Στην παραλία με ασφάλεια

14 Αυγούστου 201022:00

oikogeneia_paraliaΚαλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα… Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που περιμένατε για να ξεχυθείτε στην παραλία μαζί με τα παιδιά σας και με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ: κουβαδάκια, παιχνίδια, βατραχοπέδιλα, μάσκες, μπάλες.

Όμως η παραμονή στη θάλασσα εγκυμονεί και κινδύνους που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Ακολουθώντας μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να παίξουν άφοβα και να κολυμπήσουν με ασφάλεια.

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους μπορούν να κολυμπήσουν ελεύθερα από πολύ μικρή ηλικία. Όμως, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μπορούν να κολυμπούν μόνο αφού φτάσουν στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Μέχρι τότε δεν είναι έτοιμα και όταν παρακολουθούν μαθήματα baby swimming πρέπει να μπαίνουν στο νερό στην αγκαλιά των γονιών τους. Η εξοικείωση του παιδιού με το νερό του δίνει αυτοπεποίθηση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και οστεομυϊκό του σύστημα. Όμως χωρίς ειδική εκπαίδευση τα παιδιά κάνουν υποτυπώδεις κολυμβητικές κινήσεις πλατσουρίζοντας, χωρίς να πρόκειται για πραγματικό κολύμπι.

Οι βασικοί κανόνες

– Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας στην παραλία είναι ότι δεν αφήνουμε ποτέ τα μικρά παιδιά μόνα τους, ούτε υπό την επίβλεψη άλλων μεγαλύτερων παιδιών. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του θα πρέπει να βρισκόμαστε, ώστε αν οποιαδήποτε στιγμή συμβεί κάτι να μπορέσουμε να το πιάσουμε. Όταν φτάσει σε μια ηλικία που πια γνωρίζει κολύμπι, μπορούμε να του αφήσουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αρκεί βέβαια να βρίσκεται σε σημεία όπου «πατώνει», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν το παρακολουθούμε συνεχώς.

– Ένας άλλος πολύ σημαντικός κανόνας είναι ότι τα παιδιά πηγαίνουν για κολύμπι όταν έχουν περάσει τρεις ώρες μετά από πλήρες γεύμα (π.χ. γεύμα με κρέας) και μία ώρα μετά από ελαφρύ γεύμα (π.χ. σάντουιτς, χυμός). Ακολουθήστε τον σε κάθε περίπτωση, γιατί αν η διαδικασία της πέψης δεν έχει ολοκληρωθεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει εισρόφηση του θαλασσινού νερού στους πνεύμονες. Για τον ίδιο λόγο μη δίνετε στα παιδιά φρούτα ή φαγητά που χωνεύονται δύσκολα όταν είστε στη θάλασσα.

– Μπορεί ο ήλιος να είναι λαμπερός και ευχάριστος, η ακτινοβολία του όμως είναι διαρκώς παρούσα τις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία και δυστυχώς δεν είναι για το καλό μας. Γι’ αυτό, επιλέγετε αντιηλιακά ειδικά για τα παιδιά, ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα. Ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι μεγάλος (τουλάχιστον 15), όχι όμως πολύ υψηλός γιατί τα χημικά φίλτρα που περιέχουν τα αντιηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη μπορεί να βλάψουν το δέρμα του παιδιού. Προτιμήστε τα φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, με δείκτη προστασίας (SPF) 20-40.

– Η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Απλώστε ένα παχύ στρώμα σε όλα τα ακάλυπτα σημεία και ανανεώστε το κάθε δύο ώρες μετά το μπάνιο στη θάλασσα αλλά και στην παιδική χαρά, στη βόλτα και σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες που κάνετε το καλοκαίρι. Επιβάλλετε στα παιδιά να φορούν καπέλο, να βρίσκονται κάτω από ομπρέλα και στα μικρότερα όταν παίζουν στην άμμο να φορούν Τ-shirt.

– Οι καλύτερες ώρες για να βρίσκεστε με τα παιδιά στην παραλία είναι μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα. Από τις 11 έως τις 4 η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά ακόμη και τις ομπρέλες και τα δέντρα, έστω κι αν υπάρχει συννεφιά.

– Στις πολύ μικρές ηλικίες είναι υποχρεωτικό τα παιδιά όταν κολυμπούν να φορούν σωσίβιο, μπρατσάκια, γιλέκο ή κουλούρα. Η καλύτερη επιλογή σωσιβίου είναι το ειδικό γιλέκο που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με αθλητικά είδη. Φυσικά, η ίδια προϋπόθεση είναι απαραίτητη όταν τα παιδιά μπαίνουν σε βάρκα, ιστιοπλοϊκό ή άλλο σκάφος.

Επιλέγοντας την ιδανική παραλία

  • Εάν κάνετε διακοπές σε μέρος όπου δεν έχετε ξαναπάει, πριν ξεκινήσετε για το μπάνιο σας ρωτήστε τους ντόπιους για τις ιδιαιτερότητες κάθε παραλίας, ώστε να καταλήξετε στην πιο ασφαλή και πιο εύκολα προσβάσιμη.
  • Ελέγξτε πόσο βαθιά είναι τα νερά πριν αφήσετε τα παιδιά να κολυμπήσουν.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν έμπειρο ναυαγοσώστη και κατάλληλες υποδομές.
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών, γιατί με τα μικρά παιδιά… ποτέ δεν ξέρεις.
  • Αποφύγετε παραλίες όπου υπάρχουν βράχια –είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και συνήθως δεν τους αρέσουν γιατί δεν μπορούν να παίξουν.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους όταν υπάρχουν κύματα, γιατί παραμονεύει ο κίνδυνος πνιγμού.
  • Μην επιλέγετε παραλίες όπου αγκυροβολούν σκάφη ή περνάνε τζετ σκι.

Οι πρώτες βοήθειες…

Κάνατε τα πάντα για να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι διακοπές θα είναι οι πιο ανέμελες της ζωής σας, όμως όταν πρόκειται για παιδιά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι. Στην περίπτωση που το παιδί καταπιεί αρκετή ποσότητα νερού ή χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στην άμμο και αναζητήστε το ναυαγοσώστη στην παραλία ή καλέστε άμεσα βοήθεια. Βάλτε το πρόσωπό σας κοντά στη μύτη του και προσπαθήστε να δείτε αν αναπνέει. Αν αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι και περιμένετε να συνέλθει, εάν δεν αναπνέει, τότε βάλτε το ένα σας χέρι στο μέσο του στέρνου κάτω από τη νοητή γραμμή που σχηματίζουν οι θηλές και κάντε 30 μαλάξεις μετρώντας ως εξής: «και 1, και 2, και 3… και 30». Κάθε 30 μαλάξεις κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές: Ανασηκώνετε το πιγούνι του, κλείνετε τη μύτη του και ανοίγετε το στόμα του. Εισπνέετε βαθιά και εκπνέετε στο στόμα του. Στη διάρκεια ενός λεπτού πρέπει να επαναλάβετε τρεις φορές αυτή τη διαδικασία. Σταματάτε μόνο αν το παιδί συνέλθει ή έρθει η βοήθεια. Τυλίξτε το παιδί με στεγνές πετσέτες για να προλάβετε την υποθερμία. Το νερό της θάλασσας είναι κρύο ακόμη και το καλοκαίρι και η εξάτμιση του νερού από το δέρμα του παιδιού θα ρίξει την θερμοκρασία του σώματος. Το παιδί που του έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό.

Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης μπορείτε να παρακολουθήσετε:
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Δ/ση Νοσηλευτικής – Υπηρεσία Αγωγής Υγεία
τηλ.: 210 8227438

Σωματείο «ΠΝΟΗ» – Φίλοι Εντατικής θεραπείας παιδιού
τηλ.: 210 7486801-2

kids.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr