Μπουρχάν Μπαράν : Στη συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Θρακιωτών

28 Απριλίου 202107:35

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που σχεδόν προσομοιώνει μια προσωπική εξομολόγησή του ως γιατρός, ως πολιτικός και ως πολίτης της Ξάνθης και της Θράκης, παραχώρησε στο Xanthipress.gr ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ κ. Μπουρχάν Μπαράν και τοποθετήθηκε επί θεμάτων της επικαιρότητας.

 

Με «μπαλώματα» η λειτουργία της ΜΕΘ

Αναφερόμενος, κατά προτεραιότητα, στα θέματα της υγείας και ειδικότερα της ανθρώπινης δοκιμασίας με τον κορωνοϊό, ο κ. Μπαράν έθιξε την κρισιμότητα της μόνιμης στελέχωσης της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης, το φαινόμενο του Εχίνου, της αμφισβήτησης του ιού ακόμη κι από ιατρούς και νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Αυτό που ανησυχεί στην πραγματικότητα, είναι οι διασωληνωμένοι. Και εδώ τελευταία βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση στους διασωληνωμένους. Είναι ένα καλό κριτήριο παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας. Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχαμε μια οργανωμένη ΜΕΘ με 7 κλίνες αλλά μετά από την μείωση των περιστατικών η ΜΕΘ έκλεισε για ένα χρονικό διάστημα και τους ασθενείς τους έστελναν στην Αλεξανδρούπολη. Τελευταία, όμως, που οι ενδείξεις δεν είναι τόσο καλές και ακούμε από τους αρμόδιους ότι τα κρούσματα είναι στα πρόθυρα της αύξησης, αισθάνθηκα την ανάγκη να επισκεφθώ το νοσοκομείο και να μιλήσω και με τους εργαζόμενους. Διαπίστωσα ότι είχαμε μια ΜΕΘ ακάλυπτη εκείνες τις ημέρες αλλά και μετά που ξεκίνησε η λειτουργία της ΜΕΘ αυτή έγινε με «μπαλώματα». Με αποσπάσεις ιατρών από άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα αυτές να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν με άλλους ιατρούς από Αλεξανδρούπολη και αλλού

Κάνοντας μια απόπειρα να προβλέψει την κατάσταση που ενδεχομένως επικρατήσει σε μερικές εβδομάδες στην περιοχή, ο κ. Μπαράν θυμήθηκε την κατάσταση που βίωσε ο Εχίνος την άνοιξη του 2020. «Πέρυσι, με το πρώτο κύμα, ζήσαμε ένα μεγάλο θρίλερ στον Εχίνο. Αυτές τις μέρες δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Ήταν και κάτι πρωτόγνωρο ο κορωνοϊός, δεν ξέραμε και πολλά πράγματα, υπήρχε και η απιστία και η αμφισβήτηση από τον κόσμο. Εμείς σαν μειονοτικοί γιατροί, επειδή το βάρος ήταν στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, βγάλαμε υπό τον συντονισμό μου ένα διάγγελμα και είπαμε ότι στο μπαϊράμι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί : να μην πάμε στα τζαμιά, να μην πάμε στα σπίτια. Δεχθήκαμε όμως μεγάλη κριτική και επίθεση, ειδικά από τους θρησκευόμενους, από μουφτήδες και ιμάμηδες. Τελικά, δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν γιατί έγιναν αυτά που έγιναν. Φέτος, σαν κοινωνία του νομού Ξάνθης έχουμε τρία χρονικά ορόσημα, τρεις προκλήσεις : το Πάσχα, την Πρωτομαγιά και το Μπαϊράμι. Θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι και κανείς δεν θα πει «το σόι μου είναι είκοσι άτομα αλλά ελάτε μόνο εσείς οι δέκα». Το ίδιο θα γίνει και με την γιορτή του μπαϊραμιού. Εγώ νομίζω ότι κάθε βράδυ, επειδή είναι έθιμο να δίνεται βραδυνό γεύμα, πάλι γίνεται αυτό. Στα τζαμιά και τις εκκλησίες μπορεί να μην πάει ο κόσμος, αλλά αυτό που γίνεται μέσα στα σπίτια, θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Πιστεύω ότι κατά τις 15 Μαϊου θα έχουμε μια έξαρση στα κρούσματα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.» σημείωσε.

Με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης στο πλαίσιο του εμβολιασμού του έναντι στον Covid-19

 

Ανεμβολίαστο το 40% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ο γιατρός και βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ σχολίασε για την χαλάρωση που παρατηρείται στην κοινωνία αλλά και την καλλιέργεια της αμφισβήτησης σε μερίδα πολιτών, ακόμη και ιατρών και νοσηλευτών: «Ο κόσμος έχει κουραστεί ψυχικά. Με τον κορωνοϊό έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Το παράδοξο είναι ότι με 500 κρούσματα κλέιναμε την Ελλάδα αλλά τώρα με 3.000 είμαστε αισιόδοξοι και, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στις 3 Μαϊου ανοίγει η εστίαση. Αυτό μου δημιουργεί προβληματισμό. Πιστεύω ότι κατάλαβαν ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου και ότι δεν αντέχει πια η οικονομία. Ναι μεν, θέλουμε να καρπωθούμε τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά πιστεύω ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Οι δείκτες δεν είναι θετικοί. Ο ξένος τουρίστας θα έρθει με το τεστ των 72 ωρών και θα πάει στα νησιά. Με τον εσωτερικό τουρίστα τί θα γίνει; Θα μετακινηθεί με τα rapidtests; Με τα selftests; Αυτό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Επίσης, οι εμβολιασμοί άργησαν πάρα πολύ. Εμείς περιμέναμε τον Ιούνιο το 60% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί αλλά με τις ανατροπές έχουμε μείνει πολύ πίσω. Οι πολίτες είναι ανήσυχοι. Ζητούν την ιατρική μου συμβουλή για το αν πρέπει να κάνουν το AstraZeneca και, δυστυχώς, με όλη αυτή την κατάσταση δεν είμαι σε θέση να πω «κάν’τε το» ή «μην το κάνετε καθώς δεν είναι η ειδικότητά μου και τους παραπέμπω στον θεράποντα ιατρό τους.». Το δίλλημα των εμβολίων μας το έβαλαν οι ιθύνοντες πολιτικοί. Δεν μπορεί ένα εμβόλιο που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση, κατόπιν πολιτικών αποφάσεων να μπει πάλι σε χρήση. Αυτές οι αποφάσεις βάσει ποιων κριτηρίων ελήφθησαν; Επιστημονικών ή πολιτικών; Δεν γνωρίζουμε. Ξέρετε, ο κόσμος αμφισβητεί πια και την ύπαρξη του κορωνοϊού και αυτή η αμφισβήτηση θα μας πάει πολύ πίσω. Το ξέρετε ότι το 40% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί; Αυτοί που έζησαν όλα τα δύσκολα του κορωνοϊού, τους θανάτους και υπάρχει ακόμη ένα μέρος που δεν έχει εμβολιαστεί.»

 

Ο Covid-19 θα μας απασχολεί και το 2022

Σχολιάζοντας την επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την διαχείριση του κορωνοϊού, σχολίασε : «Έγιναν λάθη. Εντάξει, τους καταλαβαίνω του κυβερνώντες σε ένα βαθμό γιατί δεν τον γνωρίζαμε τον κορωνοϊό. Αλλά δεν ήταν πειστική η κυβέρνηση από επικοινωνιακή άποψη που θα οδηγούσε σε μια ουσιαστική ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Δεν λήφθηκε υπόψη η ανθρώπινη ψυχολογία. Ο άνθρωπος από τη φύση του δεν δέχεται τα δυσάρεστα. Γι’ αυτό και είχαν αντιδράσει έτσι οι άνθρωποι στον Εχίνο. Ήξεραν ότι θα έρθουν οι περιορισμοί, η κλεισούρα και αντέδρασαν σε όλο αυτό.

Κατά την άποψή μου, το 2022 θα μας απασχολεί και πάλι ο κορωνοϊός. Παρατηρούμε ότι με τις μεταλλάξεις η μετάδοση είναι ταχύτερη και οι επιπτώσεις είναι βαριές. Τον Σεπτέμβρη θα έχουμε εμβόλια για τις επαναληπτικές; Τα αντισώματα πόσο κρατάνε; Ένας καλός εμβολιαστικός προγραμματισμός και μια ξαφνική, καλή, μετάλλαξη του ιού είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν το μέλλον αυτής της εμπειρίας.»

 

Η μειονότητα της Θράκης δέχεται παρεμβάσεις

Αναπτύσσοντας την σκέψη του για τους λόγους για τους οποίους επιδιώκονται άλλες μορφές διοίκησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εν μέσω Covid-19, ο κ. Μπαράν τόνισε: «Οι εφορευτικές εκλογές είναι δικαίωμα της μεινότητας που είναι κατοχυρωμένη με συνθήκες. Λόγω του Covid-19 δεν μπορέσαμε να κάνουμε τις εκλογές και η άποψή μας ήταν ότι επειδή ο ιός μάλλον δεν θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τους γονείς στα σχολεία να ψηφίσουν, είπαμε μέχρι το τέλος του 2021 να πορευτούμε με την υφιστάμενη διοίκηση. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας άρχισε να διορίζει τις Εφορευτικές Επιτροπές και αυτό είναι που δεν μας αρέσει. Την ανάδειξη των Εφορειών την κάνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.» ενώ συνέδεσε το θέμα και με την σύσταση και λειτουργία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Θράκη: «Προσωπικά πιστεύω ότι η Κυβέρνηση προσπάθηκε να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση. Τα μηνύματα που παίρνουμε για την μειονοτική εκπαίδευση είναι πολλά και, ειδικά μετά την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, πιστεύω ότι δεν θα πάμε προς την θετική κατεύθυνση. Σαν Κίνημα Αλλαγής, εκφράσαμε τις απόψεις μας σε όλα τα θέματα της μειονότητας, κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της μειονότητας, και υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει και εκφράζει τις απόψεις της μειονότητας εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν, εκτός από εμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λομβέρδος, ο Ιλχάν Αχμέτ, η Χαρά Κεφαλίδου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.Βέβαια, υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτό το θέμα -ίσως επειδή τα ελληνοτουρκικά είναι σε κατάσταση βρασμού και καθυστερούν να μας πουν τις αποφάσεις για τα θεσμικά. Λίγο-πολύ ξέρουμε προς τα που κυμαίνεται η γνώμη της Επιτροπής.

Η μειονότητα της Θράκης δεν είναι ανεξάρτητη. Έχουμε θεματάκια τα οποία τα βρίσκουμε μπροστά μας. Ακόμη και στις εκλογές υπάρχει παρέμβαση στην εκλογική πρόθεση του μειονοτικού πολίτη. Έχουμε παρεμβάσεις. Παρόλο που, εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θα ήθελα η μειονότητα να είναι ανεξάρτητη από διάφορες επιρροές και να πάρει τις αποφάσεις της ενταγμένη στην ελληνική κοινωνία. Όμως υπάρχουν παρεμβάσεις, όχι για το καλό της μειονότητας αλλά για άλλες σκοπιμότητες. Την Θράκη μας πρέπει να την κρατήσουμε έξω από τα πολιτικά παιχνίδια.»

Σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη κα Ντόρα Μπακογιάννη 

Πρόσφατα, ο Βουλευτής έκανε ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα σχολεία Ιμάμ Χατίπ που λειτουργούν στην Τουρκία και έσπευσε να διευκρινήσει : «Πρόκειται για σχολεία μέσης εκπαίδευσης που, εκτός των βασικών μαθημάτων έχουν και ενισχυμένη θρησκευτική εκπαίδευση. Είναι όμως ισάξια με τα άλλα γυμνάσια και λύκεια. Υπάρχουν εκεί παιδιά από την περιοχή μας που επιθυμούν να διακόψουν την φοίτηση στην Τουρκία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να φοιτήσουν σε γυμνάσια και λύκεια. Δυστυχώς υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και δήλωση αναρμοδιότητας από υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την εξέταση των αιτήσεων εγγραφών και ισοτιμίας από σχολεία Ιμάμ Χατίπ. Μαθητές χάνουν ολόκληρες σχολικές χρονιές και οι ζωές νέων ανθρώπων μένουν στάσιμες. Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να βρούμε ποιες Διευθύνσεις του Υπουργείου είναι αρμόδιες»

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή της στην Ξάνθη

 

Αναξιοποίητος μέχρι σήμερα ο ορεινός όγκος της Θράκης

Αναδεικνύοντας τα αντανακλαστικά του αναφορικά και με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του ορεινού όγκου της Ξάνθης, ο κ. Μπαράν σχολίασε τις ενέργειες που γίνονται για την αποτροπή επενδύσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής : «Αν μια μέρα γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυνατότητες που δίνει ο μέχρι σήμερα αναξιοποίητος ορεινός όγκος. Συμφωνώ να γίνουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, είναι η πιο καθαρή μορφή παραγωγής ενέργειας. Μακριά, όμως, από κατοικημένες περιοχές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για την προστασία του οικοσυστήματος συνολικά. Βεβαίως, με την κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε ότι έχουν γίνει πάνω από 500 αιτήσεις σε όλη την χώρα και η αδειοδότηση δεν είναι όσο περίπλοκη θα περίμενε κανείς ώστε να λειτουργεί η όλη διαδικασία προστατευτικά. Δεν είμαι κατά αυτών των επενδύσεων αλλά θα πρέπει να υπάρχει η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής διοίκησης, ούτως ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις. Γενικότερα, όμως, στη συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Θρακιωτών.»

Σε θεσμική συνάντηση με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr