“Ιπποκράτειος Όρκος” στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

6 Απριλίου 202122:43

Η Βουλή-Τηλεόραση θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προβάλλοντας αύριο στις 21:30 το συμφωνικό έργο «Ιπποκράτειος Όρκος» του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, το ο­ποίο παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το 2001.

Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο ιδεολόγος καθηγητής Γυναικο­λογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σακελλάρης Καρπάθιος, που είχε την ιδέα της μελοποίησης του όρκου, συσπείρωσε γύρω του σαράντα διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι συνέστησαν τον “Όμιλο Φίλων του Ιπποκρατείου Όρκου” και μου παρήγ­γειλαν το έργο.

Τα μηνύματα επαγγελματικής συνείδησης του όρκου αφορούν όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και τον κάθε άνθρωπο. “Αγνώς δε και οσίως διατηρήσω βίον τον εμόν και τέχνην την εμήν”, είναι ο σχετικός στίχος, ο οποίος στο ορατόριο είναι ο μόνος που αποδίδεται και στη νεοελληνι­κή: “Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω την τέχνη μου και τη ζωή μου”. Το έργο μελοποιήθηκε στην ιονική διάλεκτο, όπως ακριβώς μας το παρέδωσε ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που έχει μελοποιη­θεί.

Το έργο, που γράφτηκε για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, σε μορφή ορατόριου, αποτελείται από την ουβερτούρα και πέντε παραγράφους-μέρη. Ερμηνεύει η «Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας» και η Χορωδία Animato της Σόφιας. Σολίστ: Μάρθα Αράπη (σοπράνο), Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος), Σταμάτης Μπε­ρής (τενόρος) και Παντελής Ψύχας (βαρύτονος). Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.

 

«Ιπποκράτειος Όρκος»

 Τετάρτη 7 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) στις 21:30 από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr