Οικονομική Αυτοτέλεια του Δήμου. Του Γιώργου Πολυχρονίδη

13 Μαΐου 201422:36

Πρωταρχικός και διαρκής στόχος της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου, κυρίως όμως η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων. Είναι αυτονόητο πως η έλλειψη πόρων δημιουργεί κολλήματα και καθυστερήσεις (αν όχι αναβολή) οποιοδήποτε προγραμματικού στόχου, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο.

Στην Ελλάδα, το 60% περίπου των οικονομικών πόρων των Δήμων της χώρας προέρχεται από Κρατικές επιχορηγήσεις, τις οποίες όμως στην πλειοψηφία τους δεν τις διαχειρίζονται οι Δήμοι, αλλά διαχέονται για την χρηματοδότηση προγραμμάτων και πολιτικών που ασκούνται από την Κεντρική Διοίκηση. Το υπόλοιπο 40% περίπου των πόρων προέρχεται από Δημοτικά έσοδα.

Κοινή παραδοχή σήμερα είναι ότι από τη μια οι πόροι από την πολιτεία βαίνουν μειούμενοι και θα ελαχιστοποιηθούν, από την άλλη τα έσοδα του Δήμου υπολείπονται κατά πολύ των προβλεπομένων. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν ο Δήμος να αποκτήσει, κατά το δυνατόν, οικονομική αυτοτέλεια. Αφενός γιατί με τον τρόπο αυτό αποκτά πληρέστερο έλεγχο στον σχεδιασμό, στην εκτέλεση έργων και στη παροχή υπηρεσιών, έχοντας μόνο γνώμονα και κύριο στόχο την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων και την κάλυψη των αναγκών των Δημοτών, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται από τις εκάστοτε τοπικές συνθήκες και ευκαιρίες, τον τοπικό χαρακτήρα των οποίων (εκ των πραγμάτων) αδυνατεί να αφουγκραστεί πλήρως η Κεντρική Διοίκηση. Αφετέρου γιατί η οικονομική αυτοτέλεια και βιωσιμότητα του Δήμου αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και κατ’ επέκταση μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των ίδιων των Δημοτών.

Ο στόχος της οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου επ ουδενί δε μπορεί να επιτευχθεί με αυξήσεις φόρων και δημοτικών τελών! Αντιθέτως ο Δήμος πρέπει να αυξήσει την οικονομική του αποτελεσματικότητα και να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ως παραδείγματα, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρονται τα εξής:

Η Βελτίωση της διαχείρισης των υπαρχόντων πόρων. Να μη γίνεται σπατάλη των περιορισμένων πόρων του Δήμου, δηλαδή να γίνονται ή να παράγονται περισσότερα με τους ήδη υπάρχοντες πόρους ή να παράγεται η ίδια ποσότητα προϊόντος από τον Δήμο με την χρήση λιγότερων πόρων.
Η ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων πόρων, όπως και γενικότερα μια πολιτική προσανατολισμένη σε νέες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο τουρισμός* μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν του τόπου (μεταξύ άλλων).
Η καταγραφή και η αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας θα συντελέσει προς την επίτευξη του στόχου της οικονομικής αυτοτέλειας.
Το ίδιο και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ανάληψη πρωτοβουλιών, παροχή κινήτρων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριοποίηση προάγεται και ενισχύεται.
*Αποτελεί ένα ανταγωνιστικό προϊόν του τόπου, που δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο. Ο τόπος έχει ιστορία, έχει φυσική ομορφιά (Ορεινή περιοχή, Νέστος, Βιστωνίδα), έχει πολυχρωμία (μουσουλμανικό και χριστιανικό στοιχείο), έχει πολιτισμό.

Ενδεικτικά παραδείγματα και προτάσεις για την ανάδειξη του τοπικού τουρισμού, αποτελούν:

Η συνεργασία με τους όμορους Δήμους για τη δημιουργία ενός τουριστικού πακέτου (Βουνό και Θάλασσα).
Ο σχεδιασμός και η δημιουργία τουριστικών-αθλητικών-πολιτιστικών υποδομών.
Η ενεργή συμμετοχή των επαγγελματιών του χώρου.
Η σωστή προώθηση και η με τον κατάλληλο τρόπο διαφήμιση του.
Η συνεχής (κατά τη διάρκεια του έτους) προβολή του τόπου μέσα από:
την ενίσχυση και ανάπτυξη Αθλητικών εκδηλώσεων (πχ Rodopi Trail) και τη δημιουργία νέων (πχ Ποδηλατικός γύρος ή Μαραθώνιος ή γύρος της πόλης).
Την αναμόρφωση και βελτίωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως του Καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα που τους προσδίδει η τοπική παράδοση, ο χαρακτήρας και η πολυχρωμία του τόπου, κάτι που έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια.
την προσπάθεια καθιέρωσης ενός Διεθνούς(;) Γεγονότος πχ Διεθνούς(;) Έκθεσης (είτε Αρχιτεκτονικής με φόντο την παλιά πόλη και τη συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου – Τμήμα Αρχιτεκτόνων, είτε Περιβαλλοντικής, είτε Τεχνολογικής … )

Ο Γιώργος Πολυχρονίδης είναι Υποψήφιος Σύμβουλος με την παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ και τον Χρίστο Πούλιο
Γεννήθηκε στην Ξάνθη (1978) και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Έχει δίπλωμα κατάρτισης στην Πληροφορική είναι σήμερα είναι φοιτητής του προγράμματος σπουδών Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας καθώς επίσης και χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (office, java, php, asp)

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr