honey225

5 απλές διατροφικές λύσεις για τον πονόλαιμο

15 Φεβρουαρίου 201215:39

honey225Χειμώνιασε για τα καλά, απ΄ ότι φαίνεται. Μαζί με το κρύο και το χιόνι, ‘θερίζουν’ οι ιώσεις αλλά και η εποχιακή γρίπη. Ειδικά αν τα παιδιά μας… σερβίρουν στο σπίτι ό,τι πιο καινούριο… φοριέται στο σχολείο, σε ίωση.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Κοινή συνισταμένη και των δύο, ο πονόλαιμος. Ένα κατά τ΄ άλλα απλό – όσο και σύνηθες – σύμπτωμα, που μας δυσκολεύει στην ομιλία και την κατάποση, ενώ μας κάνει αρκούντως… γκρινιάρηδες.

Για να αποφύγουμε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ή αν πρόκειται για τα παιδιά μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις εξής εναλλακτικές λύσεις:

Μέλι

Το πώς μας βοηθά το μέλι δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Κάντε γαργάρες

Το αλάτι εξωθεί νερό από τις κυτταρικές μεμβράνες και μειώνει αποτελεσματικά το οίδημα και τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας προσωρινά τον πονόλαιμό σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό, τουλάχιστον μία φορά κάθε ώρα. Παρόμοια δράση φαίνεται πως έχουν οι γαργάρες με ένα μίγμα (χλιαρού) χαμομηλιού με 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα.

Πιείτε πράσινο τσάι

Μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού είχαν βελτιωμένη ανοσολογική απάντηση, διότι παρήγαγαν περισσότερη ιντερφερόνη για την καταπολέμηση του ιού. Η επίδραση των θερμών υγρών στον πονόλαιμο, θεωρείται άλλωστε ευεργετική. Καλύτερα ακόμα, προσθέστε λίγο μέλι στο πράσινο τσάι σας!

Δοκιμάστε το μηλίτη

Δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική απόδειξη για το πώς λειτουργεί, αλλά πολλοί άνθρωποι απλώς ορκίζονται σε αυτό! Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, κάντε γαργάρα, και καταπιείτε.

Βιταμίνη D

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D (σε συμπληρώματα) είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα γρίπης. Για το λόγο αυτό, προσθέστε περισσότερα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για εσάς και τα παιδιά σας.

Σημείωση

Εάν ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της γρίπης, διαρκέσουν περισσότερο από 3 ημέρες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Γράφει: Μίλεσης Γιώργος, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

http://www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr