Η προστασία των Πελαργών είναι στα χεριά μας. Tης Εύας Στετς

17 Απριλίου 201422:54

Οι άνθρωποι που λατρεύουν την φύση, ακόμα και οι πιο απλοί γνωρίζουν τον Λευκό Πελαργό από τα παιδικά τους χρόνια. Με ανυπομονησία κάθε άνοιξη περιμένουν οι κάτοικοι των χωριών όπου φωλιάζουν οι Πελαργοί να τα δούναι ξανά κοντά στα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι Πελαργοί έφτασαν και φέτος στις φωλιές τους και μόνο λίγοι από αυτούς είναι ακόμα στο δρόμο διότι οι αφίξεις των Πελαργών στην Ελλάδα ξεκινούν στην μέση Μάρτιου. Οι περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται με την επιστροφή των Πελαργών που σαν είδος από ένα θαύμα της φύσης ζει κοντά στα σπίτια μας…

Μετά τον ερχομό τους, αυτό το διάστημα οι Πελαργοί αρχίσουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές, να ζευγαρώνουν και να κλωσάνε τα αβγά τους (κάποια ζευγάρια ήδη έχουν αβγά). Έτσι σε λίγο καιρό θα αρχίζουν να φέρνουν στις φωλιές όλο και πιο μαλακό υλικό – για την προστασία των αβγών και μετά των νεοσσών.

Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι μπορεί να φέρνει στη φωλιά κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά του και μέσα σε αυτά πρώτα από όλα είναι οι διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες των Σουπερ Μάρκετ κ.α. Το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους μικρούς Πελαργούς είναι ο κάθε σπάγκος, διότι ακόμα πριν σηκωθεί το πουλί μπουσουλάει για περίπου 20 μέρες μέσα στην φωλιά με αποτέλεσμα, όταν εκεί θα τον βρει ο σπάγκος να μπλέκετε το ένα (ακόμα και τα δυο) του πόδι, σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι νεκρώνεται και το μόνο που περιμένει το νεαρό πουλί είναι ο θάνατος. Και αυτό, δυστυχώς ακόμα πριν καν πετάξει …

Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε στα μέρη που συχνάζουν οι Πελαργοί (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς τον σπάγκο). Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ιδικά στους κατοίκους που είναι οι Πελαργοί) να μαζέψουν το κάθε σπάγκο που θα δουν πεταμένο όπου τίποτε. Στα χέρια μας είναι επίσης να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλον και στους γονείς τους η όπου αλλού μπορούμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους των πουλιών αυτών που σαν είδος ήταν προστατευόμενο ακόμα και τα αρχεία χρόνια.

Οι φωτογραφείς δείχνουν τα τραγικά αποτελέσματα όταν οι νεοσσοί Πελαργοί μπλεχτήκανε σε σπάγκους και που δυστυχώς ήταν πολύ αργά για το καθένα για να ζήσει.

Εύα Στετς

Cic. cic. tragic_Fot. Eva Stets (1) Ciconia ciconia_ Fot. Eva Stets Cic. cic. tragic_Fot. Sasa Michailidou Cic. cic. tragic_Fot. Eva Stets (4) Cic. cic. tragic_Fot. Eva Stets (2)

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr