Η Ν.Δ. στις Συμπληγάδες του Μακεδονικού

18 Ιανουαρίου 201823:06

Τα δύσκολα ξεκίνησαν με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πέλλα, την περασμένη εβδομάδα. Οι εννέα στους δέκα που συναντούσε τον ρωτούσαν πρώτα για το Μακεδονικό. Κάποιος μάλιστα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση λέγοντάς του «φέρτε μας δέκα μνημόνια, όχι αυτό!». Εννοούσε, φυσικά, μη δώσετε το όνομα. Βλέπετε, σε μεγάλο μέρος της βάσης της Ν.Δ. το ζήτημα είναι η αποκλειστικότητα στο όνομα «Μακεδονία».

Στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Μητσοτάκης με τους βουλευτές της περιοχής, ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός· δεν τους έδωσε έτοιμη τη γραμμή, όπως περίμεναν κάποιοι ευήθεις, αλλά βολιδοσκόπησε τις απόψεις τους. Ακούστηκαν αξιοσημείωτες κουβέντες, ενδεικτικές της βαθιάς αμηχανίας που προκαλεί το ζήτημα στη Ν.Δ. Ως προς το επικείμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, λ.χ., ένας σύμβουλος του προέδρου πρότεινε το εξής ανεπανάληπτο: να κρατηθούν εκτός μέχρι την τελευταία στιγμή και, αν δουν μεγάλη συμμετοχή κόσμου, τότε να μετάσχουν! Ειδάλλως, αν δηλαδή είναι ψόφια η κατάσταση, να συνεχίσουν να κάνουν τις πάπιες. Καλώς ή κακώς, παρουσία του αρχηγού πάντα το επίπεδο της κοσμιότητας κρατείται στο ύψος του, οπότε δεν έπεσε φατούρο.

Στην ίδια σύσκεψη, βουλευτής «με όνομα βαρύ σαν ιστορία» (θα παίξει πολύ το τραγούδι αυτό στην περίοδο που μπήκαμε) πρότεινε να στηρίξει μεν η Ν.Δ. το συλλαλητήριο, αλλά να μη μετάσχουν οι βουλευτές της. Είναι μια παραλλαγή της πάπιας αυτή η στάση· ας την πούμε, «της χήνας», καθώς έχει κάτι το αγέρωχο, ενώ δεν είναι γενναία. Στις συζητήσεις των βουλευτών, μετά τη σύσκεψη, το πρωτεύον θέμα ήταν η συμμετοχή τους ή μη στο συλλαλητήριο. Φιλοπαίγμων βουλευτής πρότεινε να επιτραπεί σε όποιον θέλει η συμμετοχή, αρκεί να πάει εκεί ντυμένος παπάς. Εξαίρετη ιδέα, αλλά δεν εισακούσθηκε. Γιατί πώς θα αναγνωρίσει ο ψηφοφόρος τον βουλευτή του, κάτω από τη γενειάδα; Αν δεν τον αναγνωρίσουν και δεν τον επευφημήσουν, ακυρώνεται ο σκοπός της συμμετοχής τους. Πάντως, σε χθεσινή σύσκεψη, για το ίδιο θέμα και με την ίδια σύνθεση, επετράπη σε όσους θέλουν να πάνε στο συλλαλητήριο. Τρεις ήσαν οι βέβαιοι από την αρχή: Γ. Κασαπίδης, Θ. Καράογλου και Κ. Γκιουλέκας. Επομένως, μην αμφιβάλλετε ότι στο συλλαλητήριο θα παραστούν τελικά όλοι οι εκλεγόμενοι στη Μακεδονία βουλευτές της Ν.Δ.

Τα αφηγούμαι αυτά, επειδή δείχνουν πως η Ν.Δ. διολισθαίνει σταδιακά –και προπαντός διακριτικά– προς μια γενική και αόριστη άρνηση στο ζήτημα της ονομασίας. Η διακριτικότητα έχει σημασία, διότι το κόμμα με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να εκπέμπει έναν προκλητικά εθνικιστικό λόγο προς το εξωτερικό· ετοιμάζεται να κυβερνήσει και προσβλέπει στην καλή συνεργασία με τους εταίρους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και να περάσει το μήνυμα της άρνησής της στους ψηφοφόρους, χωρίς η ίδια να εκτεθεί κάνοντάς το λιανά. Βλέπουμε, δηλαδή, το παράδοξο στο οποίο έχει βρεθεί η Ν.Δ.: να χρειάζεται τις ψήφους των αδιάλλακτων, ώστε αργότερα, ως κυβέρνηση πια, να έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την ελληνική αδιαλλαξία στους Ευρωπαίους.

Δύσκολο εγχείρημα η εξισορρόπηση, ιδίως εφόσον υπάρξει το επόμενο διάστημα σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν, οι δυσκολίες για τη Ν.Δ. αναβάλλονται, διότι έχει ένα σωρό άλλους λόγους να επικαλείται –απολύτως δικαιολογημένα– ώστε να μένει εκτός του παιχνιδιού. Οι άτσαλοι και διχαστικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, η απουσία κάθε επίσημης ενημέρωσης της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, καθώς και η (φαινομενική) διαφωνία του Π. Καμμένου για το ζήτημα, είναι λόγοι που επιτρέπουν στη Ν.Δ. να τηρεί την απόσταση που τη βολεύει. Αν όμως, πράγματι, η κυβερνητική διαφωνία γίνεται για το θεαθήναι (όπως είναι η εκτίμησή μου) και φθάσουμε σε μια λογική πρόταση σύνθετης ονομασίας, για κάθε χρήση, τι κάνει τότε η Ν.Δ.;

Η στερεότυπη απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι η σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση και η παύση της αλυτρωτικής προπαγάνδας. Το ερώτημα, όμως, στην πραγματικότητα αφορά τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία. Σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει η Ν.Δ., διότι αυτό υπονοείται με τη φράση «σύνθετη ονομασία» – αλλά οι Ελληνες, γενικώς, σεβόμαστε τα υπονοούμενα και αποφεύγουμε να τα ερευνούμε, ώστε στο τέλος συνήθως έχουμε ξεχάσει τι υπονοούσαν.

Από το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και στην κοινοβουλευτική ομάδα, βασιζόμενος μόνο στη διαίσθησή μου, τολμώ την υπόθεση ότι πιθανότερο είναι να μη συναινέσει η Ν.Δ. σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Και, πάντως, το βασικό κριτήριο με το οποίο θα διαμορφώσει τη θέση της θα είναι η άποψη των πολλών. Οσο βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας θα εκστομίσει ανερυθρίαστα κάθε ψέμα που τον βολεύει, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνεύσει για τίποτα να διχάσει τη Ν.Δ. ή να διώξει ψήφο – και ιδίως προς δεξιότερα.

Και μη βαυκαλίζεσθε με την ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα διώξει τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Λαμβανομένης υπ’ όψιν της σοβαρότητας της κατάστασης, που επιβάλλει την απαλλαγή από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και της απουσίας εναλλακτικών επιλογών, εμείς οι φιλελεύθεροι θεωρούμαστε δεδομένοι και, δυστυχώς, είμαστε. Ας μην κρυβόμαστε πια· η Ν.Δ. είναι παντρεμένη κανονικά με τη λαϊκή Δεξιά, μαζί έχουν οικογένεια, παιδιά, σκυλιά κ.λπ. Εμάς, τους φιλελεύθερους, μας έχει ως μόνιμη γκόμενα σε καθεστώς ημιπαρανομίας – να το ξέρει όλη η Αθήνα, αλλά κανείς να μην το θίγει, για να τηρούνται τα προσχήματα…

Έντυπη Καθημερινή – Στέφανος Κασιμάτης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr