Με εθελούσια συμμετοχή των Ξανθιωτών σε δειγματοληπτικά τεστ Covid-19 “κάνει πάσα” ο ΕΟΔΥ στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

4 Ιουνίου 202005:39

Επιτέλους οργανώθηκε η λήψη μαζικών τεστ για τον κορονοϊό που τόσο καιρό οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ζητούν να γίνουν στον τοπικό πληθυσμό εξαιτίας των πολλών θετικών κρουσμάτων που παρουσίασε η περιοχή συγκριτικά με τις άλλες της Περιφέρειας, καταλαμβάνοντας και μια διακριτή θέση, αναλογικά προς άλλους νομούς, σε πανελλήνιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη απόπειρα μαζικής δειγματοληψίας είχε γίνει στον οικισμό του Δροσερού, στον Δήμο Ξάνθης, για το οποίο από τηλεοράσεως ο κ. Χαρδαλιάς είχε ενημέρωσει τους πολίτες ότι όλα τα τεστ είχαν βγει αρνητικά. Μάλιστα, σε επικοινωνία του Xanthipress τότε με τον ίδιο τον κ. Χαρδαλιά, ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει ότι από τα 326 τεστ που είχαν διενεργηθεί στους κατοίκους του Δροσερού, τα 100 είχαν σταλεί για επιβεβαίωση της ορθότητας του αποτελέσματος και είχαν βγει εκ νέου αρνητικά. 

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις, βέβαια, ο οικισμός συνέχιζε για καιρό να φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις και να διενεργούνται έλεγχοι σε εισερχόμενους και εξερχόμενους στο Δροσερό ενώ, ο νομός συνολικά καταλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό των εισιτηρίων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς ιατρικές πηγές από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, καθημερινά στην μονάδα Covid-19 υπάρχουν περίπου πέντε (5) νοσηλευόμενοι και ένα με δυο (1-2) νέα κρούσματα

Το Xanthipress είχε επιλέξει το προηγούμενο διάστημα να διαχειριστεί τις πληροφορίες αυτές με τρόπο που θα διαφύλασσε την ηρεμία και την ψυχραιμία στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε, και μετά από την γενική περίοδο καραντίνας και την επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων σε δύο Δήμους του νομού, τους Δήμους Μύκης και Ξάνθης, οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία συνεχίζει να επιβεβαιώνεται και από τις καθημερινές ενημερώσεις των αποτελεσμάτων πανελληνίως.  

Στους δυο αυτούς Δήμους θα επικεντρωθεί και η προσπάθεια των κινητών μονάδων που θα βρίσκονται σήμερα και αύριο (ενδεχομένως και το Σάββατο) να ανιχνεύσουν όσα περισσότερα κρούσματα γίνεται αφού τρεις (3) κινητές μονάδες θα βρίσκονται στον Εχίνο και άλλες πέντε (5) σε άλλους οικισμούς του Δήμου Μύκης, με την υλοποίηση δειγματοληπτικών τεστ. Άλλα πέντε (5) συνεργεία θα βρίσκονται σε σημεία του Δήμου Ξάνθης, ένα (1) στον Δήμο Τοπείρου (Εύλαλο) και ένα (1) στον Δήμο Αβδήρων (Σέλερο).

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για την διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ είναι :

Πέμπτη 4 Ιουνίου από τις 12:00-20:00 και Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00

Εχίνος

 • Στο Κέντρο Υγείας όπου θα υπάρχουν 3 συνεργεία

Μύκη

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Πάχνη

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Ξάνθη

 • Μπροστά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, απέναντι από τη Νομαρχία όπου θα υπάρχουν 2 συνεργεία
 • Στο συνοικισμό Κυψέλης, στο πάρκο απέναντι από το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου θα υπάρχουν 2 συνεργεία

Επιπλέον, την Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00

Σάτρες

 • Στην Κοινότητα Σατρών όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Σμίνθη

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Κένταυρος

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Κιμμέρια

 • Στην Κοινότητα Κιμμερίων όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Σέλερο

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Εύλαλο

 • Στο Αγροτικό Ιατρείο, απέναντι από το Δημαρχείο, όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δειγματοληψιών, στο οποίο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρεται ως προληπτικό στο έκτακτο δελτίο τύπου αργά το βράδυ της Τετάρτης, αποφασίστηκε ύστερα από έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και του Δημάρχου Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή των πολιτών στη διενέργεια τεστ είναι εθελούσια και όχι υποχρεωτική, πάντως ενθαρρύνεται από τους αρμόδιους φορείς και από την λογική που σχηματίζουν τα επίσημα μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr