Τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό. Της Μαρίας Ρήγα, Αρχιτέκτονα

23 Ιανουαρίου 201410:59

riga mariaΑναρωτηθήκατε ποτέ πως μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσετε κ άλλο τον θερμοστάτη του καλοριφέρ; Κι όμως υπάρχουν τρόποι που συμβάλλουν στη βελτίωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σπιτιού, κάποιοι από τους οποίους αναλύονται παρακάτω.

  • Κατά τις πρωινές ώρες που συνηθίζεται να έχει ήλιο κρατήστε τα στόρια, τα ρολά και τις κουρτίνες ανοιχτά. Το να κλείνουμε τα ρολά δεν κρατά το σπίτι πιο ζεστό. Αντιθέτως, με ανοιχτά ρολά η ηλιακή ενέργεια «συλλέγεται» και αποθηκεύεται στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν ο χώρος μας είναι προσανατολισμένος προς το νότο. Κλείστε τα πατζούρια όταν αρχίζει να δύει ο ήλιος και κατά συνέπεια και η θερμοκρασία για να εγκλωβιστεί η ζεστασιά στο σπίτι.
  • Περιορίζουμε τις απώλειες θερμότητας:

n  Σφραγίζουμε τα σημεία- χαραμάδες, συνήθως στο σημείο που εφαρμόζει το κούφωμα με τον τοίχο περιμετρικά. Αυτό μπορεί να γίνει με τοπική εφαρμογή σιλικόνης.

n  Αν τα κουφώματα είναι παλιά τοποθετούμε ειδικά αυτοκόλλητα- αεροστόπ περιμετρικά του κουφώματος για να έχουμε περισσότερο αεροστεγές αποτέλεσμα.

n  Σε πιο νέα κουφώματα σιγουρεύουμε ότι τα «λαστιχάκια» περιμετρικά του κουφώματος δεν έχουν φθαρθεί και εφαρμόζουν πολύ καλά.

n  Σε περίπτωση τζακιού τοποθετούμε είτε ένα ειδικό μπαλκόνι καμινάδας είτε προστατευτικό στην πρόσοψη του τζακιού.

n  Ακόμα και κάτω από την πόρτα μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε προστατευτικά αυτοκόλλητα που εμποδίζουν να εισέλθει ο κρύος αέρας από τη χαραμάδα της πόρτας. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς πολλούς τρόπους να καλύψει τη χαραμάδα, κάτι το οποίο τείνει να γίνει απαραίτητο αξεσουάρ κάθε σπιτιού.

  • Στρώστε χαλιά! Θα βοηθήσουν αρκετά στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής θερμοκρασίας στο σπίτι.
  • Κλείνετε τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείται. Οι μικρότεροι χώροι ζεσταίνονται πιο εύκολα.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται καλοριφέρ για θέρμανση του σπιτιού, μην το αφήνετε όλη μέρα ανοιχτό. Η χρήση χρονοδιακόπτη είναι η καλύτερη λύση διότι μπορείτε να τον ρυθμίσετε ανάλογα με το πότε θα είναι κάποιος στο σπίτι.
  • Αφήστε τον ήλιο να μπει στο σπίτι. Αν υπάρχει κάποιο εξωτερικό εμπόδιο όπως δέντρο που εμποδίζει το να εισέλθουν στο σπίτι οι ακτίνες του ήλιου, μπορείτε αν είναι εφικτό να το κλαδέψετε. Όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο το σπίτι στον ήλιο τόσο το καλύτερο.
  • Σε περίπτωση που το επιτρέπουν το οικονομικά σας, η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ώστε να μην εισέλθει το κρύο στα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Μπορεί αρχικά να φανεί πολυέξοδος τρόπος αντιμετώπισης του κρύου, αλλά είναι κάτι που θα κάνει άμεσα απόσβεση μειώνοντας τα έξοδα της θέρμανσης, αντιμετωπίζοντας την υγρασία, αλλά με όφελος ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

https://www.facebook.com/xwros?ref=hl

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr