eve_moraitis_anxa

Πρωτοβουλία ΕΒΕ και κάλεσμα Μωραϊτη για διάσωση Αναπτυξιακής (video)

15 Δεκεμβρίου 201112:05

eve_moraitis_anxaΣυνέντευξη Τύπου για την επίλυση του προβλήματος με τη διάσωση της Αναπτυξιακής Ξάνθης παραχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι, η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης και οι εργαζόμενοι της εταιρίας.

Όπως έγινε γνωστό από το νέο Πρόεδρο Στέλιο Μωραΐτη, ο φορέας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση της εταιρίας, όπως κατέστη σαφές και σε σύσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ των μελών της Διοικητικής Επιτροπής και των Εργαζομένων.

“Καλώ και παρακαλώ και πιέζω όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αναπτυξιακή και καλώ τους εταίρους από τους Δήμους για να βρεθούμε και να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες θα διευκολύνουν την κατάσταση, προκειμένου να στηθεί μια προσωρινή διοίκηση για να απορροφηοθύν τα προγράμματα και όσα μπορεί να εκταμιεύσει η εταιρία.” είπε.

Αναγκαία η συμφωνία όλων των μετόχων.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης, είχε ήδη επαφές με κάποιους από τους μετόχους προκειιμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση διοίκησης της εταιρίας. «Αυτή η πρόταση είναι στα σπάργανα και στοιχειοθετείται αυτή τη στιγμή. Για να μπορέσουμε να πούμε κάτι, πρέπει μια πρόταση να συμφωνηθεί από όλους τους μετόχους -και τις δύο πλευρές- ώστε να προχωρήσει, ενώ σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση είναι να βρεθούν γενναίοι να αναλάβουν. 

«Έχουμε νέα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Δεν εκπροσωπώ μόνο το 1% των μετόχων, αλλά είμαι Πρόεδρος του Επιμελητήριου, προσπαθώντας να συνδράμω τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό.» είπε ο Σ. Μωραΐτης και έκανε λόγο για μια πολύτιμη εταιρία που αυτή τη στιγμή είναι νεκρή ενώ υπάρχουν δυνατότητες να εξευρεθεί λύση. «Εφόσον ενδιαφερθούν όλοι και βρεθεί λύση, εμείς θα φιλοξενήσουμε την πολύπαθη εταιρία στο χώρο μας, ώστε να μειωθούν τα έξοδα και να διευκολυνθεί η πληρωμή των υπαλλήλων.» είπε, μεταξύ άλλων.

Επιβεβαίωση για Δαδαλιάρη

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ επιβεβαίωσε την ονοματολογία που υπήρξε γύρω από την πιθανότητα να προταθεί ως Πρόεδρος ο Αντώνης Δαδαλιάρης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να ανακοινώσει κάποιο όνομα και ότι το σχετικό ζήτημα είναι σε φάση διερεύνησης. Παράλληλα, για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται λίγες εργάσιμες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία εκταμίευσης χρημάτων που οφείλονται, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό πριν εκλεγεί η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενώ είχει προτείνει ήδη στο προηγούμενο Δ.Σ. και είχε θέσει το θέμα για ανάληψη πρωτοβουλίας μαζί με τους εργαζόμενους.

Γ. Γαβριήλ: Δεσμευμένα από εργαζόμενους κεφάλαια που οφείλονται στο ΚΕΚ

Τα προβλήματα των εργαζομένων εξέθεσε ο Γ. Γαβριήλ, Διευθυντής του ΚΕΚ Αναπτυξιακής. «Εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει λύση και αυτό που δυσκόλευε τις εξελίξεις ήταν η μή ύπαρξη ωριμότητας έργων και οι δυσμενείς εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση για Διοίκηση Πρωτοδικείου, παρότι δεν κατατέθηκε ποτέ πρόταση. Δεν ισχύει πια η αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν προγράμματα ή χρήματα, αφού υπάρχουν οφειλές 120.000 ευρώ προς είσπραξη επειδή και δεν υπάρχει νομιμος εκπρόσωπος.» είπε και υπενθύμισε, φυσικά, ότι έχει εγκριθεί το Leader αλιείας

«Μέχρι την επόμενη Τετάρτη πρέπει να εκταμιευτούν τα χρήματα που οφείλει το Υπουργείο Γεωργίας, διαφορετικά θα χαθούν γιατί είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και θα επιβληθεί πρόστιμο στο ΚΕΚ» σημείωσε ο Γ. Γαβριήλ. Επέμεινε πάντως, ότι ακόμη και αν υπήρχε ληφθεί απόφαση για λύση της εταιρίας θα ήταν ένα βήμα θετικό, όμως το χειρότερο είναι ότι σέρνεται η κατάσταση. Όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις, υπάρχουν τα 88.000 ευρώ, έχουν ήδη ασκηθεί αγωγές από τους εργαζόμενους του ΚΕΚ (όχι της Αναπτυξιακής)

Πως θα ληφθεί ασφαλιστική-φορολογική ενημερότητα;

Ο Γιάννης Κοτζικιάννης, χειριστής του Leader αλιείας, ανέφερε έχει εγκριθεί από το Νοέμβριο και μέσα στο Γενάρη αναμένεται η οριστική απόφαση. Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να τεθεί υπόψην, σημείωσε, είναι ότι πρέπει να ληφθεί ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα (δηλαδή να υπάρξει ρύθμιση και καταβολή χρημάτων σε ΙΚΑ-Εφορία) καθώς και πλήθος δικαιολογητικών, ως απαιτούμενα για την υλοποίηση του Leader.

Το εγκεκριμένο Leader Αλιείας έχει προυπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ και θα αποφέρει 500.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή Ξάνθης ως λειτουργικά έξοδα ενώ έχει υποβληθεί μια κοινή πρόταση αναπτυξιακών εταιριών για πρόγραμμα που θα αποφέρει επίσης 250.000 ευρώ στην ΑΝ.ΞΑ.

eve_anxa_titlos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr