευρώ εγγυήσεων που έχουν καταβάλλει οι τράπεζες στην ΕΚΤ σε σύνολο 137,7 δις ευρώ θα εκπέσουν. Τα 6 – 7 δις ευρώ εγγυήσεων αναπληρώνονται άμεσα από τις εγγυήσεις ύψους 20 δις ευρώ που παράσχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες. Όμως δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα των τραπεζών.

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να φέρουν και δεύτερη βαθμολογία από διεθνείς οίκους για τα τιτλοποιούμενα δάνεια κάτι που δεν είναι ευφικτό αυτή την περίοδο καθώς η ποιότητα έχει επηρεασθεί αρνητικά.
Ένα είναι το βασικό θέμα των τραπεζών η ρευστότητα και θα αποδειχθεί ακόμη πιο κρίσιμη και από τα κεφάλαια… το 2011.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr