Αθώοι οι υπάλληλοι του ΕΒΕ Χατζόπουλος και Δημητριάδου για την πλαστογραφία. Αργά το βράδυ τελείωσε η δίκη

2 Απριλίου 201301:17

Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τους 2 υπαλλήλους του ΕΒΕ Ξάνθης Δημήτρη Χατζόπουλο και Αγάπη Δημητριάδου στη δίκη της υπόθεσης πλαστογραφίας, για την οποία κατηγορούνταν.

Η δίκη διεξήχθη τη Δευτέρα λόγω παρέλευσης ωραρίου στη δικάσιμο της Παρασκευής, ενώ η ακροαματική διαδικασία και οι αγορεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο πρώην Διευθυντής του φορέα Δημήτρης Χατζόπουλος κατηγορείτο για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης ενώ η υπάλληλος Αγάπη Δημητριάδου για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα.

Μάρτυρες υπεράσπισης των δύο υπαλλήλων ήταν για τον μεν Δ. Χατζόπουλο ο Στέργιος Γιαλάογλου, για τη δε Α. Δημητριάδου οι Θανάσης Ξυνίδης και Χρήστος Δετσαρίδης. Ως Πολιτική Αγωγή για το ΕΒΕ Ξάνθης παρέστη ο Κώστας Βαζίκας. Μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ζήσης Κατσαρίκας και Νίκος Παπαργύρης καθώς ο πρώην υπάλληλος Νίκος Κουτσής. Μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο πρώην Πρόεδρος Παναγής Ανδρικόπουλος και οι υπάλληλοι Δ. Σιαμίδου και Σ. Τσελεπίδου. Ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς Διευθυντής Ηλίας Αραλάγιος δεν προσήλθε αν και ήταν μάρτυρας κατηγορίας.

Η πολύκροτη υπόθεση και τα δια περιφοράς πρακτικά του Δ.Σ. !

Η υπόθεση αφορούσε ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο η υπάλληλος Αγάπη Δημητριάδου μετατάχθηκε στην κατηγορία ΠΕ (γεγονός που την καθιστούσε ικανή να αναλάβει προϊσταμένη τμήματος  στη συνέχεια)  με τη χρήση ενός πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου που υπεγράφη από τα μέλη «δια περιφοράς», ενώ ο Διευθυντής κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε την υπογραφή του τότε Προέδρου Π. Ανδρικόπουλου. Για την ίδια υπόθεση οι δύο κατηγορούμενοι έχουν απαλλαγεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου είχαν παραπεμφθεί με βάση το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ενώ τελούσαν σε αργία λόγω της δικαστικής εμπλοκής του ζητήματος.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. «δια περιφοράς», δηλαδή με υπογραφές των μελών χωρίς να έχουν παραστεί καθώς ότι ο Πρόεδρος είχε εξουσιοδοτήσει προφορικά το Διευθυντή να βάζει την υπογραφή του σε μια σειρά από έγγραφα. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, με βάση την ΕΔΕ που είχε διενεργηθεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συμφωνούσε με την μετάταξη της υπαλλήλου, όπως είχε γνωμοδοτήσει σχετικά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Απαλλακτική η πρόταση της Εισαγγελέως

Η Εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Μπούρα πρότεινε την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων για τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνταν. Από την υπεράσπιση του Δημήτρη Χατζόπουλου, ο Στέργιος Γιαλάογλου, επέμεινε στο γεγονός ότι ήταν συνήθης πρακτική η συνεδρίαση του Δ.Σ. δια περιφοράς και τηλεφωνικά ενώ έδωσε βάρος στην εν γένει λειτουργία του φορέα που, σημείωσε ότι, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη προχειρότητα του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Ξυνίδης υποστήριξε ότι η πελάτισσά του επιχείρησε να διεισδύσει σε μια «κλειστή κοινωνία 8 υπαλλήλων» υπονοώντας ότι ήταν στο στόχαστρο των υπολοίπων υπαλλήλων ενώ αμφότεροι οι δύο Ξανθιώτες δικηγόροι αναφέρθηκαν σε ανώνυμες επιστολές που είχαν αποσταλεί σε διάφορους παραλήπτες για την υπόθεση κάνοντας λόγο για «σύστημα που δεν τους ήθελε». Τέλος, ο καθηγητής  του ΔΠΘ Χρήστος Δετσαρίδης αφού αναφέρθηκε στην τυπική διαδικασία και τη νομολογία με την οποία μετατάχθηκε , χαρακτήρισε  “παγκόσμια πρωτοτυπία” να έχει τεθεί σε αργία με την πολυσυζητημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την εφαρμογή του αρ. 103 του Δ.Κ. -που ελέγχεται στο ΣτΕ- παρότι έχει απαλλαχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

(στη φωτογραφία οι 3 συνήγοροι υπεράσπισης Θ. Ξυνίδης, Σ. Γιαλάογλου, Χ. Δετσαρίδης)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr