Νοσοκομείο Ξάνθης

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης : Ποιοι ευθύνονται για την υπονόμευση του Νοσοκομείου Ξάνθης;

22 Ιουνίου 202106:55

Με μια μακροσκελή, καταιγιστική δημόσια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αποδίδει ευθύνες στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο του νομού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης οδεύει προς υποβάθμιση, σε Κέντρο Υγείας και πιθανό κλείσιμο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα, σε «συνέδριο» που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη «εξορθολογισμού» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας και «ότι είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε – και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χλμ».

Δυστυχώς οι ιδεοληψίες της ΝεοΔεξιάς πολιτικής, του Κ. Μητσοτάκη επανήρθαν ακόμη δριμύτερες, μετά την επανεκλογή του, τον Ιούλιο του 2019. Συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους, από εκεί που το άφησαν το 2014.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάμθης είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη του και λειτουργούσε ως Κέντρο Υγείας, με κλινικές αποψιλωμένες  από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μαρασμός του ΕΣΥ ήταν στρατηγική τής τότε κυβέρνησης, που είχε αφήσει το ΕΣΥ στο έλεος, είχε υπονομεύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και είχε αφήσει 2,5 εκ. συμπολίτες μας ανασφάλιστους.  Σήμερα το 2021, το Νοσοκομείο μας είναι ξανά βαριά πάσχον, «διασωληνωμένο» και με τη ΜΕΘ του μάλιστα, εκτός λειτουργίας! Και για αυτή την κατάσταση υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ο διευθυντής της 4ης ΥΠΕ, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και η διοικήτρια του ΓΝΞ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΞΑΝΘΗΣ και από τη θέση της κυβέρνησης και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ιεραρχήσει το ζήτημα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ως μείζον. Τα τελευταία 2 χρόνια και με την πανδημική κρίση να ασκεί περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, προχώρησε σε πλείστες παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, εκφράζοντας την αγωνία του, για τις αντοχές του νοσοκομείου μας. Και αυτό γιατί η βασική μας αξιακή θέση είναι ότι, η υγεία αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και όχι εμπόρευμα γι΄αυτόν, που μπορεί να το αγοράσει.

Βάσει αυτής της αρχής πορευτήκαμε και ως κυβέρνηση. Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύθηκε σημαντικά παρά τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες χρεοκοπίας που παρελήφθη η χώρα, τον Γενάρη του 2015.  

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:  

  • τις Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού (15 μόνιμοι, 15 επικουρικοί και 57 ειδικευόμενοι) καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού (10 μόνιμοι και 12 ορισμένου χρόνου), την προκήρυξη  14 μονίμων γιατρών, 
  • την εξόφληση των Ληξιπρόθεσμων οφειλών του Νοσοκομείου ύψους 4.290.839,22€,
  • την εξασφάλιση των πιστώσεων για Μαγνητικό τομογράφο αξίας 900.000€, από το ΠΔΕ 2018 -προμήθεια, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και της τωρινής Διοίκησης του Νοσοκομείου.
  • Η διαμόρφωση του χώρου των ΤΕΠ,
  • ΚΨΥ/ΤΟΜΥ/ΚΕΦΙΑΠ με τη θεραπευτική του πισίνα, με χρήματα του Νοσοκομείου, η εφαρμογή λίστας χειρουργείου, η εξασφάλιση Δωρεάς 10 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης κτλ.

 Κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία είμαστε περήφανοι  ήταν η Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και η διοίκηση του ΓΝΞ, φαίνεται να συνεχίζουν το έργο που άφησαν στη μέση, το 2014. Είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να αφήσει το Νοσοκομείο στο έλεος του, προκειμένου να επιτύχει το σχέδιό της για μετατροπή του ΕΣΥ, σε ιδιωτικό και υποβάθμιση των περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων.

Πέρα, όμως από τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, που προκαλεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση του ΓΝΞ, οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην τοπική  κοινωνία καθώς θα συμπαρασύρει καθοδικά πολλούς άλλους τομείς και δραστηριότητες, που αποκτούν υπεραξία, από τη λειτουργία του, όπως το εμπόριο, η τοπική αγορά  επιχειρηματικές δραστηριότητες, τουρισμός, οι μεταφορές κτλ.

Είναι αντιφατικό, τουλάχιστον, αν όχι κοροϊδία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συγκροτεί εθνικές επιτροπές για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ στο παρασκήνιο υπονομεύει και απεργάζεται τόσο καταστροφικές επιλογές για τον τόπο μας, που σημειωτέον είναι από τους φτωχότερους στην Ευρώπη!

Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ξάνθης ανταποκρίθηκε στην κραυγή αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών, για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.  Πρωτοστατήσαμε στην ενεργοποίηση φορέων. για το θέμα του νοσοκομείου μας και προσπαθούμε με τις δυνάμεις μας, η υπόθεση του ΓΝΞ να αποτελέσει ζήτημα της πόλης και όλων των πολιτών, γιατί είναι ένας σημαντικότατος πνεύμονας τόσο στο υγειονομικό όσο και στο κοινωνικό-οικονομικό πεδίο. 

Συγκροτούμε μέτωπο με την τοπική κοινωνία και θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια, περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας, αλλά και του τόπου μας. Όλοι μαζί θα αναλάβουμε, κάθε δυνατή πρωτοβουλία, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την κατάρρευσή του. Οι πολίτες της Ξάνθης αξίζουμε ένα λειτουργικό Νοσοκομείο, δικαιούμαστε μια ζωή με αξιοπρέπεια.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr