Πώς η έκθεση της Κομισιόν αλλάζει τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

5 Νοεμβρίου 201319:00

Έναν …απρόσμενο σύμμαχο βρήκε ο Γιάννης Στουρνάρας και το επιτελείο του για να αποφύγει πιέσεις από τους δανειστές για πρόσθετα μέτρα το 2014, στην έκθεση για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ώρα που ήταν κλεισμένοι με τους ελεγκτές της Τρόικα στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώθηκε στο κινητό του για το περιεχόμενο της έκθεσης την οποία παρουσίαζε στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ρεν. Στην σελίδα 150 της έκθεσης, οι αναλυτές της Κομισιόν αναφέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το 2014 στη χώρα μας θα φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ τον Απρίλιο, στην προηγούμενη (εαρινή) έκθεσή τους, προέβλεπαν πλεόνασμα μόλις 1,8 %.

«Γιατί επιμένετε να μας πιέζετε ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κενό του 2014 στα 2-3 δισ.ευρώ, αφού και εσείς αναγνωρίζετε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από όσο περιμένατε όλοι πριν λίγους μήνες» φέρεται να ρώτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κύριο Ματίας Μορς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο ίδιος ο κ.Μορς ούτε άλλα μέλη της αποστολής είχαν υπ’ όψιν τους μέχρι εκείνη τη στιγμή τις προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, που ελέγχεται από τον κύριο Ρεν.

Για λίγη ώρα επικράτησε αμηχανία στην αίθουσα μέχρι που ο «τοποτηρητής» των Βρυξελών ψέλλισε κάποιες πιθανές ή απίθανες ερμηνείες, όπως πχ ότι ίσως τα τμήματα ανάλυσης ενσωμάτωσαν στον υπολογισμό τους και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν κεντρικές τράπεζες.

Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε, αλλά έγινε σαφές σε όλους τους παριστάμενους ότι δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη (και δεν μπορεί να επιμένει μονολιθικά) στα νούμερα που η μία μέτρηση τα δέχεται (πχ η Eurostat που εφαρμόζει τους κανόνες της) και μία άλλη όχι (πχ η Τρόικα που καταρτίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ορίζοντα 4ετίας). Ειδικά μάλιστα, όταν η Ελλάδα παρουσιάζει διαρκώς νέα στοιχεία στους ελεγκτές, με βάση τους κανόνες της Eurostat, ότι το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα πάνε καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι υπολόγιζαν εξ αρχής, με τους λάθος πολλαπλασιαστές κλπ.

Η συζήτηση έμεινε εκεί, γιατί θα ξέφευγε από τα όρια της τεχνοκρατικής ανάλυσης, φτάνοντας στις πολιτικές πιέσεις και τα παζάρια των πολιτικών προϊσταμένων των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες, με τους οποίους συνδιαλέγεται προσωπικώς ο Πρωθυπουργός.

Προ μηνός άλλωστε, όταν διεκόπη η διαπραγμάτευση στην Αθήνα με τους ελεγκτές και λίγο πριν συναντήσει ο Αντώνης Σαμαράς την κυρία Λαγκάρντ και την κυρία Μέρκελ, άλλη έκθεση του ΔΝΤ ανέβαζε το δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2014 σχεδόν στα 6,5 δισ. ευρώ, σκορπώντας κύκλο ανησυχίας στην Ευρώπη για την τύχη του ελληνικού προγράμματος και οδηγώντας σε νέο γύρο πιέσεων προς τη χώρα μας να δεχθεί από τώρα την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων.

Του Κωστή Πλάντζου από το newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr