ika_kentrika

To σχέδιο συγχώνευσης IΚΑ-ΕΣΥ

24 Απριλίου 201121:29

ika_kentrikaΌλοι στο ΙΚΑ, αλλά χωρίς… αναμονή.

Κάπως έτσι σκέφτεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο θα είναι σε λίγους μήνες υποχρεωμένοι να προσφεύγουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου, για τα μικρότερα προβλήματα υγείας τους, πριν καταλήξουν στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 50% των σημερινών επισκέψεων στις εφημερίες των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε πρόσβαση σε μικρότερες υγειονομικές μονάδες.

 

Με βάση το νόμο, που ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ψηφίσει ως υπουργός Εργασίας, όλες οι υγειονομικές δομές του ΙΚΑ (συνολικά 240) περνούν στο ΕΣΥ και θα αποτελέσουν μαζί με τα 220 Κέντρα Υγείας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ήδη σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστική σύσκεψη με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς, ώστε να εξετασθούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των δομών.

Αγκάθι του νέου υγειονομικού σχήματος οι εργασιακές σχέσεις των 9.000 γιατρών που σήμερα υπηρετούν στο ΙΚΑ και έχουν είτε μόνιμη σχέση εργασίας είτε αορίστου είτε συμβάσεις έργου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμεί να εντάξει το σύνολο του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, κάτι βέβαια που δεν αποδέχεται το υπουργείο Υγείας για λόγους κόστους.

Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου για το νέο σύστημα ΠΦΥ είναι τα εξής:

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο ΕΣΥ τα πέντε νοσοκομεία του IΚA (έως τις αρχές του νέου έτους), τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται όλοι οι ασθενείς. Θα ακολουθήσουν 20-30 μεγάλα πολυιατρεία του Ταμείου.

Αποσυμφόρηση νοσοκομείων

Οι ασθενείς πρέπει να εξασφαλίζουν ειδική γνωμάτευση από την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας ότι υπάρχει ανάγκη για να μπορέσουν να επισκεφθούν νοσοκομείο. To υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι έτσι θα μπορέσει να αποσυμφορήσει το νοσοκομειακό σύστημα, που σήμερα ασφυκτιά από τις ατελείωτες αναμονές. Με βάση τις επίσημες καταγραφές των διοικητών, στα μεγάλα νοσοκομεία από τα 1.000 έως 1.500 άτομα που επισκέπτονται την εφημερία, περίπου τα 700 θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμια δομή καθώς είναι προγραμματισμένα περιστατικά. Αντίστοιχα από τους περίπου 500 ασθενείς που φθάνουν κατά μέσον όρο σε εφημερία στα μικρά νοσοκομεία, οι 250 δε έπρεπε να είχαν απευθυνθεί σε νοσοκομείο.

Μονάδα ΠΦΥ θα υπάρχει σχεδόν σε κάθε γειτονιά, ώστε να μπορούν να την επισκέπτονται οι πολίτες άμεσα. Θα διαθέτει μόνιμους παιδιάτρους και παθολόγους που θα αποτελούν και τον περιβόητο «οικογενειακό γιατρό», ένα θεσμό που ήταν και το …γεφύρι της Άρτας για τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα «χρεωθεί» περίπου 500 οικογένειες ήτοι 1.500 άτομα, όπως έχει εκτιμηθεί, που θα αντιστοιχούν στην υγειονομική του περιφέρεια. Θα είναι υπεύθυνος για το ιατρικό τους ιστορικό και θα αποτελεί και τον… δικό τους άνθρωπο. Σήμερα το ΙΚΑ έχει περίπου 1.800 παιδίατρους και 3.000 παθολόγους. Οι 4.000 από αυτούς θα δημιουργήσουν το πλέγμα των οικογενειακών γιατρών.

Οι γιατροί που διαθέτουν άλλες ειδικότητες και δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με το ΙΚΑ, θα μπορούν να συνάψουν συμβάσεις διετίας με το ΕΣΥ και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα ΠΦΥ. Θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και λίγο πριν ανανεωθεί η σύμβαση τους.

To υπουργείο Υγείας θα βάλει πλαφόν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις εξετάσεις που θα έχει δικαίωμα να χορηγεί ο κάθε γιατρός, ώστε να αποτραπεί το σημερινό φαινόμενο της άσκοπης πολυφαρμακίας και της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών. Μέσω της ρύθμισης αυτής ελπίζει και το υπουργείο Υγείας να περιορίσει τις ουρές σης μονάδες υγείας, καθώς δεν θα μπορεί ο κάθε ασθενής να προσφεύγει στο γιατρό προκειμένου να προμηθευτεί συνταγή για φάρμακα που τελικά θα μείνουν στο συρτάρι.

Ταυτόχρονα θα τεθεί και χρονικό όριο εξέτασης των ασθενών, καθώς σήμερα στα πολυιατρεία του ΙΚΑ επικρατούν συνθήκες σχεδόν… πολεμικές. To ιατρικό προσωπικό εξετάζει τον κάθε ασφαλισμένο το πολύ για πέντε λεπτά και εφόσον εκείνος περίμενε μήνες για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ραντεβού.

Ο ισχυρισμός των γιατρών είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να εξυπηρετήσει τους περίπου 5,5 εκατ. ασφαλισμένους του Ταμείου, με αποτέλεσμα η επίσκεψη να μετατρέπεται σε εξέταση-εξπρές.

Πλασματικά ραντεβού

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη που θεωρεί πως πρόκειται για ένα τρικ των γιατρών, οι οποίοι κλείνουν μόνοι τους σε πλασματικούς ασθενείς τα περισσότερα ραντεβού της ημέρας, ώστε να ελευθερώνονται νωρίτερα από το ωράριο τους και να μπορούν ανενόχλητοι να πηγαίνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά και για να μην εργάζεται κάθε γιατρός για λογαριασμό κυρίως των «πελατών» του ιδιωτικού του ιατρείου, το υπουργείο Υγείας εφηύρε μια δικλίδα ασφαλείας: Κάθε γιατρός που θα συνεργάζεται με το νέο σύστημα, θα υπηρετεί σε διαφορετική, πολύ μακρινή περιοχή από αυτή που διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο. Έτσι δεν θα μπορεί να διευκολύνεται η παραπομπή ασθενών τις απογευματινές ώρες στον ιδιωτικό χώρο, κάτι που γίνεται σήμερα συστηματικά.

Για την υλοποίηση των λεπτομερειών του σχεδιαζόμενου συστήματος έχει συσταθεί ειδική επιτροπή μεταξύ των δύο υπουργείων (Υγείας και Εργασίας), στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως και κυρίως τα εμπλεκόμενα στελέχη που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το σχέδιο, εκτιμούν ότι το πολύ σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί όλο το σύστημα της ΠΦΥ. Ωστόσο επιφυλακτικός για το νέο εγχείρημα παραμένει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι ήταν αυτός που προώθησε το νόμο για τη μετάβαση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.

 

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr