freelancer

Περιζήτητος εργαζόμενος ο freelancer

11 Ιανουαρίου 201105:58

freelancerΕργάζεσαι ως freelancer, ελεύθερος επαγγελματίας ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου;

Στις μέρες μας, μάλλον είσαι από τους τυχερούς ή για να το θέσω καλύτερα ανήκεις στους… περιζήτητους εργαζόμενους. Η μισθωτή εργασία αλλάζει μορφή, γίνεται όλο και πιο ευέλικτη ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην αγορά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό εκείνων που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αυξήθηκε 5%. Η ίδια τάση επικράτησε στην Αμερική και τον Καναδά. Μπορεί να μειώθηκε η απασχόληση στον οικονομικό και το βιομηχανικό κλάδο, την ίδια στιγμή όμως αυξήθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι. Ακόμη και τώρα που, η οικονομία του Καναδά φαίνεται να ανακάμπτει από την ύφεση, οι εταιρίες συνεχίζουν να κάνουν περικοπές στις δαπάνες τους και να εστιάζουν ξανά και ξανά στη μείωση του εργατικού δυναμικού τους.

Πράγμα που σημαίνει ότι η τάση των freelancers, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Αν λοιπόν έχεις εργαστεί μόνο με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης ίσως είναι η κατάλληλη εποχή να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και να γίνεις πιο ευέλικτος. Αν δεν μπορείς να βρεις μόνιμη απασχόληση μην κάθεσαι στο σπίτι,  πειραματίσου σε πιο ελεύθερες ή προσωρινές συνεργασίες και εκμεταλλεύσου την τάση της εποχής που είναι η αυξημένη ζήτηση για αυτοαπασχολούμενους και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ένα πρώτο βήμα για να ενημερωθείς καλύτερα είναι να εξερευνήσεις με κάθε λεπτομέρεια γνωστές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες. Για τη διευκόλυνσή σου, στο kariera.gr συγκεντρώσαμε τα πέντε πιο δημοφιλή sites παγκοσμίως. Κάνε Google στα FlexJobs, Elance, oDesk, Guru, Freelancer και ανακάλυψε τα μυστικά ενός επιτυχημένου αυτοαπασχολούμενου και τις θέσεις εργασίας freelancers που είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες του κόσμου.

FlexJobs. Με πάνω από 50 κατηγορίες για ευκαιρίες καριέρας και θέσεις εργασίας το FlexJobs απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες, καθώς αφορά υποψηφίους από entry-level έως executive, μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, προσφέρει και άλλα χρήσιμα εργαλεία για όσους αναζητούν εργασία, όπως συμβουλές από ειδικούς, τεστ δεξιοτήτων, άριστη εξυπηρέτηση πελατών και εγγυημένα αποτελέσματα. Βέβαια, οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα αυτή έχουν έδρα τις ΗΠΑ, όμως υπάρχουν καλές ευκαιρίες και στον Καναδά και την Ευρώπη.

Elance. Το Elance μέχρι πρόσφατα ήταν μία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας παραδοσιακής μορφής. Όμως οι αλλαγές το τελευταίο διάστημα τη μετέτρεψαν σε ένα σύγχρονο online εργαλείο που απευθύνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των βιομηχανιών. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του κάθε έργου που πραγματοποιείται το Elance συνιστά στους freelances και τους project creators, να χρησιμοποιούν ένα σύστημα μεταβιβάσεων. Αυτό το σύστημα επιτρέπει σε έναν  project creator να τοποθετήσει την πληρωμή για το έργο του σε έναν λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει εκεί κλειστός μέχρι ο ελεύθερος επαγγελματίας να παραδώσει το έργο. Στη συνέχεια, ξεκλειδώνει ο project creator το λογαριασμό και γίνεται η πληρωμή στο freelancer. Το σύστημα αυτό βοηθά να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιου είδους συνεργασίες, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τον επαγγελματισμό, την ταχύτητα, την τεχνογνωσία και την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

oDesk. Το συγκεκριμένο site έχει πολύ σαφή στόχο. Επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου πληροφοριών για όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο κάθε freelancer μπορεί να ορίσει στο προφίλ του, τις ώρες που είναι διαθέσιμος για εργασία, τις προτάσεις και τα επιχειρηματικά του σχέδια, τις περιοχές στις οποίες επιθυμεί να εργαστεί κ.α. Βέβαια το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του oDesk είναι η διαφάνεια της όλης διαδικασίας που ακολουθείται. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος αναλάβει ένα έργο, ο καθένας που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο project μπορεί να δει την εξέλιξη που έχει σημειωθεί αναλυτικά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Guru. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη online αγορά στον κόσμο των freelances – ταλέντων. Το Guru.com, που ιδρύθηκε το 1998, είναι ελεύθερο να ενώσει και να συνδέει τις επιχειρήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες που ειδικεύονται σε περισσότερες από 220 επαγγελματικές κατηγορίες όπως: σχεδιασμός ιστοσελίδας, προγραμματισμός, γραφιστική, συμβούλοι επιχειρήσεων, διοικητική υποστήριξη. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες που αναζητούν επαγγελματική εξειδίκευση σε τοπικό, εθνικό ή διεθνές επίπεδο παίρνουν δωρεάν συμβουλές από τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι μέλη του site.

Freelancer. Το Freelancer.com είναι μια ακόμη παγκόσμια αγορά για on-line και freelance θέσεις εργασίας, όπου οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες για να αναθέσουν το έργο τους. Το site συνδέει, συνολικά, πάνω από 1,8 εκατομμύρια χρήστες, παγκοσμίως, σε πάνω από 234 χώρες και περιοχές. Μέσω της ιστοσελίδας, οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες και να κάνουν την εργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το λογισμικό, τις επιστήμες, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τη λογιστική και τις νομικές υπηρεσίες. Το δυνατό του σημείο είναι ότι το μέσο μέγεθος της εργασίας είναι κάτω από 200 δολάρια. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά αποδοτική για τις μικρές επιχειρήσεις, που συχνά χρειάζονται ποικιλία ειδικοτήτων, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη πρόσληψης εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Αν οι πληροφορίες που σου δώσαμε σε έχουν πείσει, μην χάνεις χρόνο. Ξεκίνα τη δική σου έρευνα και κάνε την ανάλογη προετοιμασία. Στις δύσκολες μέρες που έρχονται αν ξεφύγεις από το «στερεότυπο» της μόνιμης εργασίας, να είσαι σίγουρος, ότι η τύχη θα είναι με το μέρος σου!

http://www.kariera.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr