almounia

Έλεγχοι από Ε.Ε.

24 Ιανουαρίου 201012:29

almounia

Η εισήγηση για την Ελλάδα θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Φεβρουαρίου.

 

Στη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου αναμένεται να υιοθετηθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin για την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς στενής κοινοτικής επιτήρησης με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ερωτηθείς σχετικά, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου Χοακίν Αλμούνια, απάντησε ότι η εισήγηση για την Ελλάδα θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Φεβρουαρίου. Το βέβαιο, όπως είπε, είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Εcofin της 16ης Φεβρουαρίου.

Η εισήγηση της Κομισιόν εκτός από την εισαγωγή της Ελλάδας σε στενή κοινοτική επιτήρηση, θα αξιολογεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ θα καθορίζει και το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Επίσης, μέρος του συνολικού «πακέτου» θα αποτελέσει και το πρόγραμμα δράσης 14 σημείων της Κομισιόν για τη ριζική αναθεώρηση του συστήματος στατιστικών δεδομένων της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα γίνει τον επόμενο μήνα η πρώτη χώρα που εισέρχεται σε καθεστώς στενής κοινοτικής επιτήρησης στη διάρκεια της παρούσας κρίσης και επίσης η μοναδική χώρα που οδηγείται σ’ αυτή τη διαδικασία και μάλιστα για δεύτερη φορά.

Το 2007 που η Ελλάδα εισήλθε για πρώτη φορά σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα, δεδομένου ότι τότε το έλλειμμα ήταν της τάξης του 5% του ΑΕΠ και το ΑΕΠ «έτρεχε» με 4% ετησίως.

Στο τέλος του 2009 το έλλειμμα ήταν 12,8% και το ΑΕΠ αρνητικό, που σημαίνει ότι η επιτήρηση θα λάβει τη μορφή της ασφυκτικής εποπτείας.

Η ελληνική οικονομία θα ελέγχεται ταυτόχρονα από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, τη Eurostat την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Συμβουλίου Υπουργών Ecofin.

Κάθε μήνα

Από το Μάρτιο θα έρχεται κάθε μήνα στην Ελλάδα κλιμάκιο κοινοτικών υπαλλήλων από την Κομισιόν και τη Eurostat, το όποιο θα ελέγχει την επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, καθώς και την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: συνταξιοδοτικό, φορολογικό, αλλαγή διαδικασίας σύνταξης του προϋπολογισμού, δημόσια διοίκηση.

Το κλιμάκιο αυτό θα κάνει κάθε μήνα εισήγησή για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τη «σκυτάλη» θα παίρνουν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα προχωρούν με βάση τα πορίσματα του κλιμακίου σε τριμηνιαία ανασκόπηση της κατάστασης, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Για κάθε απόκλιση που θα διαπιστώνουν στο δημόσιο έλλειμμα σε σχέση με τους στόχους θα απαιτούν από την κυβέρνηση διορθωτικά μέτρα, και για κάθε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις θα ζητούν επιτάχυνση της διαδικασίας.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr