viogrfiko

Πόσο ρεαλιστές είστε όταν ψάχνετε για δουλειά;

10 Ιουλίου 201007:30

viogrfikoΌταν κάνατε την αίτηση και τη συνέντευξη ήσασταν σίγουροι ότι θα κερδίσετε αυτήν τη δουλειά.

Αλλά αντί για αυτό λάβατε μία επιστολή που έλεγε: «Ευχαριστώ, αλλά το βιογραφικό σας δεν ταιριάζει με τη συγκεκριμένη θέση». Και τώρα συνεχίζετε να στέλνετε βιογραφικά σε νέες αγγελίες. Αλλά πρέπει να σταματήσετε! Αν με το βιογραφικό σας μπορείτε να εξασφαλίσετε μία συνέντευξη αλλά δεν έχετε προσφορές για δουλειά (αν το βιογραφικό σας δεν φτάνει ούτε εκεί) πρέπει να αναλογιστείτε το γιατί. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι ψάχνετε θέσεις στις οποίες δεν ταιριάζετε. Μία πρόσφατη έρευνα της Stepstone στην Ευρώπη βρήκε ότι οι μισοί από όσους ψάχνουν για δουλειά πιστεύουν ότι οι εργοδότες είναι έτσι και αλλιώς παράλογοι για το τι ζητάνε και έτσι υποβάλλουν το βιογραφικό τους για θέσεις ακόμη και αν τα προσόντα τους δεν ταιριάζουν. Και το 30% θα στείλουν το βιογραφικό τους ακόμη και αν προσεγγίζουν τις προδιαγραφές της αγγελίας κατά το ήμισυ. Έτσι, δεν είναι παράλογο που τα περισσότερα βιογραφικά απορρίπτονται από τα αρχικά στάδια. Γι’ αυτό, αν θέλετε να αλλάξετε δουλειά ή καριέρα τότε πρέπει να αναλογιστείτε αν είστε ρεαλιστές.

Αυτοαξιολόγηση
Κατ’ αρχήν πρέπει να διαπιστώσετε γιατί θέλετε να αλλάξατε δουλειά. Ποιες είναι οι αξίες, τα ενδιαφέροντα, οι ικανότητές σας, η εμπειρία και οι στόχοι σας; Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Τι μπορείτε να προσφέρετε σε μία δουλειά; Η εμπειρία και η ειδικότητά σας ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη θέση; Κάντε έρευνα για τον τομέα με τον οποίο θέλετε να ασχοληθείτε και προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα για αυτόν αλλά και για τον εαυτό σας. Το να κάνετε την προσωπική σας αξιολόγηση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά αν αφιερώσετε τον χρόνο σας για να σκεφτείτε πού πάτε και τι θέλετε από την καριέρα σας τότε θα ανταμειφθείτε στο μέλλον, καθώς θα αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες που θα διευκολύνουν τις αποφάσεις σας και θα σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τον εαυτό σας μέσα στην αγορά εργασίας. Να είστε αμείλικτα ειλικρινείς με τους εαυτούς σας και τις ικανότητές σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πού πρέπει να βελτιωθείτε παρακολουθώντας ένα σεμινάριο ή να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία για να καταφέρετε να βρείτε τη δουλειά που ψάχνετε. Ο Henry Ford είπε κάποτε: «Τα εμπόδια είναι αυτά τα φριχτά πράγματα που βλέπεις όταν δεν βλέπεις τον στόχο». Όταν έχετε αναγνωρίσει τις ικανότητες και τα ταλέντα σας σκεφτείτε πώς μπορείτε να τα εφαρμόσετε στον τομέα που ψάχνετε και να τα τονίσετε όσο περισσότερο μπορείτε ώστε ο μελλοντικός σας εργοδότης να μη νιώθει ότι προσλαμβάνοντάς σας παίρνει ρίσκο. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Richard Bolles, συγγραφέα του «What Color is your Parachute?», να θυμάστε ότι: «Η επιτυχία στην εύρεση εργασίας είναι ανάλογη με την προσπάθεια». Όσο περισσότερο προσπαθείτε και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στην εύρεση της εργασίας τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε τη δουλειά που ψάχνετε.

Κάντε το πρώτο βήμα
Αν η ιδέα να δουλέψετε σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή θέση σάς παθιάζει αλλά δεν έχετε τα απαραίτητα προσόντα, μπορείτε τουλάχιστον να προσφέρετε τον χρόνο σας. Ικανοποιήστε την επιθυμία σας να κάνετε κάτι διαφορετικό προσφέροντας επιπλέον εργασία ή ζητήστε να σας δοκιμάσουν ζητώντας λιγότερα χρήματα από κάποιον έμπειρο. «Ο λόγος που οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτήν τη μέθοδο είναι επειδή νομίζουν ότι έτσι εργάζονται περισσότερο χωρίς να πληρώνονται» λέει η Arlene Hirsch, συγγραφέας του «Love your Work and Success Will Follow». «Αυτό είναι κοντόφθαλμο. Αν αυτά που μαθαίνετε είναι αξιόλογα τότε από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε για τη νέα σας δουλειά», προσθέτει. Μιλήστε σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε που κάνουν αυτήν τη δουλειά που εσείς θέλετε και μάθετε τα πάντα σχετικά με τον ρόλο. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε μπορεί να απογοητευτείτε πικρά όταν ανακαλύψετε ότι η σκληρή σας δουλειά, τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, η έρευνα και η προετοιμασία ήταν μάταια γιατί η καριέρα που ψάχνατε δεν ήταν αυτή που θέλατε.

Και αν ψάχνετε για μία θέση σε μία δημοφιλή βιομηχανία, όπως οι δημόσιες σχέσεις ή η μόδα, ψάξτε πέρα από τις Burston Marstellars και Prada (τις προφανείς επιλογές) για πιο πρωτότυπες λύσεις. Γίνετε μέλη των σχετικών επαγγελματικών συνδέσμων (όπως το Ινστιτούτο Δημοσίων Σχέσεων), πάρτε μέρος στα σεμινάρια και τα συνέδριά τους και χρησιμοποιήστε τα σαν μια ευκαιρία για να γνωρίσετε ανθρώπους που ήδη δουλεύουν στη θέση που εσείς ψάχνετε. Οι συμμετέχοντες θα είναι πιο φιλικοί και διαθέσιμοι να συζητήσετε αφού θα έχετε ένα κοινό σημείο. Μην ξεχνάτε ότι ανά πάσα στιγμή περίπου το 80% όλων των διαθέσιμων θέσεων εργασίας δεν δημοσιεύονται και η δύναμη των γνωριμιών σας είναι πολύ σημαντική. Για αυτό να είστε σε ετοιμότητα- να έχετε έτοιμη μία περίληψη σχετικά με το άτομό σας, το τι κάνετε και ποια είναι τα βασικά σας σημεία που θέλετε να ξέρουν οι άλλοι για εσάς, π.χ. τι θα έκανε τους ανθρώπους να σας θυμούνται; Εξάλλου έχετε μόνο μία ευκαιρία για να κάνετε την πρώτη εντύπωση. Τέλος, η διαδικασία της εύρεσης εργασίας είναι από μόνη της εργασία. Και η αναζήτηση θα αποτελείται από περισσότερα «Όχι» που όμως θα σας φέρνουν κοντά στο τελικό και σημαντικό «Ναι». Όμως είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας και να προσπαθείτε για θέσεις για τις οποίες έχετε τη σιγουριά ότι θα πετύχετε. Σύμφωνα με τον Henry Ford: «Αν νομίζετε ότι μπορείτε ή ότι δεν μπορείτε κάτι, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δίκιο».

Paul Mac Kenzie – CareerBuilder.co.uk

http://www.kariera.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr