Μάστιγα η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις – Ποιοι επιβαρύνονται και πού

14 Μαΐου 201611:51

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις του πλανήτη έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα , ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια ασφαλείας. Αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.

Από τη σύγκριση των επιπέδων των λεπτομορίων σε 795 πόλεις 67 χωρών, προέκυψε ότι τα παγκόσμια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον αυξήθηκαν κατά 8% μεταξύ 2008 και 2013.

Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκαν στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα είναι συχνά πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια των ανώτατων ορίων του ΠΟΥ. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος της περιοχής του δυτικού Ειρηνικού τις ακολουθούν από κοντά.

Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει καταρτίσει ο ΠΟΥ, το Ριάντ, το Νέο Δελχί, το Κάιρο και το Πεκίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πλέον επιβαρυμένη σε ΜΡ10.

Στη Ευρώπη, Παρίσι και Ρώμη είναι πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά πόλεις σε σχέση με το Λονδίνο και τη Γενεύη. Στην Ευρώπη, τα επίπεδα συγκέντρωσης ΜΡ10 και ΜΡ2,5 είναι ουσιαστικά τα ίδια στο Λονδίνο και τη Γενεύη, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα στο Παρίσι και την Ρώμη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΜΡ10) και λεπτών σωματιδίων (ΜΡ2,5) που περιλαμβάνουν ρύπους, όπως τα οξείδια του θείου, τα νιτρικά και η αιθάλη, συνιστούν τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα για την υγεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, καρκίνου του πνεύμονα και οξέων αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως άσθματος, ενώ προκαλεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, ετησίως.

«Όταν ο μολυσμένος αέρας τυλίγει τις πόλεις μας, οι πιο ευάλωτοι αστικοί πληθυσμοί – νέοι, ηλικιωμένοι και φτωχοί- είναι οι πλέον πληγέντες», υπογραμμίζει η Δρ Φλάβια Μπουστρέο, γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την Οικογενειακή Υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του ΠΟΥ διευκρινίζεται ότι οι περισσότερες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον δεν προέρχονται από ιδιώτες και συνιστά τον περιορισμό των εκπομπών των βιομηχανικών ρύπων, την αύξηση της χρήσης πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και την προτίμηση στα γρήγορα μέσα μεταφοράς και τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων.

Πηγή: econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr