Απάντηση Τσιρώνη σε ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ. Παρατείνεται το καθεστώς στους φορείς διαχείρισης – Έρχεται νέος νόμος

24 Νοεμβρίου 201514:54

Την απάντηση που έλαβαν στην ερώτησή τους προς τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα των φορέων διαχείρισης και των προβλημάτων στη λειτουργία τους, κοινοποίησε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους αναφερόμενους στον Πίνακα Κοινοποιήσεων Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι αναφορικά με το ζήτημα που θίγεται, η Εθνική Αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά στις 30/10/2015 κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 46/27.10.2015 Επίκαιρης Ερώτησης, αποσπάσματα της οποία παραθέτουμε. Συμπληρωματικά, σας γνωρίζουμε ότι προωθείται νομοθετική διάταξη που ρυθμίζει τη δυνατότητα παράτασης κατά ένα έτος των διατάξεων που καθορίζονται με το άρθρο 8 του Ν.4109/2013 για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Βουλευτά, θίγετε ένα ζήτημα καυτό. Η Ελλάδα, μία χώρα που το φυσικό της κεφάλαιο είναι μείζον για την οικονομική της ανάπτυξη, είναι πράγματι η μόνη χώρα στην οποία ουδέποτε δόθηκε έστω και ένα ευρώ ακριβώς γι’ αυτό το φυσικό κεφάλαιο. Είμαστε μια χώρα ίσως με την υψηλότερη βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ γι’ αυτή τη βιοποικιλότητα. Και θυμίζω τη ρήση του Επίτροπου, κ. Βέλα, ο οποίος είπε ότι η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι κόστος, είναι επένδυση. Και αυτή τη ρήση έπρεπε να την τηρούμε στην Ελλάδα. Ποτέ δεν τηρήθηκε δυστυχώς. 

Πραγματικά είμαστε μία χώρα που έχουμε την πρωτοτυπία να έχουμε είκοσι οκτώ φορείς, οι οποίοι δεν καλύπτουν ούτε το 30% των προστατευόμενων περιοχών και δεν έχουμε κάνει τίποτα όχι μόνο για να τους συντηρήσουμε αλλά τουλάχιστον να τους εξοπλίσουμε.

Πράγματι αυτοί οι άνθρωποι, διαλειμματικά μάλιστα, με τεράστιες καθυστερήσεις, πληρώνονταν από τα ΕΣΠΑ. Πολλές φορές βρέθηκαν και χωρίς πληρωμή ή άργησαν ή και κάποιοι αναγκάστηκαν και έφυγαν, επειδή δεν μπόρεσαν να πληρωθούν και αργότερα ήρθαν κάποιες επιδοτήσεις.

Εμείς σίγουρα αυτό το καθεστώς θα το αλλάξουμε, έχουμε δεσμευτεί. Είμαστε σε έναν διάλογο, θα βγάλουμε τώρα άμεσα -το εξήγγειλα και στις προγραμματικές- το νέο νομοσχέδιο για τους φορείς, το οποίο έχει τους εξής πυλώνες που πρέπει να αλλάξουν: Πρώτα απ’ όλα θα έχουμε τη διαχείριση όλης της Ελλάδας και όχι μονάχα επιλεγμένων περιοχών και δεύτερον, εάν υπάρχει χωροθέτηση θα γίνει με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά κριτήρια για να συνενώνουμε τον φορέα Καρπάθου με τον φορέα Σαμαριάς, το οποίο δεν στηρίζεται πουθενά, είναι στον αέρα τέτοιου τύπου συγχωνεύσεις. Αλλά το σπουδαιότερο θα αποκτήσουν μία ισχύ οι φορείς όσον αφορά και τον έλεγχο και την πιστοποίηση παραβάσεων που σήμερα δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία. Και φυσικά να μην κρίνεται το προστατευτέο αντικείμενο, που μπορεί να είναι η χλωρίδα ή πανίδα, από ένα διοικητικό συμβούλιο δημάρχων, τοπικών φορέων, το οποίο δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Να τελειώσω με το φλέγον. Εμείς εγγράψαμε και ήδη έχουν εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο τα 5 εκατομμύρια, όχι γιατί θέλουμε να πούμε ότι θα είναι λιγότερα φέτος τα χρήματα αλλά γιατί εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα έχει λυθεί το θέμα. Φυσικά αν δεν έχει λυθεί θα εγγράφουμε και τα υπόλοιπα, τα οποία τα γνωρίζουμε. Αυτήν τη στιγμή, όμως, εγγράφαμε 5 εκατομμύρια, γιατί εκτιμούμε ότι στο πρώτο εξάμηνο θα έχει λήξει αυτή η ιστορία των φορέων, είναι μια προσωρινή εκταμίευση δηλαδή.

Δεν θα κουράσω άλλο. Θα μιλήσω στη δευτερομιλία μου και για τη στρατηγική μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Έχετε απόλυτο δίκιο ότι πρέπει οι φορείς αυτή τη στιγμή να αποκτήσουν άλλη αξία. Λέω ότι αισιοδοξώ και δεν θα χρειαστούν και θα το δείτε, όχι γιατί θα περικόψουμε δαπάνες -σ’ αυτό είμαστε κάθετοι, το έχουμε συζητήσει με τον Υπουργός και εγγράφαμε τα πέντε, γιατί πιστεύουμε ότι θα λυθεί οριστικά το θέμα, αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν σε άλλες διαδικασίες και αυτό είναι άποψη της Κυβέρνησης, να λήξει αυτό το θέμα φέτος- αλλά επιπλέον γιατί οι φορείς στην Ελλάδα δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα όπως θα έπρεπε. Και γι’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα -με το δίκιο τους- δεν μπορεί οι ερασιτέχνες να υφίστανται τον κίνδυνο να μπει κάποια στιγμή το ΣΔΟΕ και για μία φορολογική αμέλεια, που δεν γνωρίζουν το θέμα γιατί δεν είναι επιχειρηματίες, ξαφνικά να βρεθούν υπόλογοι. Θα έπρεπε να υπάρχει φυσικά στο Υπουργείο -και αυτό θα δρομολογηθεί- κεντρική υπηρεσία κατά τα πρότυπα της Αρχαιολογίας, που όπως στα μουσεία πωλούνται αντικείμενα και υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, έτσι και στους φορείς και στα κέντρα ενημέρωσης να υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, μπλουζάκια, ενημερωτικά φυλλάδια, leaflets,CD, τα οποία να πωλούνται στους επισκέπτες και τα εισιτήρια φυσικά και αυτά που θα αξιοποιούνται να πηγαίνουν κατευθείαν στο φορέα και όχι σε κάποιο αόριστο «πράσινο» ταμείο.

Αυτές είναι οι σκέψεις μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι θα νομοθετήσουμε, πάντα σε άμεσο διάλογο με τους φορείς, που τους θεωρούμε πολύτιμους και δεν θα έρθουμε ποτέ να αιφνιδιάσουμε. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε καθόλου.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr