Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ξάνθης για το άνοιγμα της ΕΡΤ

13 Ιουνίου 201517:04

“Η ΕΡΤ όπως την ξέραμε πέθανε βίαια στις 11 Ιουνίου 2013. Την ίδια βραδιά είχαμε μια άλλη ΕΡΤ που ύψωσε το σήμα της και κατανίκησε το μαύρο”.

Δύο χρόνια μετά το μαύρο, που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το μόρφωμα της ΔΤ και την παρωδία της ΝΕΡΙΤ, η ΕΡΤ επαναλειτουργεί αποκαθιστώντας ένα από τα πλήγματα που δέχτηκε η δημοκρατία μας. Αυτό όμως δεν αποτελεί την τελική νίκη και δικαίωση όλων όσων πέτυχαν ένα πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα εγχείρημα, την πρώτη ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δόθηκε βήμα και φωνή στους πολίτες, στα κοινωνικά κινήματα και ομάδες που συνήθως τα στερούνταν. Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές ΕΡΑ κάλυψαν με συνέπεια και πολλές θυσίες, όλα τα μικρά και τα μεγάλα τοπικά θέματα. Και όλα αυτά σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού όταν το συστημικό και διαπλεκόμενο μιντιακό κατεστημένο εξακολουθητικά χειραγωγούσε και χειραγωγεί με παραπληροφόρηση, μονομερή ενημέρωση και τρομοκρατική πρόθεση τον ελληνικό λαό.

Ωστόσο, η ΕΡΤ3 δεν άνοιξε μαζί με την ΕΡΤ και οι περιφερειακές ΕΡΑ είναι στον αέρα. Η ΕΡΤ3 είχε αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για την λειτουργία της ελεύθερης δημόσιας τηλεόρασης ενώ το έργο που παρείχαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ και οι αλληλέγγυοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και ειδικά αφιερώματα μέσων ενημέρωσης.

Να τονίσουμε ότι η φωνή και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, τα φλέγοντα θέματα της παιδείας βρήκαν ελεύθερο και αλληλέγγυο βήμα στην ΕΡΤΟΠΕΝ και την ΕΡΤ3 όταν τα υπόλοιπα συστημικά μέσα λοιδορούσαν και συκοφαντούσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο πυροδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και δημιουργώντας το πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων που έπληξαν βάναυσα τη δημόσια παιδεία, όπως και κάθε δημόσιο αγαθό. Οι εξαιρετικές και μοναδικές για το χώρο της παιδείας θεματικές εκπομπές της ΕΡΤ3 «Παιδεία σε κρίση», αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και παράδειγμα υπεύθυνης δημοσιογραφίας, ανοιχτής στην κοινωνία και τους πολίτες της.

Ζητούμε το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών σταθμών και με την πρόσληψη των λειτουργικών αλληλέγγυων που έδωσαν τη μάχη για την παραγωγή προγράμματος κρατώντας ζωντανή την ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση και διαφυλάσσοντας την περιουσία του ελληνικού λαού.

Ζητούμε να συνεχιστούν τα κοινωνικά μηνύματα των κινημάτων στην EΡT3 (για τις Σκουριές, τη ΒΙΟΜΕ, τους απεργούς-απολυμένους της Coca Cola, των Τσιμέντων Χαλκίδας , το νερού κτλ).

Ζητούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό της Δημόσιας, ελεύθερης και ακηδεμόνευτης, ενημέρωσης όπως το βιώσαμε αυτούς τους μήνες χωρίς μεταφορά των εκπομπών που κρατούν την κοινωνία όρθια, σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης.

Ζητούμε τη δικαίωση του οράματος αυτών που κράτησαν τη Δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία προβάλλοντας ένα νέο ήθος αγωνιστικότητας και εντιμότητας μέσα από το πρόταγμα της δημοκρατίας της πολυφωνίας της αυτοδιαχείρισης .

« Η ΕΡΤ3 είναι ζωντανή, η ertopen επιμένει. Οι εργαζόμενοι μπήκαν στο ραδιομέγαρο. Ο αγώνας συνεχίζεται.»

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr