Ρομά: Ένας λαός υπό διωγμό, σε ακατάλληλους καταυλισμούς

23 Οκτωβρίου 201311:00

Τον Σεπτέμβριο το πρόσωπο ενός άλλου κοριτσιού, ίδιας ηλικίας με τη μικρή Μαρία, είχε βρεθεί στο προσκήνιο. Δεν ήταν ξανθό, είχε μαύρα μακριά μαλλιά, σκούρο δέρμα και καθόταν οκλαδόν στον πεζόδρομο της Ακρόπολης παίζοντας ακορντεόν.

Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσήνης (Associated Press) είχε αιχμαλωτίσει τη στιγμή που η ιδιοκτήτρια παρακείμενου καταστήματος, ενοχλημένη προφανώς από την παρουσία της μικρής, επιχειρούσε να την απομακρύνει με το πόδι της. Η φωτογραφία έδινε τον τόνο της γενικότερης κατάστασης των Ρομά στη χώρα μας: ένας λαός νομαδικός και υπό διωγμό, από πάντα εδώ μα πάντα «ξένος».

Η τελευταία μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Μειονότητες και τις Διακρίσεις (EU-MIDIS) τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη θέση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες διακρίσεων σε ό,τι αφορά τους Τσιγγάνους. Το 55% των ερωτηθέντων Ρομά στην Ελλάδα είχε πέσει θύμα διακρίσεων τον περασμένο χρόνο, με το 30% των περιστατικών να έχουν συμβεί κατά την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών και το 24% κατά την αναζήτηση δουλειάς ή στον χώρο εργασίας. Το 78% δεν το δήλωσε σε κάποια οργάνωση «γιατί δεν θεωρούν ότι μπορούσε να αλλάξει κάτι». Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Αστυνομία τούς έχει σταματήσει τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο, ενώ το 69% από αυτούς θεωρεί ότι ο βασικός λόγος ήταν η εθνική καταγωγή τους. Η έρευνα μάλιστα κατέληξε ότι «η Ελλάδα έχει μια υψηλά αστυνομευόμενη τσιγγάνικη κοινότητα που θεωρεί ότι οι επαφές της με την Αστυνομία εμπεριέχουν προκατάληψη».

Την ίδια στιγμή, αχαρτογράφητοι παραμένουν επισήμως οι καταυλισμοί των Ρομά στη χώρα μας, αδιάγνωστα τα πολλά προβλήματα διαβίωσής τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου ΡΟΜ, έπειτα από έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (αναφέρονται σε διπλωματική εργασία του ΕΜΠ με τίτλο «Μελέτη της στεγαστικής κατάστασης των Ρομά», 2012), το 83% των αμιγών καταυλισμών Ρομά δεν καλύπτεται από ηλεκτροδοτικό δίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει σε ποσοστό 22% και στους μεικτούς καταυλισμούς (ανάμειξη σπιτιών με πρόχειρες κατασκευές), ενώ χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ βρίσκεται και το 14% των οικισμών λυομένων. Οι 31 από τους 37 αμιγείς καταυλισμούς δεν καλύπτονται επίσης από δίκτυο υδροδότησης (το ίδιο και οι 16 από τους 46 μεικτούς), ενώ οι 26 από τους 37 αμιγείς καταυλισμούς δεν έχουν αποχετευτική δυνατότητα. Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή, οι καταυλισμοί των Ρομά βρίσκονται συνήθως σε θέσεις παντελώς ακατάλληλες για οικιστική χρήση. Συχνά είναι κοντά σε χωματερές ή σφαγεία, άλλοι διασχίζονται από αγωγούς λυμάτων ή αποχέτευσης.

Απογοητευτική είναι και η επιδημιολογική ακτινογραφία των πληθυσμών Ρομά στη χώρα μας. Πρόσφατη έρευνα σε 116 νοικοκυριά στους οικισμούς «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη και στο Δροσερό Ξάνθης (επιστημονική υπεύθυνη η καθηγήτρια του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης Μάρθα Μωραΐτου) κατέδειξε ότι η ελλιπής εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία μικρών και μεγάλων.

Ειδικότερα, το 30,2% των παιδιών δεν καταναλώνει καθόλου γάλα, το 83,5% τρέφεται με πρόχειρο φαγητό (junk food) 7 φορές την εβδομάδα, ενώ το 70% δήλωσε ότι στο μαγείρεμα αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιεί φοινικέλαιο, ηλιέλαιο κ.λπ. Ακόμα, σε ποσοστό άνω του 15% δηλώνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται εάν έκαναν τα παιδιά τους εμβόλια. Το 44,4% των γυναικών δεν γνωρίζει καν το τεστ Παπανικολάου, ενώ στην εξέταση υποβάλλεται μόνο το 23,3% (μαστογραφία κάνει το 11,1%). Το 41,1% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις, ενώ το 73% ανέφερε προβλήματα με την υγιεινή των δοντιών. Άλλωστε, μόνο σε ποσοστό 23,3% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι πλένουν κάθε ημέρα τα δόντια τους.

Πηγή: skai.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr