sarakenidis gri

Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών . Του Σόλωνα Σαρακενίδη

5 Σεπτεμβρίου 201322:25

Καθένας ορίζει την έναρξη της πρόσφατης ιστορίας της χώρας εκεί που τον βολεύει. Άλλοι στο 1974, άλλοι στο 1981 (παραλείπω αυτούς του 1967 γιατί αυτή η χρονιά και ότι ακολούθησε,απλώς οριοθέτησε το 1974, πέρα από τα ερείπια που άφησε πίσω της).   
Το 2004 ως χρονιά που ορίζει την αρχή της κρίσιμης περιόδου που ζούμε και των αιτίων που οδήγησαν σ αυτήν, το διαπίστωσα διαβάζοντας την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χθες. Το άλμα που επιχειρεί από το 1974 στο 2004, αφήνοντας πίσω του αποτυχίες, αλαζονικές συμπεριφορές, ακόμη και δικές του επισημάνσεις , κάνοντας μια νεφελώδικου τύπου κριτική, σε ταγούς που δεν ήταν αντάξιοι των περιστάσεων, αυτάρεσκοι, απασχολημένοι με την προβολή τους, είναι ένα γκρο πλαν που προσπαθεί να κρύψει το βάθος πεδίου.

Δεν τον καταχωρώ σ αυτούς. Δεν πιστεύω ότι το έκανε επίτηδες. Απλώς ακολουθεί κι αυτός την πεπατημένη της κριτικής που γίνεται αυτούς τους καιρούς που παρακολουθούμε συνήθως,  τους χειριστές της πολιτικής και της διακυβέρνησης της χώρας, να αναφέρονται συνέχεια σε πρόσωπα και καταστάσεις έξω και πέρα απ αυτούς, βγαίνοντας κατά καιρούς μέσα από την κινούμενη άμμο, αφήνοντας μια κραυγή απόγνωσης, δείχνοντας με το δάχτυλο κάποιους “φταίχτες” και στην συνέχεια ξαναβουλιάζουν στην ανυπαρξία. Οι ευκαιρίες που έχουν δοθεί αυτήν την περίοδο στους “ταγούς” να κάνουν την αυτοκριτική τους και με ειλικρίνεια , χωρίς λεκτικά φτιασιδώματα , να απευθυνθούν στον κόσμο και να μιλήσουν για το αύριο το αλάνι, ήταν πολλές  και χαμένες.

Αλλά φευ, επαναλήψεις βλέπουμε και ακούμε. Εκθέσεις ιδεών και ηρωικά καλέσματα παλαιού τύπου προς  κάθε νέο, κάθε ενδιαφερόμενο. Η ανανεωτική αριστερά, που και γι αυτήν έγινε λόγος, για τον εγκλεισμό της στον αριστερό κονφορμισμό της (ούτε κουβέντα για την ηρωική προσπάθεια της Δημαρ να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνες σε κρίσιμες στιγμές), εξοβελίσθηκε με 2 γραμμές από την επικείμενη προσπάθεια, που από ότι δείχνουν τα πράγματα ένα φάρο πρέπει να έχει , που ακούει στο χιλιομπαλωμένο όνομα Πασοκ.

Η ανανεωτική αριστερά, από την παρακαταθήκη της οποίας το Πασοκ ψαρεύει από το 1974 και δώθε, ουσιαστικά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο κάλεσμα που ακολουθεί. Τουλάχιστον όχι  με την παρούσα μορφή της. Όχι, δεν είχε άδικο στις διαπιστώσεις του γι αυτήν. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, κυρίως αυτών που θα μπορούσαν ήδη σήμερα να έχουν οδηγήσει σε σχήματα και προσπάθειες νέες και να έχουμε περάσει επί τέλους από το στάδιο της γενικόλογης προτροπής σ αυτό της  συγκεκριμένης αφήγησης και των νέων στόχων. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία και ο κ. Σημίτης δεν την επαναφέρει στο προσκήνιο. Το κάνει επίτηδες; Δεν τον ενδιαφέρει; Άλλου τύπου αλαζονία βλέπω να γεννιέται.

Οι άρχοντες των δαχτυλιδιών ελπίζω να μην κυριαρχήσουν σ αυτήν την συγκυρία και πάλι και να δούμε τους χόμπιτ επι τέλους πρωταγωνιστές στο κέντρο της σκηνής.

Σ.Σαρακενίδης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr