king-george-palace-athens.jpg

Πάνω από 1000 ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί

27 Ιουλίου 201206:00

king-george-palace-athens.jpgΚαθοριστικές αποφάσεις για περίπου 1.000 ξενοδοχεία θα ληφθούν το φθινόπωρο. Στον αριθμό αυτό ανεβάζουν τις προς πώληση μονάδες στην Ελλάδα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.


Λόγω όμως της οικονομικής συγκυρίας, οι υποψήφιοι αγοραστές ζητούν και μεγάλες «εκπτώσεις» στις τρέχουσες τιμές αποτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας στους δέκα Έλληνες ξενοδόχους επιχειρούν ήδη να μεταβιβάσουν πλειοψηφικό πακέτο των ξενοδοχείων που έχουν στην ιδιοκτησία τους σε επενδυτές μέσω μεσιτικών γραφείων, ιστοσελίδων και συμβούλων επενδύσεων οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν και τη χρηματοδότηση.

Οι τράπεζες και οι επενδυτές

Το κατά πόσο οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εκποίηση δανείων από επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου που δεν εξυπηρετούνται, θα κριθεί από την έκθεση της BlackRock και την απόφαση που θα λάβει η ΤτΕ για την επιλογή της στιγμής που θα κληθούν τα Ιδρύματα να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Το θέμα είναι να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές συμπλέουν με τη τιμή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

«Στην περίπτωση αυτή η «τρύπα» στις ελληνικές τράπεζες που διακρατούν χρέος ξενοδόχων, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλυφθεί μέσα από ιδιωτικές τοποθετήσεις, ή κάποια πιθανή δημόσια εγγραφή για ΑΜΚ» τόνιζε στο RED υψηλόβαθμό τραπεζικό στέλεχος.

Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εξίσωση, καθώς οι ξένοι επενδυτές θα κληθούν να καταβάλλουν ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 20% για την αποκατάσταση της μονάδας και την προσέλκυση νέου προφίλ πελατών.

Το Κέντρο της Αθήνας…

Τρεις μεγάλες μονάδες που ανήκουν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα αναμένεται να πωληθούν εί δυνατόν ακόμη και μέσα στο 2012. Η Εθνική ποντάρει πολύ στον Αστέρα και τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, η Eurobank στο King George στο Σύνταγμα και η Alpha Bank στην «κληρονομιά» της Ιονικής, το Hilton.

Τα δύο τελευταία αναζητούν αγοραστές εδώ και αρκετά έτη, μόνο που οι ζητούμενες τιμές δεν προκαλούν ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνουν πέρα από τα στοιχεία ενεργητικού, την τοποθεσία και το brand, που για να γυρίσουν σε κερδοφορία θα πρέπει οι μονάδες αυτές να έχουν πληρότητα 75% για διάστημα μεγαλύτερο των 9 μηνών. Αντίθετα, τα πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έχουν δει πτώση, όχι μόνο στη διαμονή των ξένων τουριστών -ως αποτέλεσμα των επεισοδίων έξω από τη Βουλή-, αλλά και από το πάγωμα του συνεδριακού τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 16 συνέδρια και μεγάλες «εταιρικές εκδρομές» ακυρώθηκαν από την αρχή του έτους, λόγω των φόβων που προκύπτουν από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

… και η Περιφέρεια

Στην Αττική σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 50 ξενοδοχεία αναζητούν επενδυτή, ενώ μεγάλη εταιρεία ακινήτων έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο 22 ξενοδοχείων αξίας περίπου €300 εκατ. Η κρίση έχει πλήξει και τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με την τοπική Ένωση Ξενοδόχων, τα προς πώληση ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας ξεπερνούν τα 15.

Πηγή : Red.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr