dhmarxos_nikhforou_iatlia_2010

Ο Δήμαρχος Νικηφόρου στο RURENER στην Ιταλία

19 Μαρτίου 201018:12

dhmarxos_nikhforou_iatlia_2010Ο Δήμαρχος Νικηφόρου κ. Γεώργιος Καριώτης συμμετείχε στη 2η ολομέλεια συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου RURENER

 μικρών Ευρωπαϊκών αγροτικών δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ουδετερότητα, που πραγματοποιήθηκε στις 10 – 12 Μαρτίου 2010 στο Τιράνο της Ιταλίας.  

Ο Δήμος Νικηφόρου  Ν. Δράμας είναι ένας από τους δύο δήμους πανελλαδικά (μαζί με τον Δήμο Κερατέας) που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο RURENER με τεχνικό σύμβουλο το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΤΕΙ Καβάλας, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση στην Ιταλία από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΙ, Δρ. Βασιλική Καζάνα.

       Στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι Δήμαρχοι  των 14 πιλότων αγροτικών Δήμων που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου, οι συντονιστές των 12 εταίρων-τεχνικών συμβούλων του δικτύου που περιλαμβάνουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες  από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Βρετανία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

      Στη 2η  ολομέλεια συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος των εργασιών του δικτύου, έγινε ανταλλαγή εμπειρίας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής ουδετερότητας μεταξύ των Δήμων, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μονάδες αξιοποίησης βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς, ενώ παρουσιάστηκαν  παραδείγματα καλής πρακτικής για εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Γ. Καριώτης συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι για θέματα πράσινης ενέργειας της Ευρωπαϊκής πολιτικής και την ανάπτυξη τοπικών δράσεων στις αγροτικές και ορεινές περιοχές.

     Στη διάρκεια της 2ης συνάντησης του δικτύου RURENER, σε επίσημη εκδήλωση που οργανώθηκε από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο Δήμαρχος κ. Γ. Καριώτης συνυπέγραψε με τους υπόλοιπους Δημάρχους  των ιδρυτικών μελών- Δήμων του δικτύου το Επίσημο Καταστατικό του RURENER, το οποίο αποτελεί δέσμευση για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακής ουδετερότητας στους αντίστοιχους Δήμους.

      Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Νικηφόρου, κ. Γεώργιος Καριώτης «στόχος του προγράμματος RURENER, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., είναι η ενεργειακή ουδετερότητα στον Δήμο, δηλαδή η ενέργεια που συνολικά καταναλώνεται, να παράγεται εξολοκλήρου από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη 2η ολομέλεια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία παρουσιάστηκαν οι υποδομές, οι στόχοι και οι δυνατότητες πράσινης ενέργειας που έχει ο κάθε δήμος. Επισκεφτήκαμε δυο εργοστάσια βιοαερίου, τα οποία τροφοδοτούν τους κατοίκους με ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό και μάλιστα σε τιμές πολύ καλές για τους καταναλωτές. Είναι μια καλή προοπτική και για την περιοχή μας αυτό, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Όπως μία καλή προοπτική για τον Δήμο μας είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα».

     Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τους επόμενους μήνες στον Δήμο Νικηφόρου θα αρχίσει να λειτουργεί το Αιολικό Πάρκο στη θέση Μεγαλοβούνι. Σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 20 Μw ενώ θα ακολουθήσει η εγκατάσταση και άλλων τεσσάρων με ισχύ 8 Μw. «Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη στην περιοχή μας αλλά όχι η τελευταία, καθώς επιθυμούμε να μετατρέψουμε την περιοχή σε ενεργειακό πάρκο πράσινης ενέργειας και ανάπτυξης» επισημαίνει ο Δήμαρχος, κ. Γ. Καριώτης, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη εξετάζονται κι άλλες αιτήσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών και σε άλλες περιοχές τους Δήμου μας κι όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα αιτήσει οι ανεμογεννήτριες θα φθάσουν  τις 100 με ισχύ περίπου 200 Μw. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και βιοκαύσιμα».

      Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα όρια του Δήμου θα του αποφέρουν όχι μόνο υλικό όφελος (περίπου το 3% της ετήσιας παραγωγής κάθε εγκατάστασης) και απαλλαγή των δημοτών από την πληρωμή του κοινόχρηστου ρεύματος (για φωτισμό οδών, πλατειών κ.λ.π.) αλλά και εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο ντόπιο δυναμικό, υποδομές, ενώ παράλληλα η περιοχή θα εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

dhmarxos_nikhforou_iatlia_2010_2

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr