farmers-market-photo1

Τσαυτάρης : Ξεκινούν τα FarmersMarket

18 Σεπτεμβρίου 201213:00

farmers-market-photo1Το ΥΠΑΑΤ θέλει να μειώσει την ψαλίδα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή με τα δημοπρατήρια και τις αγροτικές αγορές.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Παρίση Μουτσινά, με τα farmers market, που, όπως επισήμανε, ήδη ξεκινούν δυο τέτοιες αγορές στη χώρα μας, οι γεωργοί της περιφέρειας και οι γεωργοί όμορων περιφερειών, ύστερα από συμφωνία, μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο απ’ ευθείας τα προϊόντα τους από το γεωργό στον καταναλωτή.

«Θα έλεγα ότι είναι μια θεσμοθέτηση του κινήματος της πατάτας. Ακριβώς αυτό προσπαθούν να πετύχουν, από κάτω προς τα πάνω, με μια προσέγγιση, οι ίδιοι οι αγρότες, ανταμώνοντας το καταναλωτικό κίνημα και τους καταναλωτές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα δημοπρατήρια, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, χωρίς να γίνεται πολύ μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων. «Για παράδειγμα», τόνισε, «υπάρχει μια σημαντική υποδομή στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στη Βέροια πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Εκεί υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις τις οποίες για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους ντόπιους φορείς, τα επιμελητήρια, έτσι ώστε να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα τέτοιο καλό δημοπρατήριο. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο περιμένουμε να μας την παραδώσει εντός των επομένων δυο μηνών».

Τέλος σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους Αγροτικών προϊόντων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έγινε μεν η νομοθεσία αλλά υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση δύο μικρές τροπολογίες που είδαμε ότι τους δημιουργούν μεγάλη δυσκολία. Θέλω να πιστεύω ότι με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα λυθεί αυτό το πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης που ζητήθηκε και έως το τέλος του έτους θα αρχίσει να λειτουργεί και αυτός ο θεσμός».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού

«Κυρίες και Κύριοι,

Όπως αντιλαμβάνεστε οι προσπάθειες αυτές αφορούν σε συνεργασίες μεταξύ και του δικού μας Υπουργείου, αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης γιατί πάρα πολλά από τα θέματα αυτά άπτονται της οργάνωσης της αγοράς. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών. Στο πλαίσιο αυτό μέσω του Παρατηρητηρίου πέραν των λιπασμάτων  και των άλλων αγροτικών εισροών, ζητήσαμε να γίνει και η παρακολούθηση των ζωοτροφών, ένεκα των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Επίσης, και η αναμόρφωση των λαϊκών αγορών που επίσης ανήκει στο Υπουργείο  Ανάπτυξης. Θέλω όμως να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα που άπτονται των δικών μας ενεργειών γιατί κυρίως σ’ εμάς απευθύνονται τα συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητάτε να πληροφορηθείτε τις δικές μας ενέργειες.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω από τις Λαϊκές Αγορές, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουμε, και ήδη ξεκινούν δύο τέτοιες αγορές αγροτών, τα γνωστά FarmersMarket όπου οι γεωργοί της Περιφέρειας, και ύστερα από συμφωνία, και οι γεωργοί όμορων περιοχών μπορούν να διαθέτουν κάθε Σάββατο απευθείας τα προϊόντα τους,  στον καταναλωτή. Πρόκειται, θα έλεγα, για θεσμοθέτηση του «κινήματος της πατάτας» στο πλαίσιο του οποίου οι ίδιοι οι αγρότες ανταμώνοντας με τους καταναλωτές προσπαθούν να πετύχουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η αύξηση των τιμών, ακόμα και με τον τρόπο που περιγράφεται, θα επηρεάσει σημαντικά ορισμένους από τους συνανθρώπους μας στην οικονομική συγκυρία που βιώνει σήμερα ο τόπος μας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ειδικά γι’ αυτό το group   των συνανθρώπων μας που είναι περίπου 800.000 οικογένειες, ζητήσαμε από τον άξονα της επισιτιστικής βοήθειας και πήραμε 20 εκατ. Ευρώ για 5 βασικά προϊόντα του τόπου μας. Θα αρχίσει, μάλιστα, η ανακοίνωση ίσως και από αύριο. Το πρώτο εξ αυτών, γιατί ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διεργασίες, είναι ρύζι αξίας άνω των 4 εκατ. ευρώ. Αν είχε ολοκληρωθεί και η εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που έθεσε ένας εκ των διαγωνιζομένων θα είχε ολοκληρωθεί και η προώθηση των μακαρονιών. Ισχύει, επίσης, για το λάδι, τη φέτα και τη γραβιέρα. ΄Ετσι, 800.000 οικονομικά ασθενείς οικογένειες, μετά τη βοήθεια μας, θα έχουν δωρεάν το προϊόν και όχι το υπερτιμημένο που περιγράψατε.

Όσον αφορά στα δημοπρατήρια, προσπαθούμε αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές χωρίς να γίνεται σπατάλη χρημάτων, για παράδειγμα υπάρχει μια πολύ σημαντική υποδομή στην περιοχή της Κεντρικής  Μακεδονίας, όπου υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις που για πρώτη φορά αξιοποιούμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τα Επιμελητήρια, να οργανώσουμε για πρώτη φορά ένα δημοπρατήριο. Θα αποκτήσουμε εμπειρία, παράλληλα με τη μελέτη που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία περιμένουμε να παραδώσει εντός των επομένων 2 μηνών. Δυστυχώς, έφυγε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου γιατί εξελέγη καθηγητής στο εξωτερικό και έπρεπε να γίνει αντικατάσταση, με συνέπεια δίμηνη καθυστέρηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να λειτουργήσουμε αυτό το νέο θεσμό, που όπως κι εσείς επισημαίνετε μπορεί να βοηθήσει  για ακόμα χαμηλότερες  τιμές από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Τέλος σε ότι αφορά στο Ενιαίο Μητρώο για τους Εμπόρους  Αγροτικών προϊόντων, έγινε μεν η νομοθεσία αλλά υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους και δώσαμε παράταση 3 μηνών έως το τέλος του έτους  και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε με νομοθετική ρύθμιση δύο μικρές τροπολογίες που είδαμε ότι τους δημιουργούν μεγάλη δυσκολία.

Θέλω να πιστεύω ότι με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα λυθεί αυτό το πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης που ζητήθηκε και έως το τέλος του έτους θα αρχίσει να λειτουργεί και αυτός ο θεσμός που -όπως κι εσείς είπατε- θα συμβάλλει προς αυτό το σκοπό.

Θέλω να πιστεύω επίσης ότι ακόμα δύο θεσμοί με τη νέα ΚΑΠ θα επιβληθούν: α) της συμβολαιακής γεωργίας όπου ο τελικός χρήστης από το ξεκίνημα θα είναι συμβολαιοποιημένος σε ότι αφορά στην τιμή του παραγόμενου από τον πρωτογενή τομέα προϊόντος και β) ο μηχανισμός των συνεργατικών σχηματισμών, αυτός δηλαδή που στην αγγλική ορολογία αναφέρουμε ως clusters, ο οποίος βάζει μέσα όλη την παραγωγική διαδικασία με συμβολαιοποιημένο τρόπο, από τον πρωτογενή τομέα-από το σπόρο- μέχρι τον τελικό χρήστη και τον καταναλωτή, ώστε να γνωρίζουν apriori και  προσυμφωνημένα, πλέον, ποια θα είναι η τιμή παραγωγής και ποια θα είναι η τιμή διάθεσης  του προϊόντος στον τελικό αποδέκτη.

Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία

«Σε ότι αφορά στο κόστος, ακριβώς αυτοί οι λόγοι που περιγράψατε είναι εκείνοι που μας ανάγκασαν μέσα στο καλοκαίρι να  προσπαθήσουμε και να δώσουμε την Εξισωτική Αποζημίωση. Δίνεται αυτές τις μέρες, μέσα στο καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να προλάβουν αυτοί που θέλουν να αγοράσουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή συγκομιζόμενα προϊόντα όπως κριθάρι, στάρι, καλαμπόκι σε τιμές που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή. Γιατί ξέρουμε πως όσο προχωράει, τόσο πολύ περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές, ιδίως με τις εξελίξεις που είχαμε. Θα έλεγα ότι σε αντίθεση με ότι διαδίδεται, πάρα πολλοί γεωργοί δεν πούλησαν τα στάρια τους,  γιατί  ήξεραν ότι με τις αυξήσεις των τιμών διεθνώς  θα έπαιρναν καλύτερη τιμή λίγο αργότερα. Αυτό  ήταν και από τα πιο βασικά παράπονα που έκαναν οι κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι παρά την εξισωτική αποζημίωση που δώσαμε δεν έβρισκαν να αγοράσουν πτηνοτροφή, γιατί ακριβώς αρκετοί γεωργοί κρατούσαν την παραγωγή τους  περιμένοντας το κάτι καλύτερο. Αλλά πέραν της επιστροφής της εξισωτικής αποζημίωσης, θέλω να πω και για την επιστροφή του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών που είναι άλλη μια μεγάλη επιβάρυνση σε ότι αφορά  το κόστος των εισροών, γιατί έχει να κάνει με το κόστος της ενέργειας στη γεωργία μας. Ένας από τους λόγους που επιστρέφουμε τις μέρες αυτές το συγκεκριμένο ποσό-υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση γιατί η αρχική ΚΥΑ έπρεπε να τροποποιηθεί. Προσπαθήσαμε, μήπως και καταφέρουμε να δώσουμε το σύνολο του ποσού ύψους 160 εκατ.ευρώ, αλλά βρέθηκαν αρχικά τα 80 εκατ. €  και ύστερα από μερικές μέρες τα υπόλοιπα 80 εκατ. €. Και θέλαμε να δώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών καθώς αυτές τις μέρες βγαίνουν και τα μεγάλα μηχανήματα να συγκομίσουν τα καλαμπόκια, τα τεύτλα, τα βαμβάκια.

Σε ότι αφορά την ΕΑΣ Βόλου Μαγνησίας είμαστε ενήμεροι για την προσπάθειά τους. Μαζί με τους συνεργάτες μου τους έχουμε καλέσει να δούμε πώς το κατάφεραν αυτοί, πόσο έγκαιρα πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας ενδιάμεσος. Στην ουσία πρόκειται για το κίνημα της πατάτας σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Ευχαριστώ πολύ»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr