Οι Αρτοποιοί της Ξάνθης ξεκαθαρίζουν: Σε κανένα φούρνο δεν πωλείται βουλγάρικο ψωμί. Ο ΕΦΕΤ στην Ξάνθη !

30 Σεπτεμβρίου 201411:39

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου ότι διατίθεται ψωμιά με “σταχτίνη” στην περιοχή, ο Πρρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης και η Γεν. Γραμματέας Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη, παραχώρησαν Συνέντευξή Τύπου στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών για να καθησυχάσουν το καταναλωτικό κοινό. 

“Κανένας ϕούρνος στην Ξάνθη δεν πουλάει ψωμί από τη Βουλγαρία και είμαστε κατηγορηματικοί. Στο 95% των ϕούρνων της Ξάνθης υπάρχει το ειδικό σήμα ότι το ψωμί που πουλάμε, ζυμώνεται και παράγεται στις επιχειρήσεις μας. Ούτε προψημένο, ούτε έτοιμο ψωμί διατίθεται στην Ξάνθη.” σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Όπως ανέϕερε ο Π. Αμπεριάδης, πριν δύο χρόνια είχε καταγγείλει την εισροή ψωμιού από τη Βουλγαρία σε περιϕερειακούς οικισμούς, κυρίως ορεινούς, της Ξάνθης, αλλά πλέον ακόμη και αυτ’ο το ϕαινόμενο έχει ατονήσει.

Τί είναι η σταχτίνη

20140930_111109Στο ερώτημα για την περιβόητη σταχτίνη ο Πρόεδρος του Σωματείου ανέϕερε ότι τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν γνωρίζουν τι είναι η σταχτίνη. Υπενθύμισε ότι πριν από 6 χρόνια

Τόσο ο Παναγιώτης Αμπεριάδης, όσο και η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ίσως εννοεί τα ανόργανα στοιχεία του αλεύρου, την τέϕρα, που επιτρέπεται σε ποσοστό 0,05% στο αλεύρι τύπου 70 , που διατηρούν το ψωμί που μαλακό και δεν επιτρέπουν να “μπαγιατέψει”. “Υπάρχουν μύλοι και μύλοι στη Βουλγαρία, που μπορεί να βγάζουν αλεύρια με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό ανόργανων στοιχείων. Όμως αν δεν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ δεν μπορούμε να πούμε κάτι” σημείωσε.

“Προτρέπουμε το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης να αγοράζει τα ψωμί τους από τα αρτοποιεία της γειτονιάς και να μην αγοράζει προψημένα ή κατεψυγμένα ψωμιά από αλυσίδα σούπερ μάρκετ καθώς δεν ξέρουμε από που προέρχονται” είπε και θύμισε ότι “ελληνικό” θεωρείται το προϊόν που παρασκευάζεται κατά το τελευταίο στάδιό του στην Ελλάδα και άρα δεν ξέρουμε από που προέρχονται.

Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη: Ψάχνουμε βουλγάρικο ψωμί και δεν βρίσκουμε

“Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε βουλγάρικο ψωμί και δεν το βρίσκουμε και ϕαίνεται ότι έχει εξαϕανιστεί από την αγορά, ανέϕερε η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη. Ακόμη και σε σημεία που μοίραζαν πόρτα-πόρτα αυτό έχει σταματήσει ενώ και οι καταναλωτές έχουν ϕοβηθεί γιατί νόμιζαν ότι μπορεί ο ϕούρνος της γειτονιάς του να έχει ψωμί από τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει βουλγάρικο ψωμί” αναφέρει η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη. Πτώση τζίρου, μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί, σημειώνουν οι αρτοποιοί αλλά υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση. Όπως είπαν, οι καταναλωτές έχουν προσωπική σχέση με το ϕούρναρη.

Παρότι δεν επέρριψαν ευθείες κατηγορίες στον Πρόεδρο του ΕΒΕ για τις δηλώσεις τους, ανέϕεραν ότι οι ίδιοι θέλουν να προστατέψουν τους πελάτες τους. Σε σχέση με την εναρμόνιση των τοπικών αρτοποιών με την ισχύουσα νομοθεσία για τη συσκευασία και τη ζύγιση σημείωσαν ότι έχοουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, προσαρμοστεί, παρότι υπάρχει μεγάλο κόστος.

Πάντως, την Τρίτη βρέθηκε στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΦΕΤ που πραγματοποίησε ελέγχους

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr