Γρήγορα και υγιεινά snacks

9 Μαΐου 201022:00

healthy_foodΠολλές φορές ακούμε από τους ειδικούς ότι σωστή διατροφή θεωρούνται τα πολλά, μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα

 

στα οποία περιλαμβάνονται τρία κυρίως (πρωινό- μεσημεριανό-βραδινό) και  δύο ενδιάμεσα, που εκτός από τα φρούτα ή τους χυμούς περιλαμβάνουν και τα snacks. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσπαθεί να αποφύγει την κατανάλωση των σνακ θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτουν λιγότερες θερμίδες στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν ένα μέρος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών  (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων) και έτσι να αισθάνονται πείνα, ατονία, κακή διάθεση και κούραση.
Υπάρχει, όμως, και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αντικαθιστούν τα θρεπτικά σνακ με κακής ποιότητας επιλογές, όπως είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα κρουασάν, η τυρόπιτα, τα μπισκότα, οι σοκολάτες κ.ά., θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καλύψουν το αίσθημα της πείνας και θα κερδίσουν ενέργεια. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν ότι τροφές αυτού του είδους είναι καλό να αποφεύγονται και να εντάσσονται στο διαιτολόγιο με μειωμένη συχνότητα. Αυτό γιατί το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι στιγμιαία απόλαυση με  αντάλλαγμα «κενές» θερμίδες. Ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του «κενού» περιεχομένου τους   μέσα σε λίγη ώρα από την κατανάλωσή τους υπάρχει έντονο το αίσθημα της πείνας.

Τι είναι τα σνακς;
Σνακ είναι μικρά γεύματα τα οποία μπορεί να προσλαμβάνονται δύο με τρεις ώρες μετά τα κύρια γεύματα σε συνδυασμό πάντα με τα φρούτα ή τους φυσικούς χυμούς. Πρόκειται για τρόφιμα φτωχά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, παστέλι, ξηροί καρποί) ή και σε συνδυασμό με πρωτεΐνη (γάλα, τυρί, γιαούρτι , γαλοπούλα) με στόχο την ισορροπία γλυκογόνης – ινσουλίνης, τον  έλεγχο της πείνας, την καλή λειτουργία του βασικού μεταβολισμού, τη διατήρηση ή ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, την καλή πνευματική και σωματική λειτουργία και την απώλεια λίπους.
Η πρόσληψή τους θεωρείται απαραίτητη σε μικρά παιδιά και σε εφήβους που βρίσκονται σε ανάπτυξη, σε εγκυμονούσες και σε θηλάζουσες μητέρες, καθώς και σε αθλητές που οι  ενεργειακές τους ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Για παράδειγμα, είναι πολύτιμο να εντάξουν στο απογευματινό τους γεύμα, μαζί με το φρούτο, ένα  ημιαποβουτηρωμένο  γιαούρτι, μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη της οστικής μάζας.

Εύκολες και γρήγορες επιλογές σνακ

  • Παστέλι
  • Ρυζογκοφρέτα
  • Μπάρα δημητριακών
  • Ρυζόγαλο χωρίς όμως πολύ ζάχαρη
  • Δύο με τρία πολύσπορα κριτσίνια
  • Ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους π.χ. αμύγδαλα, καρύδια
  • 2 με 3 μπισκότα ολ. αλέσεως ή μπισκότα με καρότο
  • Τοστ  με ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί και γαλοπούλα και λαχανικά εποχής
  • ½ μπαγκέτα ολ. αλέσεως  με φιλέτο σολωμού, λαχανικά εποχής και λίγο μαργαρίνη
  • Γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο με δημητριακά
  • Μια φρυγανιά με μέλι και ταχίνι

Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε τον χρόνο να αγοράσετε ή να ετοιμάσετε ένα από τα παραπάνω σνακ μπορείτε να παραγγείλετε από το κοντινό σας καφέ ένα φυσικό χυμό και με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείτε το κοντινό περίπτερο και να αγοράσετε ένα παστέλι.  Μια έξυπνη ιδέα θα ήταν, τώρα που γνωρίσατε την πολύτιμη σημασία των σνακ, να βαπτίσετε ένα ντουλάπι, ένα συρτάρι ή ένα μικρό τσαντάκι, ως «χώρο αποθήκευσης για  μικρογεύματα» και να ανατρέχετε σε αυτό όταν το χρειάζεστε.

Πηγή:www.diatrofi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr