Κάτοικοι Ξάνθης τα θετικά κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στον δήμο Τοπείρου

9 Ιουνίου 202013:14

“Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα” δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων και μετά την διεξαγωγή των τεστ ανίχνευσης του Covid-19 και συμπλήρωσε με μια γενικότερη διαπίστωση: “Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, εκεί δηλαδή που ο κοροναϊός προκαλεί επιπτώσεις, θα έχουμε πρόβλημα. Η στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία.”

Αυτή η πρώτη καθησυχαστική δήλωση του κ. Μόσιαλου έρχεται να δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το πόσα θετικά κρούσματα υπήρχαν τελικά στην Ξάνθη όταν έγινε με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η επιβολή της καραντίντας στον Δήμο Ξάνθης και στον Δήμο Μύκης αλλά και γιατί περιφρουρούνταν από αστυνομικές δυνάμεις ο οικισμός του Δροσερού αφού, κατά δήλωση πάλι του ιδίου, δεν υπήρχε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των κατοίκων του.

Πάντως, εκτός από τα περιστατικά που ανακοινώνονται ως εισερχόμενα ή εξερχόμενα από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα στοιχεία που έφερε πρόσφατα στο φως η δημοσιογραφική έρευνα του Xanthipress, ότι καθημερινά στο νοσοκομείο της Ξάνθης νοσηλεύονται κρούσματα στην Μονάδα Covid-19, επιβεβαιώνονται καθώς και σήμερα παραμένει σταθερή η νοσηλεία έξι (6) με επτά (7) ατόμων στο νοσοκομείο μας, επιπλέον των νέων κρουσμάτων.

Η δημοσιογραφική έρευνα επίσης αποκαλύπτει σήμερα ότι τουλάχιστον τα τέσσερα (4) (κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα και το πέμπτο) θετικά κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στον έλεγχο που έγινε στο Εύλαλο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, είναι κάτοικοι Ξάνθης (αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των κρουσμάτων στon δήμο Ξάνθης σε τουλάχιστον έξι (6)). Μάλιστα, κατά την προσέλευσή τους στον χώρο λήψης δείγματος αναφέρθηκε από τους συμπολίτες μας ότι κατοικούν στην Ξάνθη αλλά μετακινούνται προς τον Τόπειρο για κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους, τελικά τους ζητήθηκε να το σημειώσουν στο προσωπικό τους έγγραφο και όχι να προσέλθουν για έλεγχο στα κλιμάμια που ενεργούσαν στην Ξάνθη. 

Με αυτό ως δεδομένο, αναρωτιέται ο μέσος πολίτης, πώς οργανώθηκε η διαδικασία λήψης των δειγμάτων με μια επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστου Μέτιου, ώρες μόλις πριν από την εκτέλεση των τεστ στην τοπική κοινωνία και, πιο συγκεκριμένα, αν έγινε χρήση κριτηρίων για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό έλεγχο και χαρτογράφηση του ιού στον νομό μας.  Προκύπτει ότι, παρά την ενθάρρυνση συλλογικών φορέων (Επιμελητήριο Ξάνθης, ΟΕΒΕ Ξάνθης, Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, κλπ.) να προτρέψουν τα μέλη τους να κάνουν το τεστ, η διαδικασία εκτελέστηκε χωρίς καμία απολύτως βασική οργάνωση και τις τρεις ημέρες και το δείγμα υπήρξε τυχαίο.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, δήλωνε εκείνες τις ώρες δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ελέγχονται οι πολίτες στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας όπως είναι τα καταστήματα, οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ. Εδώ και καιρό δεν υπάρχει η πολυτέλεια του να μην γίνει μια σοβαρή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειάς μας” καλώντας μάλιστα τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των τριήμερων ελέγχων.

Εξάλλου, τη ανάγκη για πιστή τήρηση των κανόνων από όλους υπογράμμισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: “O ιός δεν έχει φύγει. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε.”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown: «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».

Μάλιστα, με ανακοίνωση του κ. Πέτσα πριν από λίγο, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr