Δάσος Αξιού: Τετ α τετ με αγριόγατες

23 Φεβρουαρίου 201517:13

Δύο αγριόγατες είχαν την τύχη να δουν και να φωτογραφήσουν πρόσφατα οι φύλακες του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Η εντυπωσιακή παρατήρηση έγινε στο παραποτάμιο δάσος, στο ύψος του οικισμού Άθυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγριόγατες είναι ένα είδος που είναι αρκετά δύσκολο να το συναντήσει κανείς, καθώς είναι μοναχικά ζώα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Φωτογραφίες αγριόγατας υπάρχουν μόνο από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το είδος που ζει στην Ελλάδα είναι η αγριόγατα της Ευρώπης (επιστημονική ονομασία Felis silvestris). Οι αγριόγατες ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα. Πολύ σπάνια, μονάχα σε εξαιρετικές συνθήκες, θα κυνηγήσουν σε ανοιχτά μέρη μακριά από τη φυσική κάλυψη του δάσους. Συλλαμβάνουν τη λεία τους συνήθως με αιφνιδιαστική επίθεση, περιμένοντας σε ενέδρα, ώσπου να πλησιάσει σε μικρή απόσταση. Τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά.
Τα χαρακτηριστικά μεγάλα νύχια σε συνδυασμό με τα κοφτερά δόντια, την οξύτατη όραση και ακοή, και τη δυνατότητα να αναρριχώνται στα δένδρα με πολύ μεγάλη ευκολία το καθιστούν έναν δεινό θηρευτή, που, επιπλέον, έχει την ευκινησία που διακρίνει όλες τις γάτες.

 Είδος απειλούμενο από υβριδισμό 
Σημειώνεται ότι παρά τη μεγάλη οπτική ομοιότητα που έχει η αγριόγατα με την κοινή γάτα, πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά είδη. Η αγριόγατα έχει μεγαλύτερα πόδια και κεφάλι και μικρότερη αλλά φουντωτή ουρά με μαύρους δακτυλίους. Το χρώμα της είναι γκριζοκίτρινο με σκούρες ραβδώσεις. Παρότι η αγριόγατα και η κοινή γάτα ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ο κίνδυνος του υβριδισμού είναι από τις πιο σημαντικές απειλές για το είδος.
Η αγριόγατα είναι το μόνο είδος γάτας που δεν μπορεί να εξημερωθεί. Ακόμα και αγριόγατες που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει σε αιχμαλωσία, δεν μπορούν να συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, ποτέ δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να τις αγγίξει και πάντα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας από αυτόν. H αγριόγατα προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία), από το CITE (ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις) και από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (ως ενδημικό υποείδος του ελληνικού χώρου).
Εν τω μεταξύ, ομάδα από δώδεκα πανέμορφους νανόκυκνους επισκέφθηκε πρόσφατα τη Νέα Αγαθούπολη αποτελούμενη από οκτώ ενήλικα και τέσσερα νεαρά άτομα. Οι νανόκυκνοι είναι ένα από τα σπανιότερα είδη κύκνων που συναντώνται στην Ελλάδα. Στο Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα παρατηρήθηκε νανόκυκνος για πρώτη φορά το 2013 στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού.

πηγή: makthes Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr