Θα αγοράσεις μαύρη κούκλα στο παιδί σου;

25 Μαΐου 201412:49

Από ποια στιγμή της ζωής μας αρχίζουμε να βιώνουμε τον ρατσισμό; Το πείραμα που ξεκίνησαν οι Αφροαμερικάνοι ψυχολόγοι Kenneth και Mamie Clark στην Αμερική τη δεκαετία του ’30 αποκαλύπτει πολλά. Στο τραπέζι υπήρχαν πάντα δυο ίδιες κούκλες με μόνη διαφορά ότι η μία είναι λευκή και η άλλη μαύρη. Τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις, όπως ποια κούκλα τους αρέσει πιο πολύ, ποια πιστεύουν ότι είναι η καλή και ποια η κακή και ποια πιστεύουν ότι τους μοιάζει. Οι απαντήσεις σοκάρουν. Η τελευταία μάλιστα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και τα αποτελέσματα άλλαξαν κατά πολύ μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα. Το 2005 αρκετά έγχρωμα παιδιά είπαν ότι τους μοιάζει η λευκή κούκλα. Ενώ το 2009 το 88% έδειξε τη μαύρη. Το κανάλι ABC πρόσθεσε άλλη μία: «Ποια κούκλα πιστεύετε ότι είναι όμορφη;» Τα αγόρια είπαν «και οι δύο», ενώ το 47% από τα έγχρωμα κορίτσια έδειξαν την άσπρη.

Αυτό το βίντεο γυρίστηκε στο Μεξικό στα πλαίσια της αντιρατσιστικής καμπάνιας «Ρατσισμός στο Μεξικό» και είναι μια ρεπλίκα του πειράματος των Clark. Οι ερωτήσεις έγιναν σε περιβάλλον εμπιστοσύνης και τα παιδιά απάντησαν με πλήρη ελευθερία.


athensvoive.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr