oaed

Προγράμματα του ΟΑΕΔ

22 Μαΐου 201013:08

oaedΠρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ όπως ανέφερε ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Ηλ. Κικίλιας σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι θέμα ”εξαιρετικής σημασίας η επιμόρφωση των εργοδοτών και η ανάγκη λειτουργίας στις επιχειρήσεις εκτός των παραδοσιακά οργανωμένων λογιστηρίων και τμημάτων προσωπικού προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού και μείωσης του κόστους εργασίας χωρίς να προβαίνουν σε αλόγιστες απολύσεις”, γι’ αυτό και όπως εξήγησε ”στο άμεσο μέλλον ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει την πραγματοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών των επιχειρήσεων σε τεχνικά θέματα”.

Επίσης εξήγγειλε ότι εντός του Ιουνίου θα προκηρυχθούν 2 νέα μεγάλα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που θα στοχεύουν αφενός την στήριξη των υγιών επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης του προσωπικού σε διαθρωτικές αλλαγές, αφετέρου σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ευάγ. Τσιτούρας ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην δεινή θέση, που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και την περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κρίση και κάλεσε τους επιχειρηματίες να έχουν συνεχή επαφή με το επιμελητήριο το οποίο έχει αποδείξει ότι στηρίζει και ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Στην συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Μπουγιακλής και το στέλεχος κ. Αγγελική Σουσουρογιάννη παρουσίασαν τα εξής τρέχοντα προγράμματα:

– Το Ειδικό Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή περί τα 740 ευρώ).

-Το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007- 2013. Το ποσοστό της επιχορήγησης φτάνει το 80% το πρώτο έτος.

– Το Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 – 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η διαρχία της επιχορήγησης φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ το ποσό καθορίζεται στα 24.000 ευρώ,

6.000 ευρώ προκαταβολή και το ίδιο ποσό στο τέλος κάθε έτους.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι στην επιχείρηση δεν μπαίνουν χρήματα από τον ΟΑΕΔ -όπως γινόταν στα σχετικά προγράμματα επιδότησης εισφορών μέχρι σήμερα- αλλά πιστώνονται στο όνομα της επιχείρησης στο ΙΚΑ.

Και για τα τρία προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο και για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από 9/4/2010.

Παράλληλα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr