Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) και Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης στο Ι.Θ.Τ.Π

10 Μαΐου 201615:30

Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 θα είναι: Ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση.

Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
arxai-ell-mathimaΣυνεχίζουμε την εξέταση αποσπασμάτων των σοφιστών, αφού ολοκληρώσουμε τα σχετικά με τους Δισσούς Λόγους, το Μάιο θα ασχοληθούμε με τον Αβδηρίτη Πρωταγόρα. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι για κάθε ζήτημα υπάρχουν δύο λόγοι (απόψεις) αντίθετοι μεταξύ τους με την απαίτηση να είναι και οι δύο συγχρόνως εξίσου αληθινοί («δισσοί λόγοι»). Θα εξετάσουμε ένα κλασικό κείμενο «Περί αγαθώ και κακώ». Ο Πρωταγόρας (π. 490 – π. 420 π.Χ.), από τα Άβδηρα της Θράκης, ήταν σημαντικός φιλόσοφος της αρχαιότητας. Υπήρξε σύγχρονος του Δημόκριτου, από τα Άβδηρα επίσης, κορυφαίος μεταξύ των σοφιστών και ο ιδρυτής της σοφιστικής κίνησης. Ως δάσκαλος ταξίδεψε σε πολλές ελληνικές πόλεις. Επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα όπου συνδέθηκε με φιλία με τον Περικλή και άλλους επιφανείς Αθηναίους. Αναφέρεται πως ο Περικλής του ανέθεσε να γράψει τους νόμους για τους Θούριους, της αθηναϊκής αποικίας στην Κάτω Ιταλία που ιδρύθηκε το 444 Π.Κ.Ε στη θέση της Σύβαρης. Κύριες πηγές για το βίο του Πρωταγόρα είναι ο ομώνυμος πλατωνικός διάλογος, οι Βίοι Φιλοσόφων του Διογένη Λαέρτιου (3ος αι. μ.Χ.) και το έργο του Σέξτου Εμπειρικού.

Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιείται στα μαθήματα το εγχειρίδιο « Σοφιστές – Σοφιστικό κίνημα – Ανθολόγιο». Νέο βοήθημα αναφέρεται στα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα.

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :
Φωτίζουμε πρόσωπα κυρίως του 19ου αιώνα που κατάγονται από τη Θράκη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Το Μάιο θα ασχοληθούμε με λαογράφους και ιστορικούς της Θράκης. Θα χρησιμοποιήσουμε σχετικές εργασίες του Πολύδωρου Παπαχριστοδούλου.

theod-papaxrΓεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές το 1886. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε καθηγητής της Εμπορικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα και της σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Ως λογοτέχνης εμφανίσθηκε μετά το 1922. Εξέδωσε αρκετούς τόμους θρακικών ηθογραφιών, χριστουγεννιάτικων, πρωτοχρονιάτικων και πασχαλινών διηγημάτων, αθηναϊκές ηθογραφίες, φυσιογνωσιακά διηγήματα και δημοσίευσε πολλά διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Εξέδιδε τα «Θρακικά» περιοδικό λαογραφικό και ιστορικό. Ίδρυσε και το «Θρακικόν Αρχείον» στο οποίο συγκέντρωσε μελέτες ιστορικές και λαογραφικές , συλλογές, τραγούδια, παραδόσεις.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας θρακικών μελετών. Ίδρυσε το «Αρχείο των σύγχρονων γεγονότων» που περιλαμβάνει σύγχρονα ιστορήματα γραμμένα από τον θρακικό λαό. Πέθανε το 1968

Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr