Mπορεί μια ασπιρίνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη;

13 Μαΐου 201511:14

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα της κρίσης η καταθλιπτική διαταραχή αποτελεί μάστιγα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ακριβά και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν άλλες διαταραχές. Θα μπορούσε άραγε η συγκεκριμένη ασθένεια να μπορεί να θεραπευτεί στο μέλλον με ένα λιγότερο ισχυρό φάρμακο, όπως μια ασπιρίνη;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge συνέδεσαν την κατάθλιψη με την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Η ιδέα έχει αρχίσει να δέχεται την αποδοχή διαφόρων ερευνητών και, όπως αναφέρει η Daily Mail, τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι γνωστά σε όλους μας, καθώς ένα κρυολόγημα προκαλεί κούραση, ανορεξία και μια αίσθηση μιζέριας.

Μάλιστα, η εξελικτική ψυχολογία προτείνει πως ίσως αυτό κάποτε να βοήθησε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, καθώς η κακή διάθεση απέτρεπε τους νοσούντες από το να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να τους κολλήσουν.

Το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aarhus στην Δανία εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 3.6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακαλύπτοντας ότι αυτοί που είχαν κάποια φλεγμονή που προκλήθηκε στο σώμα τους από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως η αρθρίτιδα, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ακόμα, σε όσους είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή φλεγμονή, όπως σήψη ή ηπατίτιδα, οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες κατά 62%.

Επιπρόσθετα, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry νωρίτερα το 2015 έδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας ουσίας που παράγει το ανθρώπινο σώμα ως αντίδραση σε μια φλεγμονή, συνδέονται με το αυξημένο ρίσκο ψυχολογικής δυσφορίας και κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτά τα ευρήματα εγείρουν την απορία του κατά πόσο οι άνθρωποι νιώθουν δυστυχισμένοι εξαιτίας των δυσκολιών που τους προκαλούν οι ασθένειες από τις οποίες πάσχουν ή αν υπάρχει και κάποια σωματική διαδικασία που κάνει τις φλεγμονές να προκαλούν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine το 2013, το τελευταίο ενδεχόμενο είναι πιθανότερο, εκδοχή που μελετά αυτή τη στιγμή με πιο ενδελεχή τρόπο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Οι τελευταίοι εξέτασαν 4.500 παιδιά που γεννήθηκαν στην πόλη Μπρίστολ την δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια ήρθαν ξανά σε επαφή μαζί τους, αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους, ώστε να δουν αν είχαν καταθλιπτικά επεισόδια.

Αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν ότι τα παιδιά που είχαν μεγάλα ποσοστά της πρωτεΐνης IL-6, η οποία παράγεται σε περιπτώσεις φλεγμονών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Ένας από τους ερευνητές, ο νευροεπιστήμονας Dr Golam Khandaker, εξήγησε πως ο οργανισμός λειτουργεί σαν θερμοστάτης που ανεβάζει θερμοκρασία σε περιπτώσεις μολύνσεων. Κάποιοι από εμάς έχουν πάντα μεγαλύτερα ποσοστά φλεγμονών σε σχέση με άλλους, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται σαν να έχουν λοίμωξη μικρής έντασης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Ένας άλλος ερευνητής από την ομάδα του Khandaker ονόματι Peter Jones δήλωσε στην Daily Mail ότι εξετάζουν τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις φλεγμονές στα παιδιά, για παράδειγμα τα γονίδια, το χαμηλό βάρος μετά τη γέννηση και κάποιο τραυματισμό σε μικρή ηλικία. Ακόμα, οι επιστήμονες θα μελετήσουν και το ενδεχόμενο θεραπείας της κατάθλιψης με τη λήψη ασπιρίνης και άλλων αντιφλεγμονοδών φαρμάκων.

Πηγή: Daily Mail

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr