Χρεοκοπία Ελλάδας και Ιρλανδίας βλέπουν οι αναλυτές

12 Νοεμβρίου 201010:32

834CC4F533DEA32E99975A19C8BC1EEDΕξαιρετικά αυξημένες  είναι οι πιθανότητες η Ελλάδα να κηρύξει χρεοκοπία μέσα στους  επόμενους 12 με 18 μήνες, σύμφωνα με την  τελευταία δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού  πρακτορείου Bloomberg (Global Poll). 

Συγκεκριμένα, οι περίπου 1.030 επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και χρήστες των τερματικών του Bloomberg που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση «βλέπουν» σε ποσοστό 71%, την Ελλάδα να χρεοκοπεί μέσα σε διάστημα 18 μηνών, με δεύτερη «υποψήφια» των Ιρλανδία, για την οποία το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα οδηγηθεί σε ουσιαστική χρεοκοπία τον επόμενο ενάμιση χρόνο (42% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει κάτι τέτοιο) και τρίτη την Πορτογαλία για την οποία οι … «αρνητικές γνώμες» αγγίζουν σε ποσοστό το 38%. 

Εντύπωση προκαλεί τόσο το γεγονός πως οι αρνητικές προβλέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κάποιας εκ των τριών πλέον αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης αυξάνεται σημαντικά, τριπλασιάστηκαν για την ακρίβεια όσον αφορά ειδικά την περίπτωση της Ιρλανδίας σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του  Bloomberg τον περασμένο Ιούνιο. 

Τα ποσοστά για την Ελλάδα επίσης αυξήθηκαν, στο 71% από 67% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ για την Πορτογαλία το ποσοστό πιθανής χρεοκοπίας αυξήθηκε από το 36% στο 38% μέσα σε έναν μήνα. 

Για την περίπτωση της Ισπανίας πάντως οι περισσότεροι (σε αναλογία 2 προς ένας) αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανη τη δεδομένη στιγμή μια κήρυξη χρεοκοπίας της χώρας. 

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αγοράζει ιρλανδικά ομόλογα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των εκδόσεων που κατέχει από τα 15 στα 18 δις ευρώ, ενώ οι λοιπές ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές κατέχουν συνολικά περί τα 40 δις ευρώ σε ιρλανδικά ομόλογα.. 

Το θέμα της Ιρλανδίας απασχόλησε και την Σύνοδο των G20, με τους ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας να πραγματοποιούν μια έκτακτη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου, προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές αναφορικά με την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αμέσως μετά οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της ομάδα των G20 εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση για το ιρλανδικό χρέος, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την ίδια την Ιρλανδία.  

Το σίγουρο  είναι πως την ερχόμενη Τρίτη  στο Eurogroup η Γερμανία είναι έτοιμη 
να θέσει στο τραπέζι το θέμα της ιρλανδικής διάσωσης και ταυτόχρονα το «καυτό» θέμα της αναδιοργάνωσης του ευρωμηχανισμού στήριξης, προσπαθώντας να «τελειώσει» τις αντιρρήσεις όλων όσοι (με πρώτο τον Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ) αντιτίθενται στη συμμετοχή ιδιωτών στο δανεισμό προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr