EPIMELHTHRIO

Καταρρίπτονται οι θέσεις του Επιμελητηρίου για την επίμαχη Προκήρυξη

13 Απριλίου 201118:40

EPIMELHTHRIOΌλο και πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια από την έρευνα για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα “Ψηφιακό Επιμελητήριο» στην Ξάνθη που κατηγορείται ότι είναι υπερτιμολογημένο και η προκήρυξή του φωτογραφική.

Μέλη  του Επιμελητηρίου, από το χώρο της Πληροφορικής, είχαν κάνει ήδη αίτηση από την προηγούμενη εβδομάδα για την παροχή διευκρινήσεων, οι οποίες όμως ακόμη και σήμερα δεν έχουν παρασχεθεί στο σύνολό τους.

Καταρχάς, το ζήτημα της διαβούλευσης, για την οποία τα στελέχη του φορέα υποστηρίζουν ότι έχει γίνει, δεν έχει αποδειχτεί επαρκώς. Και αυτό γιατί το σχετικό πρακτικό  δεν εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο σχετικό φάκελο, ενώ αργότερα εμφανίστηκε ένα πρακτικό που δεν συμφωνεί με το πρότυπου που έχει δοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα. Εκεί άλλωστε έχουν αποσταλεί με αριθμό Πρωτοκόλλου όλα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των υπόλοιπων Επιμελητηρίων.

Η διαβούλευση διαψεύδει την «τυποποιημένη» προκήρυξη

Ακόμη και αν έχει γίνει, έστω και τυπικά, η διαδικασία της διαβούλευσης, από μόνη της αναιρεί το επιχείρημα που έχει προβληθεί,  ότι η προκήρυξη του προγράμματος ήταν τυποποιημένη, αφού σε όλα τα επιμελητήρια, οι περισσότερες παρατηρήσεις των συμμετεχόντων έχουν γίνει δεκτές. Γι’αυτό άλλωστε, τοπική εταιρία με νέα αίτησή της αναμένεται να ζητήσει από το Επιμελητήριο το επίσημο πρωτόκολλο με βάση το οποίο τα αποτελέσματα της διαβούλευσης διαβιβάστηκαν έγκαιρα στη Υπηρεσία Διαχείρισης και περιέχονται στο φάκελο πράξης, όπως ορίζει ο διαγωνισμός. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που εκθέτει το Επιμελητήριο είναι ότι οι φορείς είναι αυτοί που καθόρισαν τις ανάγκες τους για μηχανογράφηση και άρα το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι αυτό που ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμογές που ήδη λειτουργούν σήμερα στο δικτυακό του τόπο.

Όμως, ακόμη και χωρίς τη διαβούλευση, οι επίμαχες διατάξεις που αποκλείουν τις τοπικές επιχειρήσεις από το διαγωνισμό και οι οποίες «αποδόθηκαν» στο Υπουργείο, δεν φαίνεται να είναι υποχρεωτικές. Το αντίθετο μάλλον, σε διευκρινιστική εγκύκλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, δίνεται η οδηγία στους φορείς να βάζουν όρους εμπειρίας σε αντίστοιχους διαγωνισμούς μόνο για τις περιπτώσεις διαγωνισμών που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, προκειμένου να ενθαρρύνεται ο ανταγωνισμός και να δίνεται η ευκαιρία στις τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν. Ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί στην Ξάνθη, ως γνωστό. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντίστοιχοι «φωτογραφικοί» όροι δεν παρατηρήθηκαν ούτε στο Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) όπου το ύψος του προγράμματος ξεπερνά κατά πολύ τις 300.000 ευρώ.

Απαιτήσεις Αθηνών σε Επιμελητήριο Ξάνθης

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη των αντίστοιχων διαγωνισμών που έγιναν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι οι τεχνικές προδιαγραφές που ζητά το Επιμελητήριο της Ξάνθης και με βάση τις οποίες γίνεται η κοστολόγηση του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Αθηνών –πρακτικά των πέραν των μισών επιχειρήσεων της χώρας- υπολογίζονται 850.000 εγγραφές στο Μητρώο του φορέα ενώ το αντίστοιχο νούμερο που υπολογίζεται στην Ξάνθη είναι 200.000 εγγραφές (!), καθιστώντας την Ξάνθη μια μεγαλούπολη αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης. Όμως η σύγκριση των στοιχείων δείχνει ότι το Επιμελητήριο της Ξάνθης έχει ζητήσει τον ίδιο αριθμό servers με αυτόν του Επιμελητηρίου Αθηνών. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο εκτινάχθηκε το κόστος της Προκήρυξης.

Σοβαρά ερωτηματικά για όλη τη χώρα

Το σίγουρο είναι ότι μελέτη όλων των προκηρύξεων που έχουν γίνει στη χώρα και οι διαφορές που παρατηρούνται μαρτυρούν ότι σε διάφορες πόλεις έχουν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξομειώσεις στο ύψος των δαπανών που υπολογίζονται για το πρόγραμμα όπως επίσης και φωτογραφικές διατάξεις, που είναι αντίθετες με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τα Επιμελητήρια, όχι μόνο στην Ξάνθη, επιχειρούν να κάνουν τεράστιες δαπάνες μόλις λίγους μήνες πριν από την πολύ πιθανή αλλαγή της Δομής τους και συνένωσή τους σε Περιφερειακές Δομές άρα θα δαπανήσουνε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα περισσότερα θα καταργηθούν σε λίγο καιρό.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr