Επανεμφάνιση Σ. Ξυνίδη και επίθεση σε Α. Σαμαρα με “καθρεφτάκια” αντί μεταρρυθμίσεων

19 Φεβρουαρίου 201408:48

Για «καθρεφτάκια» προς ιθαγενείς κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ο Σωκράτης Ξυνίδης, που επανέρχεται με νέο άρθρο του, αναφερόμενος στις  εξαγγελίες της κυβέρνησης για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σε δηκτικό του άρθρο που αναρτήθηκε στο προσωπικό του blog, ο πρώην Υπουργός υπενθυμίζει ότι οι διαδικασίες αυτές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ισχύουν ήδη και έχουν ψηφιστεί με νόμο του 2011, ενώ η μεταρρύθμιση εκείνη, όπως υποστηρίζει, συνεχίστηκε με νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2012 από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ήταν Αν. Υπουργός.

Αναλυτικά το άρθρο Ξυνίδη που επιτίθεται στον Α. Σαμαρά

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, έρχεται να συνεχίσει στις αυτάρεσκες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τις δήθεν σημαντικές της μεταρρυθμίσεις. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ‘’ …με το νόμο αυτό θα έρθουν τα πάνω-κάτω στις διαδικασίες, απλοποιώντας τις για πρώτη φορά, συνολικά και ριζικά’’. Επιστρέψαμε με άλλα λόγια στην αυτάρεσκη επανίδρυση του κράτους και φυσικά ως μέντορας των show ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ πρωθυπουργός που κατ΄εντολή του γίνονται όλα, μάζεψε το μισό υπουργικό Συμβούλιο, γιατί show χωρίς κομπάρσους δεν γίνεται.

 

Ωστόσο πρέπει να ενημερωθεί ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ Πρωθυπουργός ότι από τον Ιούνιο 2011 έχει ψηφισθεί ο νόμος 3982/11 που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης καταρχήν των Μεταποιητικών επιχειρήσεων με προοπτική η εν λόγω διαδικασία να επεκταθεί και στις άλλες δραστηριότητες και συνεχίστηκε η μεταρρύθμιση με το νόμο 4072/12. Οι εν λόγω νόμοι εισήγαγαν τότε πραγματικά για πρώτη φορά όλες τις αρχές και τις διαδικασίες που το μεγαλύτερο μέρος τους περιλαμβάνονται και στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Πρώτη και σημαντικότερη η διαδικασία της αυτοαδειοδότησης για τις μικρής όχλησης επιχειρήσεις με βάση τους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους και με μια υπεύθυνη δήλωση. Η εν λόγω διαδικασία αφορά το 75 % των αδειών για τις εν λόγω δραστηριότητες.

Με τον ίδιο νόμο πολλαπλασιάστηκαν τα σημεία αδειοδότησης αφού προβλέφθηκε  ότι τα επιμελητήρια και το τεχνικό επιμελητήριο θα αποτελούν επίσης αδειοδοτικές αρχές πέραν των κεντρικών ή περιφερειακών αρχών που κατά αποκλειστικότητα χορηγούσαν τις άδειες.

Επιπλέον αυτοί που θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν την αδειοδότηση προβλέφθηκε να μην είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες, αλλά πιστοποιημένα πρόσωπα για αυτή τη δουλειά . Η εγγραφή στο μητρώο έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιανουαρίου 2014.

 

Με τη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, η ίδρυση μιας επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μια ημέρα για τις Ανώνυμες Εταιρείες ‘’. Προβλέφθηκε δε μια νέα νομική μορφή επιχείρησης η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική  Επιχείρηση (ΙΚΕ) που μπορεί να ιδρυθεί χωρίς βαριές και δύσκαμπτες γραφειοκρατικές διαδικασίες με κεφάλαιο ενός ευρώ. Εξ αιτίας μόνο αυτής της μεταρρύθμισης η Ελλάδα κέρδισε 111 θέσεις στο Παγκόσμιο δείκτη Επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την 149η θέση βρέθηκε στην 38η

 

Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και υλοποιούνται για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Φυσικά καλωσορίζουμε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει και τις εξαγγελίες του  ‘’μεταρρυθμιστή’’ Πρωθυπουργού, έστω και παραμονές εκλογών. Εάν όμως ήθελε πραγματικά να κάνει μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις, θα έπρεπε να λύσει το χωροταξικό θέμα που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις και τη χώρα και το οποίο δυστυχώς και κακώς δεν έχει λυθεί και όχι να ξαναζεσταίνει λύσεις που δόθηκαν προ τριετίας. Γιατί πλέον σε αυτή τη χώρα είμαστε υποψιασμένοι και ‘’καθρεφτάκια’’ δεν θα αγοράσουμε.    

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr