rafting2010-600_140975_4D49ME

Rafting: Τέσσερα ποτάμια – προορισμοί

21 Δεκεμβρίου 201018:57

rafting2010-600_140975_4D49MEΜυρωδιά βρεγμένου χώματος. Υδάτινος ήχος που ξεπερνά κατά πολλά decibel αυτό που θα περιγράφαμε με τη λέξη κελάρυσμα. Πράσινο παντού.

Κλαδιά δέντρων που μπλέκονται μεταξύ τους, διασταυρώνονται από τις δύο αντικριστές όχθες, και σκύβουν σαν διψασμένα στο νερό. «Όλοι μέσα» φωνάζει σε αυτό το σημείο ο οδηγός, κι ο ήχος από τα κλαδιά που χτυπούν στα κράνη υπερκαλύπτει για λίγες στιγμές τη βοή του νερού. Ή τουλάχιστον έτσι σου φαίνεται.

«Όταν είσαι μέσα στο ποτάμι δε σκέφτεσαι τίποτα» απαντά ο Γιάννης Συναδινός, οδηγός rafting της Trekking Hellas Αρκαδίας, στην ερώτησή μου «γιατί να κάνει κανείς rafting;». «Το ποτάμι σε παρασέρνει, μακριά από οτιδήποτε σε συνδέει με τον πολιτισμό, μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινότητά σου. Όταν είσαι μέσα στη βάρκα, είσαι εσύ και το νερό. Και η ομάδα σου, φυσικά, η οποία όταν συντονίζεται δημιουργεί αυτό το υπέροχο συναίσθημα πως καταφέρνετε κάτι όλοι μαζί, ενώ ταυτόχρονα είστε πραγματικά κοντά στη φύση».

«Το παρατηρώ στον κόσμο που έρχεται τα Σαββατοκύριακα για rafting, με εκείνη την διάθεση που έχεις μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς άγχη, κάθε Σαββατοκύριακο είναι σαν να είμαστε σε νησί κι έχουμε γίνει όλη μια παρέα» συνεχίζει.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά μπορεί κάποιος να φοβάται. Το rafting, άλλωστε, είναι extreme sport, έτσι δεν είναι; «Ο εξοπλισμός που παρέχει η διοργανώτρια εταιρεία για την ασφάλεια των συμμετεχόντων περιλαμβάνει ισοθερμική στολή, σωσίβιο και κράνος» λέει ο κ. Συναδινός. «Σε όλα τα extreme sports υπάρχουν κίνδυνοι. Το rafting θεωρώ ότι εγκυμονεί τον μικρότερο κίνδυνο απ’ όλα. Απόδειξη ότι έχουμε πολύ συχνά συμμετέχοντες 50 και 60 χρονών. Το ρεκόρ μας είναι τα 80» καταλήγει χαμογελώντας.

Τα πρακτικά
«Ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται από 1 έως 6» εξηγεί ο κ. Συναδινός. «Το 6 είναι το αδιαπέραστο –τουλάχιστον με βάρκα του rafting– ποτάμι. Μέχρι τέταρτου βαθμού είναι αυτά που λέμε “εμπορικά εμπόδια”: εκείνα στα οποία οργανώνονται καταβάσεις από τις διοργανώτριες εταιρείες. Ο Ερύμανθος, στην Ορεινή Αρκαδία, για παράδειγμα, που έχει βαθμό δυσκολίας 4, είναι το πιο δύσκολο εμπορικό ποτάμι. Καταβάσεις εκεί γίνονται μόνο δύο μήνες το χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ για να συμμετέχεις πρέπει απαραιτήτως να έχεις προηγούμενη εμπειρία».

Τα καλύτερα ποτάμια γι’ αυτήν την εποχή
Λούσιος (Ορεινή Αρκαδία)
Παρεξηγημένο όσο κανένα, πανέμορφο κατά γενική ομολογία, με μυθικές καταβολές και ιδιαίτερα περάσματα, το δημοφιλέστερο ποτάμι της Ορεινής Αρκαδίας είναι –ό,τι και να λέμε– το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου όταν σκέφτεται το rafting. Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού. Oι διαδρομές του καταλήγουν στη διασταύρωση των δύο ποταμών και συνεχίζουν για λίγο ή για πολύ, στον Αλφειό. Διατρέχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι που δεν είναι «περπατήσιμο», μπορείτε δηλαδή να το θαυμάσετε μόνο μέσα από το ποτάμι. Και όχι, δεν είναι μαγεμένος. Το θανατηφόρο ατύχημα που τον στιγμάτισε πριν από μερικά χρόνια ήταν αποτέλεσμα κακής εκτίμησης της διοργανώτριας εταιρείας, και δεν είχε καν σχέση με rafting.

Η γνώμη του οδηγού: «Το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα ποτάμια είναι η φύση. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγικό, τεράστια πλατάνια σε σημεία καλύπτουν ολόκληρο το ποτάμι. Είναι, επίσης, το πιο κοντινό στην Αθήνα σημείο για rafting» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομές: 7 χιλιόμετρα η πρώτη (μικρή διαδρομή) και 9 χιλιόμετρα η δεύτερη (μεγάλη διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας: 2ου – 3ου η μικρή (Α) διαδρομή, και 2ου έως 4ου βαθμού η μεγάλη (Β) διαδρομή.

Βοϊδομάτης (Ζαγοροχώρια)
Το πρώτο που θα ακούσετε να λέγεται για τον Βοϊδομάτη είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης. Τα νερά του έχουν σε πολλά σημεία την εξωτική εκείνη απόχρωση που θυμάστε από την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη. Διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περιττό να αναζητήσουμε λόγια που να περιγράφουν το τοπίο γύρω του. Πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικροί καταρράκτες στολίζουν ακόμα περισσότερο σημεία της εντυπωσιακής διαδρομής του.

Η γνώμη του οδηγού: «Ωραίο τοπίο. Πολύ –μα πολύ– κρύο νερό. Φημίζεται γι’ αυτό. Είναι, επίσης, ιδανικό για αρχάριους» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομή: 5 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: 2 (μικρή

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία)
Ήσυχος, καταγάλανος, πλαισιωμένος από την φύση της Ορεινής Ναυπακτίας, ο Εύηνος πηγάζει από τα Βαρδούσια, και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο. Η διαδρομή του rafting περνά από τα ιστορικής σημασίας περάσματα που περιγράφει ο Δ. Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», και καταλήγει στην τεχνητή Ολυμπιακή πίστα kayak.

Η γνώμη του οδηγού: «Είναι μακράν το καλύτερο ποτάμι για έναν αρχάριο. Δεν έχει δύσκολες στροφές και περάσματα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ευθεία» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομή: 10 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: 1 (μικρή)

Άραχθος (Τζουμέρκα)
Άγρια ομορφιά, επιβλητικό φαράγγι, βλάστηση που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Ο Άραχθος μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τα χωριά δίπλα του, τα «εναλλακτικά» Τζουμέρκα: είναι λιγότερο δημοφιλής από τους ποταμούς – γείτονές του, Βοϊδομάτη και Αώο, έχει τη δική του, σχεδόν απόκοσμη ομορφιά, και μοιράζει απλόχερα την ευτυχία της πρωτογενούς ανακάλυψης –ή της ψευδαίσθησής της.

Η γνώμη του οδηγού: «Αξίζει και μόνο για τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες του, που φτάνουν τα 30-40 μέτρα. Σε κάποια σημεία το τοπίο είναι εντελώς απόκοσμο, όλο πέτρα και βουνό. Έχει, επίσης, πολύ νερό. Η καλύτερη διαδρομή είναι αυτή που περνά από τις πηγές του» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομές: Τρεις διαφορετικές, 7, 9 και 13 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Βαθμός δυσκολίας: 2 έως 4+ (μικρή έως μεγάλη δυσκολία) αναλόγως τη διαδρομή. Για ορισμένες διαδρομές στον Άραχθο απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

της Ηρώς Κουνάδη

http://www.in2life.gr/ 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr