Οι λόγοι εμφάνισης της Υγρασίας και η αντιμετώπισή της. Της Μαρίας Ρήγα, αρχιτέκτονα

23 Φεβρουαρίου 201415:22

Η υγρασία είναι ένα από τα προβλήματα που συναντάμε συχνότερα τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κατασκευές. Η ύπαρξη υγρασίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως ασθματικές κρίσεις, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, νοσήματα πνευμόνων και αλλεργικές αντιδράσεις. Τα άτομα που επηρεάζονται περισσότερο από την υγρασία είναι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Γι αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους λόγους που προκαλούν την εμφάνιση υγρασίας και να εφαρμόσουμε τα καταλληλότερα μέτρα αντιμετώπισης για κάθε περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι που συμβάλλουν στην εμφάνιση υγρασίας είναι:

ygrasia–          Από διαρροή σωληνώσεων (ύδρευσης, αποχέτευσης).

–          Λόγω έλλειψης υδρορροών (λούκια) σε κτίρια με στέγη.

–          Λόγω λιμναζόντων νερών σε οικοδομές με δώμα.

–          Λόγω έλλειψης θερμομόνωσης των δομικών στοιχείων.

–          Εξαιτίας ελλιπούς αερισμού του χώρου.

–          Λόγω ελλιπούς στεγανοποίησης της εξωτερικής πλάκας.

–          Τεχνικά κατασκευαστικά σφάλματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανέγερσης.

–          Από καιρικά φαινόμενα (βροχή). Η απευθείας επαφή της βροχής στον τοίχο διεισδύει στην πορώδη επιφάνεια του σοβά που είναι εκτεθειμένη και απορροφάται.

–          Λόγω αυξημένης περιεκτικότητας υδρατμών, ελλιπούς εξαερισμού και επάλειψη με βαφές που είναι «φιλικές» στην υγρασία.

–          Λόγω ύπαρξης υπόγειων νερών (απορρόφηση υγρασίας από την πλάκα του σκυροδέματος.

–          Εξαιτίας ελλιπούς θέρμανσης του χώρου.

Η υγρασία αντιμετωπίζεται με έξι απλά βήματα, τα οποία όμως είναι καλύτερα να εφαρμοστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα φαινόμενα της υγρασίας δεν είναι σε έξαρση.

 

  1. Πρώτα από όλα ελέγχουμε αν η υγρασία προέρχεται από κάποια διαρροή την οποία και εντοπίζουμε και επισκευάζουμε.
  2. Σε περίπτωση που δεν προέρχεται από διαρροή, φροντίζουμε να μειώσουμε την ποσότητα των παραγόμενων υδρατμών είτε από μαγείρεμα, από στέγνωμα ρούχων, από κουζίνες ή από ύπαρξη φυτών.
  3. Πραγματοποιούμε συχνό αερισμό του χώρου.
  4. Εφαρμόζουμε εξωτερική θερμομόνωση στα δομικά στοιχεία που είναι εκτεθειμένα στα δομικά στοιχεία, κάτι που θα μας απαλλάξει οριστικά από τα φαινόμενα της υγρασίας (σε αντίθεση με επαλείψεις με στεγανωτικά υγρής μορφής που χρειάζεται να τα ανανεώνουμε κάθε μερικά χρόνια).
  5. Εσωτερικός και εξωτερικός χρωματισμός με αντιμικροβιακά- αντιμυκητιακά χρώματα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr