Τι να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ένα κουνελάκι

23 Φεβρουαρίου 201613:00

Ένα κουνελάκι είναι μία πολύ καλή παρέα αλλά έχει ευθύνη, όπως κάθε κατοικίδιο. Πριν έρθει το Πάσχα και πριν σκεφτείτε να πάρετε στο παιδί σας ένα κουνελάκι, διαβάστε τι απαιτεί η φροντίδα του!
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αν νομίζετε ότι θα πετάτε λίγα καρότα στο κλουβάκι του κουνελιού και αυτό θα είναι εντάξει κάνετε λάθος!
Ακόμα και το ξηρό έτοιμο φαγητό για κουνελάκια, από pet shop δεν είναι πάντα αρκετό, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους.

Οι τροφές αυτές είναι φτωχές σε ίνες που προτιμούν και χρειάζονται τα κουνέλια τα οποία θέλουν να τρώνε μέρη λαχανικών. Είναι σημαντικό, ακόμα και αν δίνουμε στο κουνελάκι έτοιμη ξηρά τροφή να του δίνουμε και φρέσκο γρασίδι ή κάποιο άλλο χορταρικό και μία ποικιλία φρέσκων λαχανικών ώστε να αυξήσουμε την ποσότητα ινών στην διατροφή του.

-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΑΣΟΥΛΑΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

Αν νομίζετε ότι θα πάρετε ένα κουνελάκι και θα το κλείσετε σε ένα κλουβάκι μες στο σπίτι σας κάνετε και πάλι λάθος!

Το κουνελάκι χρειάζεται παρέα και άσκηση και λατρεύει να είναι δίπλα σας όσο είστε σπίτι. Παράλληλα όμως πρέπει να ”ασφαλίσετε” το σπίτι σας όπως θα το κάνατε για ένα κουτάβι ή ένα μωρό, δηλαδή:
-μαζέψτε καλώδια και καλύψτε τα με ειδικά κουτιά (τα κουνελάκια λατρεύουν να τα μασουλάνε!)
-σκεπάστε τρύπες και ανοίγματα σε έπιπλα όπου μπορεί να κρυφθεί το ζώο
-τοποθετήστε παιχνίδια στο χώρο

-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ”ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ”

Αν νομίζετε ότι τα κουνελάκια δεν μπορούν να μάθουν να κάνουν τις ανάγκες τους σε ειδικό μέρος κάνετε για μία ακόμα φορά λάθος!

Μπορεί να έχετε ακούσει την λανθασμένη άποψη ότι τα κουνέλια ”είναι βρώμικα”. Ναι, το κλουβί τους μπορεί να μυρίζει πολύ αν τα παρατήσετε εκεί μέσα χωρίς φροντίδα και καθαρό άχυρο! Σίγουρα δεν φταίει το ζώο!

Οταν αποκτήσετε ένα κουνελάκι βάλτε του σε ένα μέρος στο κλουβί το ειδικό υλικό για τις ανάγκες του (και όχι σε όλο το κλουβί). Βάλτε το εκεί πάνω συχνά και θα μάθει ότι εκεί κάνει κακά και τσίσα! Οι κτηνίατροι όμως συστήνουν την στείρωση του κουνελιού γιατί αλλιώς ένα αστείρωτο κουνέλι αφήνει παντού τις ανάγκες του, μες στο σπίτι, για να ”μαρκάρει” την περιοχή του.

-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Οπως είπαμε ήδη, πρέπει να αφήνετε το κουνελάκι ελεύθερο στο σπίτι μαζί σας για να μην είναι δυστυχισμένο. Ωστόσο, κάποιες ώρες που θα χρειαστεί να το περιορίσετε το κλουβάκι του θα πρέπει να είναι άνετο και καθαρό για να νιώθει καλά.

Το κλουβάκι πρέπει να είναι ευρύχωρο ώστε να δημιουργήσετε δύο διαφορετικούς χώρους: έναν για ύπνο και έναν για παιχνίδι. Τα κλουβιά έχουν πλαστικό πάτο που αφαιρείται για να τον καθαρίζετε ενώ το πάνω μέρος τους είναι με κάγκελα για να βλέπει και να αναπνέει άνετα το ζώο. Θα πρέπει καθημερινά να αλλάζετε το άχυρο που έχει στον πάτο το κλουβάκι.

-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ-ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Το κουνελάκι είναι καλύτερο να ζει μες στο σπίτι και όχι έξω, στο μπαλκόνι. Τα κουνελάκια είναι ζώα πολύ ευαίσθητα στη ζέστη και ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το κλουβί μπροστά από παράθυρο με πολύ έντονο φως και ήλιο!

Δεν μπορούν να ιδρώσουν και να αποβάλλουν την θερμότητα απ το σώμα τους!

-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ

Τα κουνελάκια μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια αν έχουν καλή φροντίδα όμως παθαίνουν εύκολα κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Θα πρέπει να πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο συχνά, όπως το σκύλο ή τη γάτα!

Μάλιστα δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι έμπειροι με κουνέλια, τα οποία θεωρούνται ”εξωτικά ζώα” γι αυτό αναζητήστε κάποιον που γνωρίζει το είδος.

Συχνότερες παθήσεις που απειλούν τα κουνελάκια είναι τα παράσιτα του εντέρου, ψύλλοι και τσιμπούρια και προβλήματα στα αυτιά. Δεν υπάρχουν εμβόλια για κουνέλια αλλά η επίσκεψη στο κτηνίατρο μία φορά το χρόνο θα εξασφαλίζει την καλή του υγεία.

Μολύνσεις του αναπνευστικού, τραυματισμοί στην πλάτη και υπερβολικά μεγάλα δόντια (που εμποδίζουν το ζώο να φάει) είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει το κατοικίδιο κουνελάκι. Για το τελευταίο, είναι απαραίτητο να προσφέρετε παιχνίδια μασουλήματος στο ζώο.

Τέλος, ο καρκίνος απειλεί και τα κουνέλια, κυρίως λόγω όγκων στην ουρήθρα που είναι οι πιο κοινοί και επηρρεάζουν το 60% των θηλυκών κουνελιών άνω των 3 ετών. Γι αυτό είναι σημαντικό να στειρώσετε το κουνελάκι σας ώστε να μειωθεί η πιθανότητα καρκίνου.

Πηγή : adespoto.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr