Η ΦΕΞ ταξιδεύει στην Αθήνα

13 Σεπτεμβρίου 201016:38

short_1Από Δευτέρα 4 έως και Σάββατο 9 Οκτωβρίου η Ξάνθη ταξιδεύει στην Αθήνα παρουσιάζοντας τις «μικρές ιστορίες της πόλης» που συνθέτουν την σύγχρονή της ιστορία.

 Στη Στοά του Βιβλίου και στην «Αίθουσα τέχνης» παρουσιάζεται η έκθεση «Μνήμη – χώρος  -Ξάνθη».

 

Η έκθεση παρουσιάζει τις εξής ενότητες:

  1. 1.      Χώρος – Ξάνθη. Φύση  ο πολιτισμός μας, τα γεωφυσικά δεδομένα  που διαμόρφωσαν ανάγκες και δυνατότητες
  2. 2.      Μνήμη – Ξάνθη.  Ιστορία – μια ανάγνωση στο χρόνο,  του συλλογικού τρόπου του βίου –Μικρές ιστορίες της Ξάνθης
  3. 3.      Ξάνθη – Άνθρωποι,  που ο ενδιαφέρον τρόπος του βίου τους, μας κάνει να τους μνημονεύουμε.

 

 Τη Δευτέρα στις 4 Οκτωβρίου, (ημέρα των ελευθερίων της Ξάνθης)  στην «αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου και ώρα 20.30 θα γίνει η παρουσίαση των μικρών ιστοριών της Ξάνθης.

 

Οκτώ κατάλογοι μας ταξιδεύουν στην νεότερη ιστορία της πόλης, μας ξεναγούν και μας ενημερώνουν σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες και για όλα εκείνα τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορία της Ξάνθης.   

 

 

1. Ξάνθεια-Ξάνθη: μια ιστορία-ένα ταξίδι

Μέσα από ένα χρονολόγιο γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη θρακική περιοχή της αρχαιότητας, φτάνουμε από την προϊστορία στην Ξάνθη του σήμερα.

 

2. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ.

Πως μια κατοικία δύο αδελφών μετατρέπεται στο μουσείο του παλαιότερου συλλόγου της πόλης και διασώζει τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας όλης της Ξάνθης.

 

3. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης.

Η καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, οι χοροί, οι συνήθειες αλλά και οι δεισιδαιμονίες, αποτελούν συχνά μέρος του άυλου πολιτισμού. Παρατίθενται όπως καταγράφηκαν από την Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη, ιδρυτικό μέλος της ΦΕΞ και πρωτοστάτη στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Ξάνθης.

 

4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι.

Στην Ξάνθη, τη χρονική αυτή περίοδο, συντελείται η εδραίωση και η ενδυνάμωση της αστικής τάξης που έκτοτε θέτει και τις βάσεις της οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα αντικείμενα του μουσείου και τις καταγραφές του Στέφανου Ιωαννίδη, πρώτου Προέδρου της ΦΕΞ.

 

5. Η πόλη του Καπνού.

Προϊόν στο οποίο ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης οφείλει την πρώτη σημαντική οικονομική του άνοδο και στο οποίο οφείλει την κτηριακή του υποδομή  το Λαογραφικό Μουσείο αφού στεγάζεται στην οικία της μεγάλης οικογένειας καπνεμπόρων των Κουγιουμτζόγλου.

 

6. Αναμνήσεις επί Χάρτου.

Υλικό ευαίσθητο και ιδιαίτερο στη διατήρηση και τη συντήρησή του, που όμως αποτελεί ένα μεγάλος τμήμα των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου και το κύριο μέσο καταγραφής και διάδοσης της ανθρώπινης ιστορίας από την εφεύρεσή του.

 

7. Γραμματόσημο.

Αν και από χαρτί, η συλλογή γραμματοσήμων του λαογραφικού Μουσείου, παρουσιάζεται χωριστά λόγω της σημασίας και του όγκου της.

 

8. Συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου.

Δέκα αντικείμενα επιλεγμένα για να δείξουμε τον πλούτο, την ποικιλία και την ιστορία του μουσείου και του τόπου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr