Τι συμβαίνει στο ΔΠΘ;

23 Οκτωβρίου 201622:14

Με δύο επιστολές του, την μία προς τα μέλη ΔΕΠ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και τα τοπικά ΜΜΕ με τίτλο “Πρυτανικά μαθήματα λασπολογίας” και μια δεύτερη με τίτλο “Απάντηση σε συκοφαντικά δημοσιεύματα εφημερίδας Εμπρός”, ο Βασίλης Τσαουσίδης, Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ και Μέλος Συμβουλίου ΔΠΘ αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στο ΔΠΘ αλλά απάντα και σε συκοφαντικό δημοσίευμα όπως ο ίδιος αναφέρει:

Οι μεθοδεύσεις αυτού του Πρύτανη προσβάλλουν κάθε ακαδημαϊκή αξία και προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημία στο κύρος του πανεπιστημίου. Η εμπάθειά του και η αυθαιρεσία του τον οδηγούν σε κατάφωρη και συστηματική πλαστογράφηση της αλήθειας. Η περίπτωσή του, δυστυχώς για το Πανεπιστήμιό μας, είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη.
Ποιος μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ένας Πρύτανης θα σταματούσε τα πιο ανταγωνιστικά έργα του Πανεπιστημίου του; Ότι θα επιχειρούσε να πείσει την Ευρώπη ότι κακώς χρηματοδότησε το Ίδρυμά του; Θα προσπαθούσε δε με την περίτεχνη σκηνοθεσία παρασκηνιακών και διαπλεκόμενων κινήσεων να παρουσιάσει την ιστορική ακαδημαϊκή επιτυχία του Δημοκριτείου ως “ατασθαλία που δεν αντέχει το πανεπιστήμιο”; Προκειμένου να το πετύχει επικαλέστηκε τα εργαλεία της γραφειοκρατικής εξαπάτησης, που όμως από μόνα τους δεν ήταν αρκετά – χρειάστηκε να τα ενισχύσει με απόκρυψη εγγράφων και σκοτεινούς βυζαντινισμούς.
Ο Πρύτανης, οι δήθεν πραγματογνώμονες που ο ίδιος επέλεξε και η επιτροπή ερευνών, που στο Δημοκρίτειο διορίστηκε και δεν εκλέχτηκε, δεν αναφέρονται σε καμία κατάχρηση, διότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία κατάχρηση. Παραπλανώνται οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη, ώστε να το υποθέσουν μόνοι τους. Με πρυτανική μαεστρία μπερδεύονται:
(α) η δήθεν πρωθυπουργική εντολή για έρευνα της κατασκευασμένης ανώνυμης καταγγελίας που ο ίδιος κοινοποίησα στο παρελθόν σε όλους τους Καθηγητές ως υπόδειγμα ακαδημαϊκού εκφυλισμού, η οποία στόχευε να σταματήσει η έρευνα του Συμβουλίου για τη συγκρότηση της διορισμένης και όχι εκλεγμένης επιτροπής ερευνών και τις προσλήψεις χωρίς καν στοιχειώδη πρακτικά επιλογής προσωπικού στον ειδικό λογαριασμό επί θητείας του κ. Καραμπίνη. Η ανώνυμη “καταγγελία” διερευνήθηκε αρμοδίως επί κ. Ρέμελη, αλλά ανασύρθηκε από τον κ. Καραμπίνη ένα χρόνο μετά, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το θέμα της ανάθεσης της σίτισης και των εταιρειών του πρυτανικού συμβουλίου.
(β) τα “ευρήματα” των δήθεν πραγματογνωμόνων, που είναι πορίσματα γραφειοκρατικής φύσεως, τα οποία όμως χρειάστηκαν τη βοήθεια της αμέλειας μιας γραμματέως, της προσωρινής απώλειας μνήμης των ίδιων των δήθεν πραγματογνωμόνων, και της παραπλανητικής αναφοράς σε αυτά ως “ατασθαλίες”, ώστε και πάλι να νομίσουν οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη ότι πρόκειται για ατασθαλίες οικονομικής φύσεως.
(γ) η κακόβουλη απόπειρα να προσδιοριστεί ως υποτιθέμενη ζημία το ίδιο το οικονομικό όφελος που είχε το Πανεπιστήμιο από τα ερευνητικά έργα, αν καταφέρει να πείσει ο Πρύτανης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σημαντικότητα της χρήσης της παλιάς και όχι της νέας ονομασίας του “Εργαστηρίου Διαδικτυωμένων Συστημάτων”. Δηλαδή, ο επιστημονικά υπεύθυνος καθίσταται υπόλογος για τα χρήματα που έφερε στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι, η αρχή της ασάφειας παραδίδει τη σκυτάλη στην αρχή της απροσδιοριστίας, ώστε να καταφέρει ο Πρύτανης να παρουσιάσει την υπόθεση του δήθεν σκανδάλου, που όμως την ουσία του δεν είναι καν σε θέση να προσδιορίσει ούτε στον εισαγγελέα -ο οποίος θα αντιληφθεί σύντομα ότι αυτός που πρέπει να λογοδοτήσει είναι ο ίδιος ο Πρύτανης- ούτε στους δημοσιογράφους -τους οποίους προσπαθεί να παραπλανήσει ώστε να διατυπώσουν μόνοι τους την κατηγορία-, αλλά ούτε και στον κύριο Γιούνκερ – τον οποίο επέλεξε ο κ. Καραμπίνης ως κατά τη γνώμη του αρμόδιο για να τον ρωτήσει αν τον ενοχλεί το όνομα του “Εργαστηρίου Διαδικτυωμένων Συστημάτων”, ελπίζοντας βέβαια ότι δεν θα του απαντήσει ποτέ. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι δήθεν πραγματογνώμονες, εφόσον ευσταθούν όσα αναφέρει για τα συμπεράσματά τους ο κ. Καραμπίνης, ότι αποφάνθηκαν πως το εργαστήριο είναι ανύπαρκτο, είναι δεοντολογικά και νομικά έκθετοι διότι έχουν υπογράψει τις αποφάσεις μετονομασίας του εργαστηρίου από το 2010.

Γνωρίζοντας
(ι) αυτό το παρασκήνιο, (ιι) το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαστική υπόθεση πέραν των παραπλανητικών προσπαθειών του Πρύτανη που δεν έχουν όμως ευδοκιμήσει και επιπλέον (ιιι) ότι η ερευνητική ομάδα του «Εργαστηρίου Διαδικτυωμένων Συστημάτων» έφερε τη μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστική χρηματοδότηση στην ιστορία του Δημοκριτείου,
αντιλαμβάνεται κανείς το επίπεδο της συκοφαντικής νοοτροπίας και υποκρισίας του ανθρώπου που δηλώνει δημόσια:

«Δεν αντέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να καλύπτει τις ατασθαλίες και τις κακουργηματικές σύμφωνα με το Δικαστήριο πράξεις κάποιων που του κόστισαν πάνω από 2 εκ ευρώ», τονίζει ο κ. Καραμπίνης στην ΕΡΑ Κομοτηνής (20/10/2016)

και προκαλεί ειδήσεις:

Απαγγελίες κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος καθηγητών του ΔΠΘ
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 19-10-2016

Ο πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρει ότι για τον καθηγητή Σπύρο Ραψωμανίκη, ο εισαγγελέας έχει απαγγείλει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ για τον καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη από πραγματογνωμοσύνες της Επιτροπής Ερευνών, αμφισβητείται ένα ποσό πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Γράφω αυτή την επιστολή στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μετά τον ενδιάμεσο απολογισμό του έργου UMOBILE που το σταμάτησε ο κ. Καραμπίνης και οι συνεργοί του σε βάρος του Πανεπιστημίου και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να μην επιτρέψουν καν αυτό το ταξίδι. Το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μην πάρει άλλο έργο από την Ευρώπη. Η εντύπωση που προκάλεσε αυτή η αυθαίρετη και παράλογη απόφαση, η επιστολή στον Γιούνκερ, η άρνηση συνεργασίας και η παραβίαση των όρων της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτόγνωρα πράγματα για ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η ανοχή των θεσμικών οργάνων στην εκδικητικότητα και δολιότητα προσώπων που χρησιμοποιούν τους ακαδημαϊκούς θεσμούς αυθαίρετα σαν να είναι τσιφλίκι τους προσβάλλει το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Μας παρακολουθούνε. Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν μπορούμε άλλο να κρυβόμαστε. Ούτως ή άλλως, το σύστημα Καραμπίνη αποκαλύφτηκε αυτο-εξευτελιζόμενο. Πρέπει να βάλουμε τα νέα θεμέλια τώρα.

Βασίλης Τσαουσίδης
Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ
Μέλος Συμβουλίου ΔΠΘ

Και η δεύτερη επιστολή

Προς δημοσιογράφο
Κυρία Μαριάννα Ξανθοπούλου, Εφημερίδα Εμπρός της Ξάνθης

Το άρθρο “σύννεφα οικονομικού σκανδάλου στο Δ.Π.Θ.”, το οποίο δημοσιεύσατε την Πέμπτη 20/10/2016 και είναι ακόμη αναρτημένο διαδικτυακά, είναι απολύτως συκοφαντικό προς εμένα, εφόσον αναφέρεστε συγκεκριμένα στο εργαστήριό μου. Καταρχάς, αναφέρετε ψευδώς ότι το “ανύπαρκτο” εργαστήριo χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο και όχι το εργαστήριο. Τα ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα δεν χρηματοδοτούν εργαστήρια και κτίρια. Τα ερευνητικά έργα χρηματοδοτούν έρευνα, τις δε συμβάσεις τις υπογράφει το Πανεπιστήμιο και όχι ο διευθυντής κάποιου εργαστηρίου. Επομένως, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να χρηματοδοτηθεί ένα ανύπαρκτο εργαστήριο. Η ερευνητική πρόταση, στην οποία αναφέρεστε, ολοκληρώθηκε και ελέγχθηκε αρμοδίως και επιτυχώς. Ο κ. Καραμπίνης επιχειρεί τώρα να την “καταγγείλει”, προκειμένου να συσκοτίσει τη δημοσιογραφική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του, γνωρίζοντας ότι διαπιστώθηκε η αρτιότητά της – εξάλλου την υπέγραψε ό ίδιος εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ως πρόεδρος τότε της Επιτροπής Ερευνών.

Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει όμως δύο εκατομμύρια ο κ. Καραμπίνης. Σας εγγυώμαι, ως επιστημονικά υπεύθυνος των ερευνητικών έργων, ότι από έργα που έχουν ελεγχθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται από πραγματικούς πραγματογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα, εφόσον ήδη διαπίστωσε ότι προήγαγαν την έρευνα στην Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς ερευνητικές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Καραμπίνης θα μπορούσε, πριν διασπείρει αμφιβολίες περί οικονομικών εκκρεμοτήτων, να κάνει μια απλή ερώτηση σε κάποιον που γνωρίζει ή στους αρμοδίους της ευρωπαϊκής ένωσης – όχι όμως στον ίδιο τον κύριο Γιούνκερ στον οποίο απευθύνθηκε. Σε αυτόν θα μπορούσε να απευθυνθεί αν δεν ήθελε απάντηση.

Ο πληροφοριοδότης σας είναι προφανώς ο ίδιος ο ανώνυμος καταγγέλλων, ο οποίος ισχυρίστηκε τις ίδιες ανακρίβειες, όπως και εσείς, οι οποίες ελέγχθηκαν αρμοδίως και βεβαιώθηκε ότι είναι ανακρίβειες, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεστε στο άρθρο σας. Για παράδειγμα, τα κάγκελα στο “ανύπαρκτο” εργαστήριό μου ελέγχθηκε ότι δεν τα έβαλε ο σιδεράς του σπιτιού μου και το αυτοκίνητό μου δεν το αγόρασα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά το έφερα απο την Αμερική μαζί με την υπόλοιπη οικοσκευή μου και δεν έχω καμία απολύτως εταιρεία ή μετοχές σε εταιρεία με την οποία συνεργάστηκα ή συνεργάζομαι εγώ ή συγγενείς μου. Οι υπόλοιπες ανηθικότητες σε σχέση με τον Ειδικό Λογαριασμό αποκτούν χαρακτήρα θράσους, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη αναγκάστηκα να ζητήσω εισαγγελική παραγγελία, για να ξεπεράσω την άρνηση της επιτροπής ερευνών να μου δώσει τα βιογραφικά όσων εργάζονταν στον Ειδικό Λογαριασμό, ώστε να εξηγήσω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο Συμβούλιο Διοίκησης, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονταν σωστά. Τα συμπεράσματά μου, δε, για τη συγκεκριμένη περίοδο προσλήψεων 2007-2009 επί προεδρίας της Επιτροπής Ερευνών Καραμπίνη, μπορείτε να τα βρείτε στα πρακτικά του Συμβουλίου.

Η υπόθεση του ανώνυμου κατέληξε σε σαφές πόρισμα σχετικά με τις ανακρίβειες και τα ψεύδη του- η πληροφόρησή σας, επομένως, είναι λανθασμένη. Οφείλατε βεβαίως, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, να ζητήσετε τη γνώμη μου πριν δημοσιοποιήσετε συκοφαντίες και ψεύδη, και όχι μόνο να τη ζητήσετε αλλά και να την δημοσιοποιήσετε προς αντίκρουση του ανωνυμογράφου. Ο κ. Καραμπίνης επιχείρησε να ενεργοποιήσει και πάλι την ανώνυμη καταγγελία, χωρίς αποτέλεσμα, τον Ιούνιο του 2015 (την ίδια ημέρα της συζήτησης στο Συμβούλιο των δημοσιευμάτων της Εφημερίδας των Συντακτών για τη σίτιση και τις εταιρείες φωτοβολταϊκών μελών της διοίκησης).

Με την ευκαιρία της επαφής σας με τον ίδιο τον ανώνυμο καταγγέλλοντα, θα σας παρακαλούσα, αντί να αναλάβετε δημόσια την αποκατάσταση της προσβολής που κάνατε στην προσωπικότητά μου, να καταγγείλετε στη Δικαιοσύνη τον ανώνυμο που εσείς φαίνεται να γνωρίζετε.

Τέλος, ήθελα να σας ρωτήσω, χωρίς να αμφισβητώ την αντικειμενικότητά σας, αν ασχοληθήκατε τότε με τις εταιρείες που πραγματικά υπήρχαν μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου και συγγενών τους και που τις κατήγγειλε επώνυμα ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών. Ή, αν ασχοληθήκατε αργότερα με την απευθείας ανάθεση 615.000 ευρώ στον ίδιο τον κύριο Καραμπίνη που κατήγγειλε επώνυμα ο ίδιος δημοσιογράφος, και να με παραπέμψετε στο φύλλο εκείνο ή την αντίστοιχη ηλεκτρονική σας έκδοση. Σας ενημερώνω δε ότι όλες οι παραπάνω υποθέσεις ερευνώνται από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας.

Τα υπόλοιπα θέματα που θίγετε τα απαντάω στην πρώτη επιστολή που σας έστειλα με τίτλο “Πρυτανικά μαθήματα λασπολογίας”. Την αιτία την περιγράφω στη δεύτερη επιστολή που σας έστειλα με τίτλο “Ακαδημαϊκά τσιφλίκια. Συμπεράσματα ενός εσωτερικού μέλους ΔΠΘ”. Περιμένω να τις δημοσιεύσετε μαζί βεβαίως με την παρούσα επιστολή, την οποία αναμένω να δημοσιεύσετε ηλεκτρονικά και εντύπως χωρίς καμία καθυστέρηση.

Βασίλης Τσαουσίδης
Καθηγητής ΗΜ&ΜΥ
Μέλος του Συμβουλίου ΔΠΘ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr