limnio parousiasi 1 610

Οι πολίτες της Ξάνθης συμμετέχουν στο σχεδιασμό χώρου αναψυχής. Εργασία του Πολυτεχνείου φέρνει νέες αντιλήψεις.

15 Οκτωβρίου 201214:03

limnio parousiasi 1 610Η έρευνα σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό έργων που συντελούν στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου, είναι η καινοτομία που εισήγαγε η πρωτοποριακή μεταπτυχιακή διατριβή της φοιτήτριας, Θεοδοσίας Μπρόσκου,  Αρχιτέκτονα Τοπίου, στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβαλλοντική Μηχανική & Επιστήμη».

Η Θεοδοσία  Μπρόσκου μετά από ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των προτιμήσεων των χρηστών με την μέθοδο των ερωτηματολογίων επανασχέδιασε το πάρκο του Λιμνίου από το γήπεδο ΑΟΞ (γέφυρα της οδού Έβρου) μέχρι και το Πολυτεχνείο (γέφυρα επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας). Υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσαγκαράκη αξιολογήθηκε ο προτεινόμενος σχεδιασμός (παρουσιάστηκε και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της έρευνας από το XanthiPress.gr) λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των πολιτών, τις προτάσεις αλλά και τις αντιδράσεις τους, με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας χώρος που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των άμεσων χρηστών του.

Συμπτωματικά, ο Δήμος προχωρά στη δημοπράτηση του  έργου που αφορά στο ανατολικό τμήμα του Λιμνίου, με βάση τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Αρχιτέκτονα Κυριάκου Στεφανόπουλου, όμως αυτό που επισημαίνεται ως σημαντικό δεν είναι η τελική μορφή της μελέτης και η συνάφειά της με αυτή του Δήμου (που είναι μεγάλη) , όσο η εισαγωγή της μεθοδολογίας του συμμετοχικού σχεδιασμού ως προς την αποδοχή των πολιτών απέναντι στον επανασχεδιασμό του Λιμνίου ως έναν οργανωμένο, πολλαπλών χρήσεων, χώρο αναψυχής.

Διερεύνηση της γνώμης του κοινού

Σύμφωνα με τη Θεοδοσία Μπρόσκου, αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία και σκοπό έχει την διερεύνηση της γνώμης του κοινού σχετικά με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του πάρκου του Λιμνίου και την άποψή του σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Στη μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, γίνεται σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με την προτεινόμενη λύση (η οποία σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις – ανάγκες των πολιτών) και καταγράφεται η προτίμηση των χρηστών με τη χρήση αισθητήρων καταγραφής της ηλεκτροδερμικής αγωγιμότητας αλλά και με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

Για τη διερεύνηση της γνώμης των πολιτών της Ξάνθης έγινε αναλυτική καταγραφή των απόψεών τους, μεταξύ άλλων, για τους χώρους πρασίνου και τους λόγους που εκτιμούν ότι καθυστέρησε η ανάπλαση τα τελευταία χρόνια, ενώ προβλήθηκε οπτικό υλικό με την υφιστάμενη κατάσταση και την προτεινόμενη εικόνα του πάρκου, ώστε να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις των χρηστών στα επιμέρους ερεθίσματα.

Ο επανασχεδιασμός, κάλυψε απόλυτα τις προσδοκίες των πολιτών και η ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου έδειξε με στατιστικά κριτήρια ότι οι κάτοικοι της Ξάνθης αξιολόγησαν θετικά τις προτεινόμενες αλλαγές σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση του πάρκου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του αισθητήρα δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές αλλαγές που να στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα χρήσης του στο συμμετοχικό σχεδιασμό.

Νέα αντίληψη για το σχεδιασμό έργων της πόλης

Η εργασία επιχειρεί να εισαγάγει μια νέα αντίληψη γύρω από το σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων αναψυχής, με βασικό κριτήριο τη συμμετοχή των πολιτών και άμεσων χρηστών του έργου, στο σχεδιασμό του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Κ. Τσαγκαράκης και οι φοιτητές του «μπαίνουν» στην πόλη και «συμπλέκονται» με τους πολίτες. Είναι μια ακόμη απόπειρα του Πολυτεχνείου να αξιοποιηθεί οργανικά από την πόλη και αναζητείται πάντοτε η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την διεξαγωγή του πειράματος, το κείμενο της διατριβής παρατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) στην σελίδα του εργαστηρίου: Οικονομικά των Επιχειρήσεων και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας ΚΛΙΚ ΕΔΩ
LIMNIO MELETIlimnio neo sxedioBROSKOU THEODOSIA DUTH

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr