farmaka 2

Δύσκολη η εφαρμογή Κοινωνικού Φαρμακείου – Ανακύκλωσης στην Ξάνθη.

28 Δεκεμβρίου 201021:08

farmaka_2Το θέμα της δημιουργίας υποδομής για την ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων αλλά και για τη δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου ερεύνησε το XanthiPress.gr  Τα παραδείγματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν είναι πολλά αλλά χρησιμεύουν για συμπεράσματα.

 Κοινωνικό Φαρμακείο

 Η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου είναι μια υπόθεση δύσκολη, όπως σημειώνει και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Λεοντής, καθώς παρουσιάζονται ορισμένα δισεπίλυτα προβλήματα. Το παράδειγμα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι αρκετά θετικό και είναι αυτό του Κιλκίς. Εκεί ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος σε συνεργασία  με τον ιατρικό σύλλογο και το Δήμο του Κιλκίς, έχοντας αρκετή εθελοντική προσφορά, προχώρησε στη διαμόρφωση ενός χώρου σε κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο που παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και χορηγεί δωρεάν φάρμακα σε άπορους και άλλες ομάδες του πληθυσμού. Τα φάρμακα προέρχονται από αποθέματα οικιακών φαρμάκων που δεν είναι πλέον χρήσιμα, τα οποία  συλλέγονται και προωθούνται από τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Νίκο Λεοντή, η πρωτοβουλία του Κιλκίς είναι αξιέπαινη και προδίδει ένα είδος εντυπωσιακής αυτοοργάνωσης, όμως παρουσιάζει σοβαρά θεσμικά και πρακτικά κενά που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή τους στην περιοχή της Ξάνθης.  «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν νομικά, για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται αυτά τα φάρμακα και τις νομικές ευθύνες, το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτό το βάρος καθώς και κάποια άλλα πολύ ουσιαστικά ζητήματα. Τόσο στο θέμα του κοινωνικού φαρμακείου όσο και σε αυτό της ανακύκλωσης κάποια σκευάσματα είναι επικίνδυνο να υπάρχουν σε κοινή θέα, ιδιαίτερα σε σχέση με εξαρτημένα άτομα.» Όπως αναφέρει ο Νίκος Λεοντής, λύση θα μπορούσε να προσφέρει ο ΕΟΦ που έχει τη θεσμική νομιμοποίηση να αναλάβει την ευθύνη, αλλά “μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθείστις οχλήσεις μας”.

Στο Γηροκομείο τα φάρμακα που δεν έχουν λήξει.

Πάντως σε ότι αφορά στην περιοχή της Ξάνθης οι φαρμακοποιοί εφαρμόζουν αυτοβούλως διάφορες πρακτικές αξιοποίησης των φαρμάκων που συλλέγουν οι πολίτες και είναι συνήθως πολλά εξαιτίας της πολυφαρμακίας που επικρατεί στη χώρα, όπως σημειώνει και ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Ξ. «Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φαρμακοποιοί προωθούν τα φάρμακα που επιστρέφονται, σε φορείς όπως το Γηροκομείο της Ξάνθης με την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθούν από αυτούς» αναφέρει και σημειώνει ότι και ο ίδιος ακολουθεί αυτή την οδό.

Οι υπεύθυνοι καλούν, πάντως, τον κόσμο να ελέγχει τα αποθέματα των φαρμάκων και να τα προωθεί είτε αυτοβούλως, είτε μέσω των Φαρμακοποιών σε ιδρύματα όπως το Γηροκομείο που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα.

Ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων

Μέσω των διαδικασιών αξιοποίησης των φαρμάκων που δεν είναι χρήσιμα πραγματοποιείται σε κάποιες περιοχές η ανακύκλωση των ληγμένων φαρμάκων. Πρόκειται επίσης για σημαντική παράμετρο που αποσοβεί την περιβαλλοντική επιβάρυνση και προβλέπεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί αντίστοιχη δομή στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας.  Σχετική πρωτοβουλία συλλογής των ληγμένων σε ειδικούς κάδους έχει αναπτυχθεί στην Κομοτηνή και πολλές περιοχές της χώρας και από την πίεση αρκετών φαρμακοποιών στην Ξάνθη, φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα.

Βέβαια, εν μέσω, της διαμάχης των Φαρμακοποιών με την Κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι συζητήσεις γι΄αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, προσωρινά θα ανασταλλούν.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr