papameth

Η «ύφεση» της Ανάπτυξης της Όλγας Παπαμέτη

23 Ιανουαρίου 201210:16

papamethΠοιός μπορεί να μιλήσει για Ανάπτυξη, όταν τα λουκέτα και οι άδειες βιτρίνες παρουσιάζουν την εικόνα μιας αγοράς που ασφυκτιά και αργοπεθαίνει από έλλειψη ρευστότητας, κινήτρων και κυβερνητικού σχεδιασμού.

Προφανώς, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που δεν διστάζει να υποστηρίζει «πως οι στόχοι που είχε θέσει η τρόικα σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το 2011 έχουν επιτευχθεί πλήρως» και ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ «τρέχει» με έντονους ρυθμούς γιατί το 2012 θα είναι «έτος ΕΣΠΑ». Προφανώς, ο κ. Χρυσοχοϊδης ζει και εργάζεται σε μία άλλη χώρα. Στη χώρα των ευκαιριών, των ανοιχτών επαγγελμάτων, των διευρυμένων αγορών και των υγιών επιχειρήσεων, δηλαδή σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα του σήμερα.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ανεργία σήμερα αγγίζει το 18%, το δημόσιο χρέος φτάνει το 162% και η επιστροφή στις αγορές δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2021…Την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει επιστρέψει στο παρελθόν σε επίπεδο δεκαετίας του ΄80 , ενώ ο κατώτατος μισθός και τα μισθολογικά κόστη ισορροπούν μετά βίας σε κινούμενη άμμο.

Είναι εύκολο κανείς να υπόσχεται και να θριαμβολογεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τελικά το ΕΣΠΑ που αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης παραμένει αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο αφού χιλιάδες άνεργοι παραμένουν χωρίς εργασία και οι επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολλά η μία μετά την άλλη.

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε στις εύκολες λύσεις, στους πρόχειρους υπολογισμούς, στους φουσκωμένους αριθμούς και στα αδιέξοδα διλλήματα. Δυο χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να περιορίσει τα έξοδα του, να αξιοποίησει κοινοτικούς πόρους, να επανασχεδιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα, να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς και να διαφυλλάξει την ανταγωνιστικότητα.

Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση περνά μέσα από τον ιδιωτικό τομέα; Ποιός μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη για ευκαιρίες στις νέες επιχειρηματικές ιδέες και πρωτοβουλίες; Μόνο μέσα από μία τέτοια πολιτική μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να παραχθούν έσοδα, να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.  
Δεν αρκούν τα ευχολόγια για τα όσα έχουν γίνει ή τα όσα θα θέλαμε να έχουν γίνει αλλά προγραμματισμός για τα όσα πρέπει να γίνουν…Το 2011 έκλεισε με επιβεβαίωση της αρνητικής εικόνας στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Η αύξηση της απορροφητικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 85% αναδρομικά από το 2007. 

Το ύψος του ποσού όμως που μένει αναξιοποίητο, σύμφωνα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ. Ποσό που θα ανακούφιζε ανέργους και επιχειρήσεις. Το πρόβλημα το παραδέχεται και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ, που ολοκλήρωσε η αρμόδια ειδική γραμματεία, αναφέρεται ρητά ότι «τα επιχειρησιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με καθοριστική δυνατότητα ανακούφισης των ανέργων, στη σημερινή συγκυρία καρκινοβατούν».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται ικανοποιημένος για τις απορροφήσεις κονδυλίων, όταν η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 27%, κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, την ώρα που η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο, και η ύφεση παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της ελληνικής οικονομίας.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr