Η διαφορά της αλλαγής μεταξύ 1981 και 2014 . Του Παναγιώτη Μάνδαλου

7 Ιανουαρίου 201501:18

Πολλά λέγονται για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Θα βγούμε από το ευρώ, θα μας συντρίψουνε οι αγορές, θα μείνουμε από ρευστό, θα βγούμε από την Ε.Ε ….ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν λένε και για το ΝΑΤΟ, κλπ.


Εγώ σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να μιλήσω στις διαφορές και στις ομοιότητες της αλλαγής μεταξύ του 1981 και 2014. Γιατί και τότε αλλαγή θέλαμε, αλλά τα αποτελέσματα ήτανε καταστροφικά για την επικείμενη λαίλαπα που κατάστρεψε την οικονομία ανεβάζοντας στα ύψη το δημόσιο χρέος, καταστρατηγώντας κάθε οικονομική πολιτική και φυσικά αφανίζοντας την παραγωγή και την εργατικότητα στην θέση της αναξιοκρατίας και της κομματικής ταυτότητας.
Σήμερα η ανάγκη αλλαγής επιτακτική ακριβώς για να ξηλωθεί αυτό ακριβώς το καθεστώς. Τότε, ίσως δεν υπήρχε τόση μεγάλη ανάγκη.
Τότε ο Καραμανλής ο Κωνσταντίνος ο γηραιότερος και όχι ο νεότερος ο αναξιότερος των αναξιοτέρων, είχε μια ισχυρή οικονομία. Είχαν ιδρυθεί πολλές βιομηχανίες όπως η σημερινή ΕΛΒΟ, τότε Σταγιερ Ελλάς, που παρήγαγε φορτηγά και λεωφορεία για τον στρατό και για εσωτερική κατανάλωση, είχαν ιδρυθεί οι βιομηχανίες ζάχαρης και ήμασταν επαρκείς σε ζάχαρη, η κτηνοτροφία κάλυπτε τις περισσότερες ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης ενώ ναυπηγία και βιομηχανίες με συμπαραγωγές παρήγαγαν όλα τα οπλικά συστήματα της χώρας. Εξοικονομούνταν συνάλλαγμα πολλών δισεκατομμυρίων, που ακόμα έχουμε τα οφέλη και φυσικά σήμερα και παρά τα χάλια που έχουνε καταντήσει την Ε.Α.Β επισκευάζονται ακόμα και Αμερικανικά F-16. Και στην αρχή ο Παπανδρέου, άρχισε με το κομματικό κράτος και την πράσινη ταυτότητα. Όλες οι θέσεις καρπώθηκαν από αναξιοκρατία και κομματικοκρατία. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να διαλύουν ενώ οι επιδοτήσεις έπεφταν σε ημέτερους που μόνο σκοπό είχαν την ληστεία του δημόσιου χρήματος και της εξαφάνιση του. Αντί αντισταθμιστικών οφειλών περάσαμε στις μιζιστικές οφειλές.
Το πρόσφατο παράδειγμα αναδείχθηκε με την τραγωδία του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου που είναι σε εξέλιξη. Έχουμε αγοράσει 12 Super Puma και μόνο 3 είναι διαθέσιμα για επιχειρησιακές ανάγκες, τα άλλα είναι καθηλωμένα. Αν υπήρχε συμπαραγωγή τα ανταλλακτικά θα ήτανε αμέσως διαθέσιμα και τα ελικόπτερα θα επιχειρούσαν σώζοντας ανθρώπινες ζωές.
Καθηλωμένα επίσης και τα υποβρύχια που τα πληρώσαμε εδώ και 10 χρόνια με 4,6 δις ευρώ και θεωρούμαι κατόρθωμα ότι τα φτιάχνουμε μετά 10 χρόνια με άλλα 800 εκατομμύρια ξανανοίγοντας κάτω από ακαθόριστο πλαίσιο τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά, και πληρώνοντας έξτρα. Και όλα αυτά σε συνεργασία με τον σύμμαχο μας και έντιμο μεταρρυθμιστή μας την ..μεγάλη Γερμανία …που μπορούσε να λέγεται και μεγάλη λησταρχία, αφού έπρεπε να παραδώσει τα υποβρύχια εδώ και δέκα χρόνια αφού είχε πληρωθεί.
Αντί λοιπόν παραγωγικότητας και εξαγωγικών δραστηριοτήτων, έχουμε ατιμωρησία, υπερφορολόγηση και ασυδοσία.
Η διαφορά του 1981 με σήμερα είναι ότι από την παραγωγή πήγαμε στην ρουσφετολογία και στην κομματικοκρατία και στον συνεχόμενο δανεισμό, στην αποποινικοποίηση της αισχροκέρδειας που συρρίκνωσε το εισόδημα και της ανάδειξης της τοκογλυφίας ως του μέσου που ορίζει τα πάντα χωρίς μεζούρες και σταθμά.
Σου δανείζω και σε στραγγαλίζω. Δεν ανέχομαι καμία σου ενέργεια και απλά εσύ θα κάνεις αυτό που λέω. Και όταν παραδέχονται το σφάλμα τους, οι εταίροι μας, δεν πειράζει …απλά συνεχίστε στην καταστροφή.
Κάποτε λοιπόν πρέπει να τελειώσει το παραμύθι. Και αν πάρουμε τα φετινά μακροοικονομικά; Αν συνεχιζότανε η κατάσταση θα ήτανε τρέλα. 25 δις είναι τα χρήματα που πρέπει να πληρωθούν εφέτος. Μα πως ..κάθε χρόνο και περισσότερα …και μας μιλάνε για σαξές στόρι. Απλά στόρι διαφθοράς θα λέμε. Επιτέλους ας σταματήσει η οικογενειοκρατία και ο φαύλος κύκλος. Ας έρθουν καθαροί άνθρωποι ..και κυρίως άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν. Βέβαια αυτό θα είναι αποτέλεσμα και της δικής μας ψήφου. Αν ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους τότε μην περιμένουμε αποτέλεσμα. Μην περιμένουμε να μας βγάλουνε από τον βούρκο, αυτοί που τρέφονται από τον βούρκο. Μην περιμένουμε καλύτερες μέρες, .αν δεν τις επιζητήσουμε. Και αν για τον καιρό που αυτές τις μέρες είναι κρύος και βροχερός, είναι θέλημα Θεού, πως θα πάνε οι μέρες. .είναι δικό μας θέλημα και φυσικά επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει τροφή για την οικογένειες μας στο τραπέζι, λίγο πετρέλαιο για να ζεσταθούμε και λίγη αισιοδοξία για το μέλλον. Πως να είσαι όμως αισιόδοξος όταν βλέπεις να ανεβαίνει η ανεργία, να εξαφανίζεται το βιος σου, να ληστεύονται τα υπάρχοντα σου και στο τέλος εντελώς ξετσίπωτα και σαρκαστικά ..να σου λένε ….μαζί τα φάγαμε. Πως γίνεται για 5.000 εισόδημα να σου ζητάν 500 ευρώ φόρο, συν τον ΕΝΦΙΑ …και αυτοί στην βουλή να έχουνε αφορολόγητο τα 60.000 ευρώ και όλα τους το σόι μέσα. Πως γίνεται για σένα να είναι αρκετή η σύνταξη των 300 ευρώ ..και μια μόνο παρακαλώ ..ενώ αυτοί 5-6.000 ευρώ. Πως γίνεται να μην παράγεις αλλά να θέλουν να πληρώνεις. Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν…. Και πολλά πρόσωπα να πάνε στην φυλακή …για να μην πω στα αποσπάσματα. Πουλήσανε την Ελλάδα με το στανιό ..και θέλουνε να τους λέμε και ευεργέτες. Ήτανε άτομα που ποτέ δεν δούλεψαν και σου μιλούσαν για εργασία. Ήτανε άτομα που βγάλανε τα κολέγια των παππούδων και των θείων τους και μιλούσανε για παιδεία …οι απαίδευτοι. Ήταν φαλιρισμένοι επιχειρηματίες που γραπώθηκαν στην εξουσία ….και εξευτέλισαν κάθε είδος νοημοσύνης και διανοητικής ευπρέπειας. Ευκαιριακοί γυροφέρτες κομμάτων, άθεοι που γίνανε Χριστιανοί, Δωδεκαθεϊστές που είδανε το φως Κυρίου ..μέσα από τα 5χίλιαρα των μιζών τους.
Άνθρωποι που είχαν βάλει όλη την οικογένεια τους στην βουλή και τους ενοχλούσε η καθαρίστρια ..των 500 ευρώ ..που έπαιρνε πολλά. Ενώ αυτοί πρώτο μισθό στα 10.000 ευρώ. Και αν δεν μπορούσες να κοιτάξεις το μαγαζί σου …φανταζόμαστε τι κάνανε μετά, Σου μιλούσανε για ιδιωτικό τομέα ..άτομα που μια ζωή ήτανε στο δημόσιο με παχυλούς μισθούς, άτομα ευκαιριακοί καιροφυλάχτες ..που γύριζαν τα κόμματα σαν να ήτανε χαρτιά της τράπουλας και αν δεν τους έβγαινε ξαναγύρναγαν πίσω. Άτομα του τομέα της ενημέρωσης ..ΜΜΕ που ούτε πτυχία είχαν ..ούτε μόρφωση …αλλά το κυριότερο και η μεγαλύτερη μόρφωση είναι η τσίπα και τιμή ….αυτήν δεν την γνώρισαν ποτέ και αν την έβρισκαν στον δρόμο της γυρνούσανε την πλάτη.
Να κλείνουνε την βουλή ένα μήνα πριν ξετσίπωτα για να γλυτώσουνε τα δικαστήρια και τον διασυρμό.
Μια μέρα εθνικιστές, μια μέρα μειοδότες την άλλη αριστεροί, μετά φασίστες και την άλλη καπιταλιστές, αν ερχόταν και ο διάολος, έτσι και αλλιώς με αυτόν ήταν δεν θα έλεγαν όχι στον κύριο τους. ….εκτός αν και αυτός φοβότανε από την Εοσφορία τους.
Αυτοί λοιπόν πρέπει να πάνε στον κάλαθο των αχρήστων ..όπου είναι και η θέση τους ….να εξαφανιστούν από προσώπου γης ….εκεί στα έγκατα …του βούρκου ..όπου αξίζει να υπάγονται και να διαμένουν….

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr