Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο XanthiPress.gr για τις εμφανίσεις της Τρίτης

7 Φεβρουαρίου 201019:42

festivaliumΣτην Ξάνθη εμφανίζεται την Τρίτη για δύο εμφανίσεις ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης με τους Σπείρα-Σπείρα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης μίλησε με το Γιώργο Μαυρίδη για την παράταση και έστειλε ένα πρωτότυπο μήνυμα στο κοινό της Ξάνθης ενόψει της συναυλίας.

 
– Φέτος η μουσικοχορευτική σας ομάδα κλείνει δέκα χρόνια και τα γιορτάζει με μια παράσταση, το Festivalium – 10 χρόνια σπείρα. Τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει η συγκεκριμένη παράσταση;  – «Αν γιορτάζουμε κάτι, αυτό είναι η αντοχή μας  και η πίστη μας στην ομαδική δουλειά. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι φέτος αυτοσχεδιάζουμε και αφήνουμε το κοινό ελεύθερο να ακολουθήσει και να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία, με τραγούδια και νούμερα που έχει αγαπήσει, όλα αυτά τα χρόνια.» Αναφερόμενος στο σχήμα και πως αυτό προέκυψε ανέφερε: «Η Σπείρα-Σπείρα προέκυψε από την ανάγκη των ανθρώπων της, των συντελεστών της συγκεκριμένης ομάδας, να τους δώσει κάποιος σημασία. Και φυσικά από την ανάγκη μου να δώσω κάπου την εμπειρία μου.»

– Είναι γεγονός πως οι περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ποιοι νομίζετε πως είναι οι λόγοι της πολιτισμικής έλλειψης, που παρουσιάζουν τα επαρχιακά κέντρα; Νομίζω πως οι λόγοι αυτής της πολιτισμικής έλλειψης είναι κυρίως η τραγική αναισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η έλλειψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους νεώτερους κυρίως πολίτες. Σε όσα επαρχιακά κέντρα υπάρχει ή το ένα ή το άλλο, έχουν γίνει θαύματα.»

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που λείπει από το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ο γνωστός μουσικοσυνθέτης απαντά με νόημα: «Οι ανθρώπινοι χρόνοι επώασης μιας ιδέας», ενώ για τα μελλοντικά του σχέδια σημειώνει: «Δεν κάνω σχέδια. Υπάρχει μια επιθυμία, που την αφήνω απλά να φωτίσει.»

Τέλος, το μήνυμά του στο κοινό της Ξάνθης που περιμένει εναγωνίως για την παράσταση, αν και σύντομο είναι αρκετά περιεκτικό. «Η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος.», απαντά και αφήνει τα υπόλοιπα για τις δύο εμφανίσεις την Τρίτη.

 Τι θα παρακολουθήσουμε:

O Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα έχουν ετοιμάσει μία γενέθλια μουσική παράσταση, με τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από την περιπετειώδη της θητεία στα δρώμενα του μουσικοχορευτικού θεάματος, κλείνοντας τα δέκα της χρόνια. Για να μαθαίνουν οι καινούργιοι και να θυμούνται οι παλιότεροι.  Το  “Festivalium – 10 χρόνια Σπείρα” αντλεί τις πρώτες ύλες από την επιθεώρηση, το ροκ, το λαϊκό και τις μπαλάντες και δημιουργεί  την ατμόσφαιρα, στην οποία ο μοναχικός μουσικός λόγος έρχεται να φωτίσει το συναίσθημα και  την τρυφερότητα, τον αυθορμητισμό και τη νοσταλγία, το χιούμορ και το κέφι και απογειώνει το αίσθημα καταλήγοντας σε μια διονυσιακή γιορτή.

Δύο ώρες γεμάτες με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη από το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού του έργου, τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο και το σανίδι, που στη διάρκεια του χρόνου έγιναν μεγάλες επιτυχίες μαζί με  ολοκαινούρια τραγούδια, πρώτες εκτελέσεις και  επιτυχημένα  νούμερα πρόζας από  σχεδόν όλες τις παραστάσεις, που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Συντελεστές:

Ιδέα & Διδασκαλία Σταμάτης Κραουνάκης, Κοστούμια Δέσποινα Χειμώνα, Χορογραφίες Κυριάκος Κοσμίδης, Φωτισμοί: Γιάννης Σιδηρόπουλος, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Μουσική προετοιμασία & ενορχηστρώσεις: ‘Αρης Βλάχος,  Ηχητική επιμέλεια: Δημήτρης Μουρλάς.

 Διανομή

Πιάνο,φωνή: Σταμάτης Κραουνάκης

 Παίζουν και τραγουδούν:
Jerome Kaluta
Αργυρώ Καπαρού
Ελεάννα Καραντίνου
Μαρία Κοσκινά
Σταμάτης Κραουνάκης
Δάφνη Λέμπερου
Βασίλης Μοσχονάς
Χρήστος Μουστάκας
Κώστας Μπουγιώτης
Γιώργος Στιβανάκης
Παρθένα Χοροζίδου

 Οι μουσικοί είναι:

Άρης Βλάχος πιάνο
Άννα Λάκη ακορντεόν
Νίκος Χατζόπουλος κόντρα μπάσο
Σοφία Κακουλίδου κρουστά

kraounakis 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr