Παχύσαρκος ή υπέρβαρος ένας στους τρεις μαθητές της Ξάνθης. Η έρευνα EYZHN

21 Μαρτίου 201603:30

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία των μετρήσεων του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης, των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας των μαθητών, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα και στην Ξάνθη.

Περίπου 1 στους τρεις μαθητές της Ξάνθης έχει προβλήματα βάρους, κατάσταση που επιδεινώνεται στο δημοτικό σχολείο και βελτιώνεται όσο οι μαθητές πλησιάζουν προς το Λύκειο. H έλλειψη ικανοποιητικής άσκησης και η επιλογή καθιστικών δραστηριοτήτων, ειδικά από τα κορίτσια, επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος των μαθητών.

Η Ξάνθη και η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκονται περίπου σε ένα μέσα επίπεδο πανελλαδικά 

Αναλυτικά οι μετρήσεις για την Ξάνθη ΕΔΩ

Το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, ενώ η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου (30%), της Δυτικής Ελλάδας (30%) και της Θεσσαλίας (31%).

Αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές της χώρας, ιδίως τα κορίτσια, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, τα αγόρια φάνηκαν να συμμετέχουν συχνότερα, εντονότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αθλητικές δραστηριότητες και ενεργητικό παιχνίδι, ωστόσο παράλληλα δαπανούν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ και βιντεοπαιχνίδια), σε σχέση με τα κορίτσια.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς μόλις το 25% των μαθητών της χώρας εμφανίζουν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15. Μάλιστα, το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες για το συγκεκριμένο έτος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2012-13 (39%) και 2013-14 (36%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Τα κορίτσια φάνηκαν να προσκολλώνται ελαφρώς περισσότερο στη Μεσογειακή δίαιτα σε σχέση με τα αγόρια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μεταξύ των γεωγραφικών Περιφερειών της χώρας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με το πέρας της ηλικίας, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής τω παιδιών. Οι μεμονωμένες διατροφικές πρακτικές που καθιστούν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα μη ικανοποιητικές περιλαμβάνουν την παράλειψη του πρωινού γεύματος (25% των παιδιών), την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού (20% των παιδιών), καθώς και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (>50% των παιδιών), γαλακτοκομικών προϊόντων (20% των παιδιών), ψαριού (50% των παιδιών) και οσπρίων (30% των παιδιών).

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr