Το Εμιράτο του Κατάρ μπαίνει στην ελληνική αγορά ενέργειας

23 Ιουλίου 201311:34

Παρουσία στην ελληνική αγορά ενέργειας αποκτά το Κατάρ με την απευθείας εξαγορά μεριδίου 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (όπου συμμετέχει και ο γαλλικός όμιλος GDF Suez) κοντά στη Θήβα.

Οι υπογραφές έπεσαν το βράδυ της Κυριακής στην Ντόχα και η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Ηρων ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολ. από την Qatar Petroleum International (QPI) η οποία και αποτελεί τον διεθνή επενδυτικό βραχίονα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ.

Το Εμιράτο αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη διεθνώς στην παραγωγή και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι η επένδυσή του στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να έχει ευρύτερες προοπτικές.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, όπως αναφέρει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τονίζοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πρόκειται επίσης για την πρώτη επένδυση των Καταριανών στην Ελλάδα έπειτα από 4 χρόνια συνεχών συζητήσεων και αποτυχημένων προσπαθειών, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες στον Αστακό και στο Ελληνικό.

Η επένδυση γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εγχώρια αγορά ενέργειας μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο παρουσιάζει και σημαντικές προοπτικές μελλοντικών κερδών για τους επενδυτές. Τόσο η αγορά ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου ανοίγουν, οι υποδομές φυσικού αερίου, δηλαδή ο ΔΕΣΦΑ, περνούν στην αζερική SOCAR, άλλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ) βρίσκονται σε φάση ιδιωτικοποίησης, ενώ στην περιοχή τρέχουν μεγάλα ενεργειακά σχέδια όπως ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) κ.λπ.

Το προφίλ.

Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Ηρων ΙΙ ισχύος 435 MW αποτελεί τη μία από τις δύο μονάδες της θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ηρων, στην οποία συμμετέχει με 50% η γαλλική GDF Suez. Η άλλη μονάδα, Ηρων Ι, έχει ισχύ 147 MW.

Η εταιρεία Ηρων δραστηριοποιείται τόσο στην αγορά χονδρικής όσο και στην προμήθεια ρεύματος, με πελάτες κυρίως επιχειρήσεις και λιγότερο νοικοκυριά.

Είναι ένας από τους ελάχιστους καθετοποιημένους παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού και δεν αποκλείεται η επένδυση της QPI, σε συνδυασμό και με την απελευθέρωση από την 1η Ιουλίου των τιμολογίων για τα νοικοκυριά, να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά του οικιακού ρεύματος. Οσο για τη συμφωνία, υπεγράφη παρουσία του υπ. Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ δρος Μοχάμεντ μπιν Σαλέχ αλ Σάντα, του διευθύνοντος συμβούλου της QPI Νάσερ αλ Τζάιντα και του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη.

Σύμφωνα με την καταριανή ιστοσελίδα www.gulf-times.com, ο κ. Περιστέρης περιέγραψε τη συμφωνία ως «ορόσημο, όχι μόνο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά για την Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρεία του Κατάρ επενδύει άμεσα στην ενέργεια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την απαρχή μιας διατηρήσιμης και αποδοτικής συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία προσπάθεια του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα ήταν το γιγαντιαίων διαστάσεων σχέδιο για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.100 MW στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού που θα τροφοδoτούνταν με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) και θα εξήγαγε το ρεύμα στην Ιταλία. Το σχέδιο ναυάγησε τον Οκτώβριο του 2010.

Ποια είναι η QPI
Η Qatar Petroleum International είναι 100% θυγατρική της Qatar Petroleum, της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Κατάρ και δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ασία και Αφρική. Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πολλών δισ. δολαρίων και έχει συνάψει συνεργασίες με κολοσσούς όπως η Total, η Shell κ.ά.

Πηγή : ΤΑΝΕΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr