Στάθης Γιαννακίδης: «Δύναμη Σταθερότητας Στα Βαλκάνια Μετά Τη Συμφωνία Των Πρεσπών»

25 Ιανουαρίου 201920:45

Η Εθνική Αντιπροσωπεία, σε μια ιστορική συνεδρίαση κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσε οριστική λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε για δεκαετίες την ελληνική διπλωματία και δίχασε την ελληνική κοινωνία. Η πολιτική ένταση που πυροδότησε η αντιπολίτευση δεν εδράστηκε στα πραγματικά δεδομένα μιας επωφελούς συμφωνίας στη βάση της εθνικής γραμμής, αλλά σε επίκαιρους συσχετισμούς και την απόγνωση για την ανακατάληψη της εξουσίας. Στο βωμό αυτής της εμμονής θυσιάστηκε ένα εθνικό ζήτημα, για το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη το πολιτικό προσωπικό που, τελικά, πολέμησε τη λύση του.

Είναι κρίσιμο ότι αυτή η εξαιρετικά σημαντική υπόθεση οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και θέτει με πολύ σαφή τρόπο το δίλλημα μεταξύ προόδου και συντήρησης, σχηματίζει νέους προοδευτικούς συσχετισμούς με όρους προγραμματικούς και όχι μικροκομματικούς. Μαζί με το αφήγημα της αντιπολίτευσης κατέρρευσε και η απόπειρά της να αναστείλει τη συνέχιση των μέτρων κοινωνικής ανακούφισης, των σοβαρών θεσμικών πρωτοβουλιών για τη φυσιογνωμία του σύγχρονου κράτους, τη βελτίωση της θέσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε καθεστώς πολιτικής αυτονομίας. Τα κυρίαρχα πολιτικά μηνύματα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αφενός η εδραίωση της φιλίας, της ειρήνης και της καλής γειτονίας και αφετέρου η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Μέσα απ’ αυτό το στόχο εξυπηρετείται η αναπτυξιακή διάσταση για τη χώρα ,ειδικά, για τη Βόρεια Ελλάδα.

Το μέλλον της συναρτάται με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωστρατηγική της θέση, οι σημαντικές υποδομές της, το ανθρώπινο δυναμικό στοιχεία που την καθιστούν επίκεντρο της Βαλκανικής στο πλαίσιο συναντίληψης και όχι απομονωτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες χώρες με τις οποίες έχουμε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών -εξαγωγών είναι οι βαλκανικές κάτι που ενισχύει τη σκοπιμότητα των πρωτοβουλιών μας, όπως η δημιουργία ισχυρού παραρτήματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, κάτι που συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των κοινών υποδομών στα Βαλκάνια.

Η Θεσσαλονίκη αδυνατούσε να διαδραματίσει το ρόλο που της αρμόζει εξαιτίας μιας θλιβερής εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα της. Το διπλωματικό κεφάλαιο που δαπανήθηκε για σχεδόν τρεις δεκαετίες ήταν εξαιρετικά πολύτιμο και υπηρετούσε ξεκάθαρα τα συμφέροντα αυτών που είναι ο πραγματικός κίνδυνος της χώρας.

Ως εκ τούτου, η κύρωση της Συμφωνίας ήταν ένα ρεαλιστικό και σημαντικό βήμα εθνικής ευθύνης για την αναβάθμισή μας και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Στα Βαλκάνια πάντα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών και των διαιρέσεων. Εμείς όμως έχουμε την ευθύνη να πρωταγωνιστούμε και να δείχνουμε το δρόμο, ξεπερνώντας τις διαφορές με γνώμονα τη συνεργασία και την ευημερία των λαών.

Η χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να εκπέμπει επιτέλους σιγουριά με οικονομική και πολιτική σταθερότητα, μήνυμα που έχει μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζεται απ’ όλη την Ευρώπη για την εντυπωσιακή επαναφορά της Ελλάδας, την τόλμη να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες του παλιού πολιτικού προσωπικού, να λάβει σημαντικές αποφάσεις, να παραμερίσει το πολιτικό κόστος.Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η προϋπόθεση για την εδραίωση της χώρας ως δύναμης σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποδείχτηκε συνεπής με τις προκλήσεις της ιστορίας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr